Voor jezelf koken is een vorm van zelfliefde.

Emina Zorlak: ‘Koken voor uzelf is de grootste vorm van zelfliefde en rebellie!’

Eten doen we allemaal. Als het goed is meerdere keren per dag. En hoewel overal te lezen is dat eten een verbindende functie heeft, zijn er heel veel mensen die elke dag alleen koken en eten. Sterker nog, volgens het CBS woont 1 op de 5 mensen alleen; dat zijn twintigers, maar vooral ook ouderen en dat cijfer zal in de toekomst alleen maar stijgen. Nou is er één woord dat in dit verband vaak wordt gebruikt en laat ik nou net aan dat woord een ontzettende hekel hebben: “alleenstaand”.

Alleenstaand versus een eenpersoonshuishouden runnen

Zelf ben ik jarenlang de enige in verschillende vriendengroepen geweest zonder partner of kind. Terwijl ik om me heen zag hoe koppels de taken, maar zeker ook de financiën verdeelden, was ik dag in dag uit bezig de stukjes van deze puzzel helemaal zelf te leggen. Boodschappen doen, de was, het vuilnis buiten zetten, verjaardagscadeaus, belasting, reparaties in het huis, ga zo maar door en dat allemaal met het budget van één persoon.

Het woord alleenstaand suggereert voor mij dat je een zielig hoopje bent, terwijl je potverdorie (terwijl anderen alle taken verdelen) gewoon helemaal zelf een soort bedrijf aan het runnen bent! Dat is dagelijks een applaus waard! Daarom zou ik graag willen voorstellen om het woord “alleenstaand” uit het woordenboek te schrappen en er voor eens en voor altijd “eenpersoonshuishouden runnen” van maken.

Koken voor jezelf is aandacht voor jezelf

Naast het hele organisatorische gedeelte van hierboven, was er dan ook nog het hoofdstuk “koken en eten”. Terwijl al mijn vrienden royaal inkopen deden voor uitgebreide maaltijden voor 2 dacht ik steeds: “tja, die verpakkingen zijn voor mij te groot” en “ga ik nou echt een half uur in de keuken staan voor… mezelf?”.

Maar waarom zou ik dat niet doen voor mezelf? Juist de grootste vorm van zelfliefde is de aandachtige aanwezigheid in de keuken bij het bereiden van een heerlijke, voedzame maaltijd. Geen kant-en-klare bakjes of afhaalmaaltijden, vol zout en suiker, maar echt eten, met aandacht gemaakt. Heel cliché, maar zo waar: u bent wat u eet. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat veranderingen in ons voedingspatroon een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van veel hedendaagse ziekten. Als u bedenkt hoe opgejaagd de wereld om ons heen is, dan is koken en tijd nemen voor puur alleen uzelf toch echte rebellie?

Desalniettemin…

Bovenstaand gezegd hebbende wil ik benadrukken dat het één het ander niet uitsluit. Veel wetenschappelijk onderzoek onderschrijft het belang van de gemeenschap voor ons fysieke en mentale welzijn. En die gemeenschap hoeft natuurlijk niet in uw huis te wonen. Er zijn vrienden, familie, mensen van allerlei hobbyclubjes, de buurthuizen, allerlei instanties en niet te vergeten de buren. Los van hoe u het wellicht zelf ervaart, staat feitelijk niemand alleen. Hoe alleen u zich ook wel eens voelt, uit ervaring weet ik dat er zo ontzettend veel mensen zijn die echt graag een handje willen helpen of graag in uw gezelschap willen zijn.

Beter een goede buur dan een verre vriend

Andersom geldt het ook: er zijn velen die zich wellicht net zo eenzaam kunnen voelen als u soms en baat hebben bij een telefoontje of uitnodiging van uw kant. Niet voor niets is onder andere door het Oranje Fonds de Nationale Burendag in het leven geroepen. Dat is elk jaar op de 4e zaterdag in september en bedoeld om de basis te versterken van een sociaal sterke samenleving waarin iedereen ertoe doet. U kunt hiervoor zelf een activiteit bedenken, maar ook op de site bekijken of er in uw wijk iets georganiseerd wordt. En het hoeft allemaal niet groots. Zet een pot koffie, bak wat koekjes en nodig de straat uit. En vooruit, omdat het appeltijd is, heb ik hier een recept voor appelkoekjes. Heeft u meteen een leuk onderwerp over het oogstseizoen.

Ingrediënten appelkoekjes (ongeveer 12 stuks):

  • 50 gram suiker
  • 100 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 50 gram volkorenbloem
  • 100 gram havervlokken
  • 1 appel (bij voorkeur stevig en friszoet, zoals Elstar)
  • 1 theelepel kaneel
  • snufje zout

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Schil de appel en rasp grof, knijp er eventueel wat vocht uit met de handen zodat het deeg niet te nat wordt.

Meng in een kom de boter en suiker tot een romig geheel. Voeg de bloem, havervlokken, kaneel en zout toe en meng goed. Schep de geraspte appel erdoor.

Maak met een lepel kleine hoopjes op de bakplaat en druk ze een beetje plat tot ronde koekjes. Bak de koekjes in circa 17 minuten goudbruin en stevig. Laat ze afkoelen op een rooster, dan worden ze nog wat knapperiger.

Culinair journalist Emina Zorlak ontwikkelt al jong een passie voor eten. Naast haar passie voor eten klopt haar hart ook sneller voor media. Voor onder andere MAX bedenkt ze de recepten voor Kook mee met MAX en Bak mee met MAX en heeft ze een eigen kookrubriek hier op MAX Vandaag: Dit kookt MAX Vandaag. Lees hier al haar columns.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    keesje39 says:

    Wat zou u zeggen van het begrip ALLEENWONER in plaats van ALLEENSTAAND?

    Pietje Puk says:

    Ik vind alleenstaand een PRACHTIG woord. Ik heb een hekel aan het woord ‘single’. Enerzijds omdat het niet Nederlands is, anderzijds omdat het – voor velen – de suggestie wekt dat je beschikbaar bent voor de relatie-markt.
    Ik zeg met trots dat ik een bewust allenstaand mens ben en daar op en top van geniet!