kool

Emina Zorlak: Boerenkool, de krachtpatser voor komende maanden

Het is niet voor niets dat de natuur ons deze krachtpatser in de koudere maanden aanbiedt; vol voedingsstoffen die wij mensen juist nu nodig hebben om deze tijd fit door te komen. Familie van de bloemkool, broccoli en kool, maar deze superfood springt er qua voedingswaarden uit; ik heb het over de boerenkool!

Geef me de groene bankbiljetten!

De Romeinen zagen deze koolsoort echt als een delicatesse. In de Latijnse benaming voor de boerenkool, brassica oleracea var.acephala, kunt u al uit de naam herleiden dat de kool geen krop vormt, zoals een sluitkool en daarom wordt het ook wel bladkool genoemd. In Nederland noemen we het boerenkool, waarschijnlijk omdat het een van de grootste koolsoorten is op het land en het vanwege de omvang ook wel als lomp of “boers” werd gezien. Maar er is niets lomps aan deze groente. Het heeft eigenlijk best wel sierlijke bladen. In het Frans wordt het chou frisee, oftewel ‘kool met krulletjes’ genoemd. Dat klinkt best schattig, toch? In het Engels wordt het ook wel kale genoemd, wat komt uit het Schots voor cole, oftewel kool. En het grappige is, dat begin 20e eeuw in straattaal geld in het Engels ook wel “kale” (dus boerenkool) werd genoemd, omdat de groene bladeren verwijzen naar groene bankbiljetten. De straatbendes zeiden dan tegen elkaar: give me the kale! Vandaag de dag zouden we dat allemaal moeten roepen, want dit gezondheidsbommetje is goud geld waard voor uw lijf!

Gezondheidsbommetje

Naast de boerenkool die wij kennen is er ook de Redbor, een hele paarse boerenkool en de Russische boerenkool, deze heeft een rode stengel en bladeren die lijken op die van een eik. Hoe helderder de groene kleur, hoe hoger de kwaliteit van de boerenkool. Als de blaadjes al geel beginnen te kleuren, is de kool al niet meer op z’n best. Deze kool bevat veel vezels, ijzer, antioxidanten, een groot scala aan mineralen en bijzonder hoge vitaminewaarden; allemaal stoffen die we de komende maanden goed kunnen gebruiken!

Boerenkoolrol

U kunt eigenlijk in elk gerecht dat u maakt met spinazie deze groente vervangen door boerenkool en dat ga ik vandaag ook doen. Wellicht kent u het van vroeger, zo’n spinazierol: als plaat gebakken in de oven en vervolgens besmeerd met lekkers en opgerold. Vandaag een boerenkoolrol. Als voorgerecht, bijgerecht of heerlijk tussendoor. Weer eens wat anders dan stamp en ongelooflijk aantrekkelijk voor het oog.

Boerenkoolrol met opgeklopte blauwe kaas en zongedroogde tomaatjes (1 hele rol)

Ingrediënten:

 • Scheutje olie
 • 150 gram boerenkool
 • 4 eieren
 • 2 eetlepels bloem
 • Peper, zout
 • 150 gram gorgonzola picante
 • 100 gram roomkaas
 • 100 gram zongedroogde tomaatjes

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en bak de boerenkool circa 8 minuten op middelhoog vuur. Laat iets afkoelen. Splits de eieren en meng de bloem door de dooiers. Voeg de boerenkool toe aan de dooiers en breng op smaak met peper en zout. Klop de eiwitten stijf met een handmixer of garde en spatel vervolgens in drie delen voorzichtig door het boerenkoolmengsel. Schenk het mengsel over een met bakpapier beklede bakplaat en strijk glad, zodat het overal een even dikke laag vormt. Bak circa 12 minuten in de oven of tot de bovenkant er droger uitziet. Haal de boerenkoolplaat vervolgens uit de oven en leg er schone, iets vochitge theedoek over. Draai de rol om, zodat het bakpapier aan de bovenkant komt en verwijder dan het bakpapier. Rol de plaat vervolgens met theedoek op tot een rol en laat afkoelen.
Klop met een garde de gorgonzola en roomkaas luchtig. Breng op smaak met een beetje zout en peper. Snijd de tomaatjes in reepjes.
Rol de boerenkoolplaat weer uit, verwijder de theedoek en bestrijk het kaasmengsel over de plaat. Verdeel de zongedroogde tomaatjes erover en rol de rol weer op. Pak het eventueel in in plasticfolie en zet tot serveren in de koelkast.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke maandag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag.

Geef een antwoord

Reactie

 1. ladybug848 says:

  Spinazierol, (boerenkoolrol,) nog nooit van gehoord. Hoe eet je dit dan? Een plakje eraf en dan als snack???