pannenkoeken

Waar komen pannenkoeken vandaan?

Pannenkoeken zijn relatief eenvoudig te bereiden en dat maakt ze dan ook erg populair. Niet alleen in Nederland worden pannenkoeken gegeten, vele landen kennen hun eigen variant op de pannenkoek. Maar waar is het gerecht eigenlijk ontstaan?

Pannenkoeken uit de prehistorie

Pannenkoeken worden al eeuwenlang gebakken. Toch is het onduidelijk waar de eerste pannenkoek ooit vandaan komt, daar is het recept te simpel voor. Het oudste geschreven recept is terug te vinden in een kookboek uit het jaar 1439, maar pannenkoeken zijn al veel ouder. Het idee om meel, melk (of water) en eieren tot een geheel te mengen en op te warmen is volgens voedselhistorici waarschijnlijk al in de steentijd ontstaan. In de Romeinse tijd worden er in ieder geval al pannenkoeken gegeten. Wat wij wel zeker weten is waar en wanneer pannenkoekenmix is uitgevonden: In 1889 in de Verenigde Staten.

Blini’s uit Rusland en crêpes uit Frankrijk

Pannenkoeken worden over de hele wereld gebakken, maar het recept is niet overal hetzelfde. Zo worden er in Afrika voornamelijk hartige pannenkoeken gegeten en eten wij onze pannenkoeken in Nederland vaak in zoete vorm. In Rusland worden blini’s  gegeten, kleine pannenkoekjes van boekweitmeel met een hartige vulling, In Duitsland worden de ‘Pfannkuchen’ ook vaak hartig gegeten en in Frankrijk is de crêpe, een hele dunne pannenkoek, populair. De crêpe zou zelfs het lievelingseten van Lodewijk Napoleon zijn geweest. Ook in Japan worden pannenkoeken gegeten, daar wordt het gerecht okonomiyaki genoemd. In Zweden worden de pannenkoeken soms zelfs gefrituurd. En natuurlijk mogen de bekende ‘American pancakes’ niet worden vergeten, dit zijn kleine, dikke pannenkoeken die vaak met esdoornsiroop (maple syrup) worden gegeten. Ook de Schotten hebben hier een variant op, die is wat dikker en meestal ook wat kleiner dan de Amerikaanse pannenkoek. Hieronder ziet u de verschillende pannenkoeken. Welke pannenkoek waar vandaan komt? Hier komt u achter door de quiz, onderaan dit artikel te spelen.

PannenkoekPannenkoeken

pannenkoekpannenkoeken

PannenkoekenPannenkoeken

Ontbijt of toetje?

Ook verschilt het per land wanneer de pannenkoek wordt gegeten. In de Verenigde Staten zijn ‘pancakes’ vaak ontbijt, terwijl zij in Europa vaak als hoofdgerecht worden gegeten. In Australië wordt het gerecht juist weer als dessert gegeten.

Eerste pannenkoek mislukt altijd

Of u nu blini’s, crêpes of traditioneel Nederlandse pannenkoeken bakt, bij de meeste mensen mislukt de eerste pannenkoek nagenoeg altijd. Pannenkoekenbakker Edwin Veneman geeft de volgende tips aan tijdschrift Quest over hoe u kunt voorkomen dat uw (eerste) pannenkoeken mislukken:

  • Gebruik uw pannenkoekenpan exclusief voor pannenkoeken.
  • Was de pan nooit af met zeep, heet water is voldoende.
  • De pan moet niet te heet zijn wanneer u begint met bakken.
  • Draai het baksel pas om als de gehele bovenkant gestold is.

Speel de pannenkoekenquiz

(Bron: Quest, Pannenkoeken.101tips.nl)

Geef een reactie

Reacties (5)

    Marchispa says:

    Vier vragen goed.

      kontkorst123 says:

      yummy

    damati says:

    Ik heb 4 van de 5 vragen goed beantwoordt.

    klontje says:

    Het woord pannenkoeken is zeer ongelukkig gekozen.
    Pannenkoeken wil dus zeggen dat je (meerdere)_pannen nodig hebt om ze te bakken.
    Met een pan kan je wel 100 koeken bakken, maar met meerdere pannen gaat het niet om maar een koek te bakken.
    Pan koeken is taalkundig beter, maar klinkt niet lekker. In onze Zeeuwse dialecten om je platte koeken tegen. Dat klinkt goed en is taalkundig juist.
    Dat ze lekker zijn dat weet ik uit ervaring

    MieKe0608 says:

    Alle vragen goed.