vakantie

Jeanine Janssen: Weer op vakantie, maar let op!

Vakanties naar het buitenland lijken door de afname van het aantal coronabesmettingen weer in het verschiet te liggen. Toch kleven er volgens MAX Ombudsman Jeanine Janssen risico’s aan.  Haar devies: ga wijs op reis!

Weer op vakantie, maar let op!

Reisorganisaties en reizigers waren in jubelstemming toen duidelijk werd dat er weer landen van oranje naar geel gingen. Eindelijk was er een stip op de horizon voor iedereen die het reizen zo had gemist. Tót vorige week bekend werd dat de landkaart toch weer naar oranje moest, om vervolgens deels weer geel te kleuren.
Dit is nou precies 1 van de risico’s waarvoor we steeds waarschuwen. Ook wij gunnen iedereen een mooie vakantie. Maar het is ook onze taak om goed voor te lichten over de mogelijke gevolgen. Waar moet u rekening mee houden als u op reis gaat?

Check test en verzekering

Het begint met testen. Check goed bij wie u test, welke test het land waar u naartoe gaat verplicht stelt en binnen hoeveel uur van tevoren u hem moet doen. Let daarbij ook op dat testen voor kinderen in verschillende landen vanaf verschillende leeftijden gedaan moeten worden.

Bel of mail uw verzekering waarvoor u precies verzekerd bent. Sommige verzekeraars verplichten u om de eerst mogelijke terugreis te boeken. Doet u dat niet, dan vervalt de dekking. Reist u met een reisorganisatie en krijgt u corona, dan moeten zij u de eerste 3 dagen overnachting vergoeden. Daarna moet u de verblijfskosten zelf dragen.
Gaat u tegen de adviezen in naar een oranje land, dan kan het zijn dat de reisverzekering helemaal niks dekt. Ook niet als het gaat om een niet-coronagerelateerd voorval.

Totdat het Europees coronapaspoort er is moet u goed nakijken welke eisen het land waar u heen gaat stelt aan het vaccinatiebewijs. Zorg dat u dat in handen heeft, want als u niet mee kunt, dan zijn de kosten voor u.
Boekt u een reis en blijkt één van uw medereizigers corona te hebben, dan is het zeer waarschijnlijk dat u allemaal niet op reis gaat. Die kosten zijn voor uw eigen risico.

Thuis zien te komen

Neem extra geld mee. Vorig jaar zagen we landen opeens op oranje springen. Soms gingen zelfs grenzen dicht. Dat laatste loopt dit jaar misschien niet meer zo’n vaart, maar vorig jaar moesten mensen soms een aantal keren omboeken om terug thuis te komen. Dat kan veel geld kosten. Voor mensen die een pakketreis boeken via een reisorganisatie geldt dit niet. Zij hebben recht op repatriëring.

Los ticket of pakketreis

Wilt u met een los ticket op reis dan zitten daar financiële risico’s aan. Mensen die hun vlucht rechtstreeks hadden geboekt bij de luchtvaartmaatschappij kregen hun geld sneller terug na een geannuleerde vlucht. Mensen die boekten via een bemiddelaar moesten het langst wachten. Mensen die hebben geboekt via D-reizen (dat failliet ging) zijn nog steeds aan het wachten op hun geld en dat nog heel lang duren. Losse tickets vallen nooit onder de dekking van een garantiefonds. Gaat een luchtvaartmaatschappij failliet, dan is uw geld weg.
Op dit moment is het het verstandigst dat een pakketreis of vakantiehuis met SGR-dekking te boeken. Er bestaan ook kleinere garantiefondsen, zoals het GGTO. Gaat een bedrijf failliet, dan is uw geld verzekerd. Denk niet: een pakketreis is suf. Een ticket met hotelovernachting is al een pakket.

Wijs op reis

‘Wijs op reis’ is niet voor niks de leus van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Op wijsopreis.nl. vindt u de meest actuele reisadviezen en restricties van het land van bestemming.

Heeft u vragen aan MAX Ombudsman? MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Geef een reactie