Emina Zorlak: ‘de boerenkoolspruit, het liefdeskind van… jawel, de boerenkool en spruitjes!’
Publicatiedatum: 17 februari 2025
Beeld u eens het volgende in: de nootachtige, kruidige smaak van boerenkool, gecombineerd met het zoete van spruitjes. Wat krijgt u dan? Boerenkoolspruiten! Mocht u nog niet eerder de kans hebben gehad ze te proeven, dan zou ik daar zo snel mogelijk verandering in brengen, want u kunt er tot en met maart van genieten en genieten zult u er zeker van!
Nieuwe groente
Ik schrijf vaak over groente en wanneer ik dan voorafgaand hieraan in de historie ervan duik, kom ik vaak tot de ontdekking dat de Grieken en Romeinen er al van aten en er allerlei symboliek aan toekenden. Dat is met de boerenkoolspruit absoluut niet het geval, want pas sinds 1995 is het Britse groenteveredelingsbedrijf Tozer Seeds begonnen met het ontwikkelen ervan en het duurde zo’n 15 jaar voordat ze het op de markt brachten. Enerzijds was er sprake van teruglopende spruitjesverkopen waar ze iets tegen wilden doen en anderzijds een plotselinge toenemende populariteit van boerenkool en voilà: een nieuwe superfood werd geboren! Als de mensen uit de Oudheid er iets over konden zeggen, dan zouden ze er zeker magische krachten aan toedichten…
Betoverend uiterlijk, verrukkelijke smaak
De Engelse kwekers hebben een sprookjesachtige naam gegeven aan deze mini-boerenkooltjes, namelijk Kalette, een verwijzing naar het Engelse woord voor boerenkool, kale. Ze worden ook wel bloemspruitjes/flower sprouts of Petit Posy genoemd. Ze zien eruit als kleine struikjes boerenkool met krullerige paars-groene blaadjes, zijn iets groter dan spruitjes en groeien net als de spruit aan de stam van de plant. Ze hebben niet de harde steel van de boerenkool en zijn minder taai, maar wel knapperiger en smaakvoller dan de boerenkool. Ze zijn zoeter dan spruitjes en bevatten vitamine B6, E en 2 keer zoveel vitamine C dan spruiten; echte vitaminebommen!
Makkelijker te bereiden dan andere koolsoorten
Een leuke bijkomstigheid is dat deze koolsoort makkelijker en sneller te bereiden is dan andere kolen. Gekookt, gestoomd, geroosterd geroerbakt en zelfs rauw door salades zijn ze heerlijk. Let wel, de mooie paarse details gaan bij het koken wel weg, maar blijven licht behouden als u ze roostert in de oven. Hoe dan ook zijn ze door hun sierlijke uiterlijk heel decoratief op het bord. Zowel het uiterlijk, smaak als bereiding zijn het waard om te onderzoeken welke supermarkt, groenteboer of ecologische winkel in de buurt ze verkoopt. Ze verschijnen in elk geval steeds vaker vanaf november (tot en met maart) in de schappen.
Deze sierlijke, knapperige, nootachtige kooltjes verdienen een podium met eenvoudige, eervolle ingrediënten, zodat ze kunnen uitblinken als kroonjuweeltjes. Dus bij deze een recept voor een fantastisch voorgerechtje met maar 6 ingrediënten. Verras uzelf!
Knapperige boerenkoolspruitjes met witte bonenpuree en gebakken kabeljauw
Voorgerecht, 2 personen
- 150 gram boerenkoolspruitjes
- Olijfolie
- Peper, zout
- 130 gram kabeljauwhaas
- 1 biologische citroen
- Klontje boter
- 1 teentje knoflook
- 240 gram witte bonen
Bereidingswijze van de boerenkoolspruitjes:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Was en droog de boerenkoolspruiten. Verdeel over de bakplaat. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met peper en zout. Rooster circa 15 minuten in de oven. Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan. Dep de kabeljauw droog en halveer. Bestrooi met peper en zout en bak de kabeljauw circa 3 minuten in de pan. Draai om, voeg een klontje boter toe en bak nog circa 3 minuten.
Rasp een beetje citroenschil boven de kabeljauw. Smelt een klontje boter in een pan. Pel en hak de knoflook en bak circa 1 minuut. Giet en spoel de witte bonen af en voeg toe aan de knoflook. Verwarm de bonen circa 2 minuten. Pers er wat van de citroen boven en breng op smaak met peper en zout. Pureer de bonen met een staafmixer tot puree. Verdeel de bonenpuree over borden en verspreid met de bolle kant van de lepel over de borden. Leg er een stukje kabeljauw op en verdeel de geroosterde boerenkoolspruitjes over de borden.
NB: deze geroosterde boerenkoolroosjes zijn ook heerlijk als borrelhap of snack op de bank. Ze zijn krokant, waardoor u er van blijft eten. Een voedzame snack dus!
Culinair journalist Emina Zorlak ontwikkelt al jong een passie voor eten. Naast haar passie voor eten klopt haar hart ook sneller voor media. Voor onder andere MAX bedenkt ze de recepten voor Kook mee met MAX en Bak mee met MAX en heeft ze een eigen kookrubriek hier op MAX Vandaag: Dit kookt MAX Vandaag. Lees hier al haar columns.
(Foto: Shutterstock)