Iryna Krasnenko

ARIA kandidaat Iryna Krasnenko

Het programma ARIA gaat op zoek naar de nieuwe operaster van Nederland. In de 8-delige serie wordt de kandidaten wekelijks het vuur aan de vocale schenen gelegd met uitdagende zangopdrachten. Wie zijn de kandidaten en waarom doen zij mee? We stellen ze graag aan u voor. Hieronder stelt Iryna Krasnenko zich aan u voor. 

Gevlucht

Iryna is geboren en getogen in Oekraïne. Een paar maanden geleden is ze naar Nederland gekomen om de oorlog te ontvluchten. Haar familie is nog in Oekraïne. Zij willen hun stad, huis en spullen niet achter laten. Vooralsnog zitten ze in een veilig gebied, maar de onzekerheid blijft. Om haar steentje bij te dragen in Nederland geeft ze Oekraïense kinderen zangles.

Operazangeres in plaats van advocaat

De moeder van Iryna is diegene die haar naar zangles stuurt, zij hoort al vroeg het talent dat Iryna heeft. Iryna denkt anders over haar toekomst, ze ziet een carrière als advocaat voor zich. Maar zodra Iryna op zangles gaat en in aanraking komt met de operamuziek is ze verkocht en moet ze haar moeder gelijk geven. Sindsdien droomt Iryna ervan om op het podium van operaproducties te staan.

Iryna gelooft dat je opera alleen kan zingen vanuit het hart, “je raakt de mensen niet als je alleen met de juiste techniek zingt”. “Iedereen heeft een reden om hier te zijn, mijn reden is zingen. Er is een energie tussen mij en het publiek, het is groter dan ik.”

Het programma ARIA is te zien vanaf zondag 2 oktober 2022 om 20.30 uur op NPO 1.

(Foto: MAX/Merlijn Doomernik)

Geef een reactie