Tuinbonen

Emina Zorlak: ‘Tuinbonen: geniet er van nu het nog even kan!’

Voor veel mensen is het heel jammer, maar de piek van de zomer is geweest. Langzaamaan maakt de natuur zich klaar om te transformeren; van zomer naar herfst, van warm naar iets koeler, van optimale bloei naar uitvallende blaadjes. De zomermaanden juni, juli en augustus hebben heel veel lekkers te bieden waar we ons menu uit kunnen vormen en sommige van deze zomerse producten zijn nog net in september te krijgen, zoals aubergines, courgettes en tomaten. Maar van Nederlandse bodem zijn de tuinbonen al bezig met hun afscheidsfeestje. Nog een paar daagjes -als u geluk heeft- kunt u ze vers krijgen en daarna is het weer wachten tot juni volgend jaar. Wachten en smachten. Dus tijd om er nu nog extra van te genieten er echt een feestje van te maken; wat mij betreft in de ochtend al!

Romantiek

Bij tuinbonen heb ik altijd zo’n romantisch beeld van familieleden die aan de tuintafel zitten en gezamenlijk de bonen dubbeldoppen. Mijmerend over het leven en welke groenten ze in de herfst allemaal gaan inmaken. Maar u kunt het nog zo romantisch maken als u wilt, feit blijft dat het wel even een karweitje is om deze peulvruchtjes te doppen.

De beloning is het dubbel en dwars waard: van ietwat bittere, grauwgroene boontjes, transformeren ze in frisgroene, bijna boterzachte uitgepakte cadeautjes. Ze zitten vaak met zo’n 5 in een peul en er is ongeveer een kilootje van die peulen nodig voor een maaltijd voor 2. Veel precisiewerk voor de handen en vingers dus; leuk om te weten dat een stofje uit deze bonen gebruikt wordt voor de aanvullende behandeling van Parkinson.

Duurzaam

Ook een leuk weetje is dat peulvruchten bij de teelt stikstof in de grond brengen, dus extra voeding zijn voor andere groenten. Bovendien is de opbrengst per oppervlakte landbouwgrond tot wel 20 keer hoger dan bij vlees. Daarnaast kunnen ze in zeer hoge getale vervoerd worden en als ze gedroogd zijn kunnen ze zonder koeling erg lang bewaard worden. In sommige landen worden ze vooral tijden de vastenperiode als vervanger van vlees gegeten, maar eigenlijk zouden we dit wereldwijd juist vaker moeten doen!

Voedzaam

Toch heeft de tuinboon -en met haar de vele andere peulvruchtjes- niet echt een goede reputatie. In veel culturen wordt het gezien als een armeluis-vleesvervanger, waarmee ook vee wordt gevoerd. Daarnaast worden ze ook vaak in verband gebracht met winderigheid.

Met dit in het achterhoofd genieten mensen toch minder van hun maaltijd, maar als men wist hoe voedzaam deze groenteconfetti is, dan zouden we ze met trots oppeuzelen. Wat die flatulentie betreft: het komt omdat de meeste peulvruchten bepaalde koolhydraten bevatten die onze darmen niet zelf kunnen verteren, maar de bacteriën in onze dikke darm wel en deze produceren daar gas bij.

Dubbel gedopte tuinbonen

Het goede nieuws is wel dat peulvruchten zonder velletje, of in het geval van de tuinbonen, de dubbel gedopte variant, dit bijna niet veroorzaken en dat hoe vaker u ze eet, hoe minder winderigheid. Ze bevatten koolhydraten die langzaam verteerd worden en veel vezels, wat ervoor zorgt dat u lang verzadigd blijft. Daarnaast bevatten ze B-vitaminen en behoorlijk veel eiwitten, welke ook zorgen voor een verzadigd gevoel. Vooral gecombineerd met graan zijn peulvruchten vrijwel voor een complete voeding. Kortom, laten we er daarom al bij het ontbijt van gaan genieten, in de vorm van beleg voor op de boterham.

Ingrediënten tuinbonenspread:

  • 250 gram gedopte tuinbonen (vers of uit de diepvries)
  • 75 gram zonnebloempitten
  • extra vierge olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 0,5 bosje peterselie
  • 0,5 bosje basilicum
  • 1 citroen
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • snufje chilivlokken
  • zout, peper

Extra nodig: staafmixer of hakmolen

Nodig voor ontbijt: 

  • sneetje brood per persoon
  • 1 ei per persoon

Bereidingswijze:

Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Kook de tuinbonen circa 10 minuten en giet af. Doe in een hakmolen of hoge maatbeker de tuinbonen, zonnebloempitten en een flinke scheut olijfolie. Hak de knoflook en peterselie en voeg samen met de basilicum toe. Pers en rasp hier naar smaak de citroen boven. Rasp de kaas en voeg toe. Breng op smaak met de chilivlokken en een beetje peper en zout. Mix het geheel tot een spread die naar gewenste grofheid.

Toast het sneetje brood. Verwarm een scheutje olie in de koekenpan en bak in circa 5 minuten de eieren.

Besmeer de toast met flink wat van de tuinbonenspread en leg er een gebakken eitje op. Bestrooi met wat peper en zout.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Dolco says:

    Smaakt goed op brood maar met een gebakken ei vindt ik het geen succes