saté lilit

Saté lilit van Francis Kuijk

Saté lilit is saté maar dan in de vorm van een langwerpige gehaktbal op een stokje. Volgens Francis is dit een goed alternatief als u geen tijd hebt om saté een aantal uur te laten marineren en het is eens iets anders dan de ‘gewone’ saté. Let wel op met de kruiden, bomboe, die u gebruikt. Want bij elk stuk vlees hoort een ander specerijmengsel. Francis maakt de saté op een bbq, maar het kan ook in een grillpan.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, gehakt
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 10 g trassi
  • 1 stuk gemberwortel van 1 cm
  • 1 stuk laoswortel van 1 cm
  • 1 theelepel ketoembar
  • ½ theelepel djinten
  • ½ theelepel serehpoeder
  • snufje kentjoerpoeder
  • 1 theelepel peper
  • 2 theelepels zout
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 25 gram santen, fijngehakt
  • sap van ½ citroen
  • 1 kilo half-om-halfgehakt  (runder- en varkensgehakt)
  • dikke houten satéprikkers of  sereh (optioneel)

Bereidingswijze:

Maak een boemboe van alle ingrediënten behalve het gehakt. Kneed de boemboe door het gehakt en laat het vlees 2 uur marineren.

Laat de satéprikkers minimaal  2 uur in water weken of als je sereh gebruikt, snij de dunne droge uiteindes eraf. Draai van het gehakt worstjes van  2 à 2,5 cm dik en 8 à 10 cm lang. Rijg de worstjes aan de natte satéprikkers. Je kunt voor de afwisseling ook eens sereh gebruiken.

Rooster de saté op de bbq of in de grillpan tot het vlees gaar, maar nog steeds sappig en mals is. Serveer de saté warm met pindasaus.

(Bron: Francis Kuijk / de foto is ter illustratie)

Geef een reactie