Pindasaus of satésaus? Dit is het verschil
Publicatiedatum: 23 augustus 2025
De een noemt het pindasaus, terwijl de ander volhoudt dat het toch echt satésaus is. En dan zijn er ook nog mensen die de termen vrolijk door elkaar heen gebruiken. Maar wat betekenen ze nu eigenlijk? En wat is precies het verschil? In dit artikel leggen we het uit.
Satésaus: meer dan alleen pindasaus
Om uit te leggen wat satésaus is, moeten we eerst even stilstaan bij saté: kleine stukjes vlees die aan een stokje worden geregen, waarna ze gegrild worden. Oorspronkelijk komt het uit Indonesië waar het ook wel ‘satay’ wordt genoemd. Wist u trouwens dat Janny van der Heijden eerder een familierecept heeft gedeeld voor haar perfecte saté?
Satésaus is dan ook een saus die bij saté of satay geserveerd wordt. Dat kan pindasaus zijn, maar ook ketjapsaus of iets anders. Dit komt doordat er ook verschillende soorten saté zijn, denk bijvoorbeeld aan saté ajam (kip), saté kambing (geit) of saté babi (varken).
Pindasaus populair bij meer gerechten dan alleen saté
In Nederland zijn pindasaus en saté onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom zijn we pindasaus voor het gemak satésaus gaan noemen. We gebruiken de saus op basis van pinda’s inmiddels dan ook voor veel meer toepassingen dan alleen saté. Denk aan een broodje bal, nasi, bami of friet. Ook smullen veel mensen van stokbrood met pindasaus.

Probeer de saus ook eens bij deze gerechten
Wist u dat pindasaus ook bij andere gerechten heerlijk kan smaken? Probeer de saus bijvoorbeeld eens bij deze Vietnamese springrolls met garnalen of deze salade met gegrilde kip. Blijft u liever in de Indonesische sferen? Dan kunt u deze gado gado-omelet van Sandra Ysbrandy overwegen, een mix van groenten met gebakken ei en pindasaus.
(Bron: Rutger Bakt, Culy, 24 Kitchen. Foto: Shutterstock)

