kerstavond

Emina Zorlak: zalmwellington als hoofdgerecht voor kerstavond

Kerst is voor veel mensen doorspekt met tradities. Of het nou familietradities of religieuze tradities zijn, het zijn handelingen, liederen, versieringen, drankjes, gerechten die elk jaar weer terugkomen en betekenis geven aan deze feestelijke dagen. Zo heeft ook elk land eigen kronieken en daaraan verbonden tradities tijdens kerst. Van het in september al beginnen met het met drank besprenkelen van de Christmas pudding/cake (Engeland) tot het geven van kusjes onder een maretak (Germaans) en van het verstoppen van bezems en dweilen (Noorwegen) tot het dekken van de tafel voor een extra (ongenodigde) gast (Polen).

Vlees

In veel landen wordt vlees als de ultieme kersttraktatie gezien en wordt er flink uitgepakt met gevulde kalkoen, grote hammen en beef wellington, of het nou op kerstavond is of op 1 van de 2 (of meerdere) kerstdagen. Sommigen zeggen dat deze vleestraditie in de Noord-Amerika is ontstaan, anderen zeggen juist in Engeland en weer anderen zeggen in Duitsland. Hoe dan ook, omdat vlees in de meeste landen als iets luxe wordt gezien en men op feestelijke dagen extra wil uitpakken, is Kerst voor de meesten het perfecte moment voor wat extra vlees.

Geen vlees en zuivel, wel vis

Volgens de Katholieke traditie wordt er op vrijdagen en heilige dagen, zoals de aanvang van Kerstmis (dus de kerstavond) juist geen vlees en zuivel gegeten. Dit vanwege de vastentraditie op dat soort dagen. In sommige landen wordt hier heel serieus mee omgegaan. In Polen geloven ze zelfs dat dieren op de dag voor Kerstmis kunnen praten en dat, dat de reden is waarom vissen wel gegeten mogen worden, want vissen maken geen geluid. In Italië en de gebieden in de VS waar veel Italiaanse immigranten zijn wordt uitbundig de Feast of The Seven Fishes gevierd tijdens kerstavond. Dit is een heel diner met verschillende soorten vis en pasta na een vastendag op 24 december. Dit is een groot feest, want vis wordt geassocieerd met luxe.

Kerstdiner
Lees ook: Zo ziet het kerstdiner er in andere landen uit

Voorzichtige verandering van traditie?

Ik hoor vaak om me heen dat mensen het tegenwoordig een uitdaging vinden om voor kerstdiners geen vlees te bereiden, hoewel ze willen minderen met vlees. Zelf vind ik het juist een ontzettend leuke, creatieve uitdaging om mijn gasten met een vegetarisch kerstdiner te verrassen, maar voor wie dat lastig vindt, is vis als vleesalternatief wel een heerlijke en logische stap. Als een soort langzame verandering van een traditie, zodat het volgend jaar wellicht nog makkelijker wordt om niet meteen voor vlees te kiezen. Want tja, tradities zijn mooi, maar hoe leuk is het om eigen tradities te creëren?

Luxe met meer groente

Hierbij een recept van een traditioneel vleesgerecht voor Kerst, maar dan met vis. Door het mengsel van krokant gebakken kastanjechampignons met linzen, krijgt de zalm een heel hartige smaak, die doet denken aan vlees. Met de aardse, zoete biet erbij is het bijna een volwaardige maaltijd in een stol. Serveer het met een rucolasalade en u heeft een waar feestje op het bord. Fijne feestdagen!

Zalmwellington met rode biet en linzen-champignonmengsel
2 personen

 • 6 plakjes bladerdeeg
 • 175 gram kleine kastanjechampignons
 • Olijfolie
 • Peper en zout
 • 1 sjalot
 • 1 blikje linzen (a 150 gram)
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • Scheutje sojasaus
 • Snufje gedroogde Italiaanse kruiden
 • 200 gram verse zalm
 • 200 gram gekookte biet
 • 1 ei (optioneel)

Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.

Snijd de kastanjechampignons in plakjes. Verhit een koekenpan en bak de kastanjechampignons circa 5 minuten op hoog vuur in een droge koekenpan. Voeg een scheutje olie toe en bak nog ongeveer 20 minuten al roerende op middelhoog vuur. Breng op smaak met zout en flink wat peper.

Pel en snipper de sjalot en voeg toe. Fruit zo’n 2 minuten. Spoel de linzen af en voeg toe. Voeg de tomatenpuree toe en bak al roerende 1 minuut mee.

Voeg de sojasaus en Italiaanse kruiden toe. Roer goed door en haal van het vuur.

Maak 2 rijen van 3 plakken bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat en druk de randen van de plakken aan elkaar, zodat er een groot vel bladerdeeg ontstaat. Verdeel in het midden de linzen-champignonvulling. Snijd dunne plakjes van de rode biet en verdeel over de vulling.

Snijd de zalm zo dat de vis mooi verdeeld kan worden over de biet. Breng de zalm op smaak met peper en zout. Vouw de randen van het bladerdeeg nu over de zalm en druk de rol aan alle kanten goed dicht. Draai de rol nu om, zodat de dichtgevouwen rand en de zalm onderin komen.

Kluts eventueel een ei in een kommetje en bestrijk de wellington met het ei. Bak in circa 20 minuten in de oven goudbruin en gaar.

Serveer met een rucolasalade en eventueel een beetje puree van pastinaak.

Eet smakelijk!

Geef een antwoord