Emina Zorlak: ‘Frambozen zijn afscheidskusjes van de zomer’

Puur geluk zit ‘m in eenvoud naar mijn mening en daarom zijn in mijn beleving frambozen het toppunt van luxe. Zoet, zacht, prikkelend. Ze bezorgen mij hetzelfde gevoel als wanneer een geliefde iets liefs in mijn oor fluistert. Ik kan niet anders dan glimlachen. En als we straks gaan nazomeren duurt het gevoelsmatig weer een eeuwigheid voor ze er zijn. Framboosjes zijn een soort afscheidskusje van de zomer, dus ik neem het er nu even van en dat zou ik u ook willen aanraden.

Veel symboliek

Afhankelijk van cultuur en context hebben frambozen verschillende symbolische betekenissen. Door hun kwetsbaarheid staan ze soms voor tederheid, onschuld en puurheid. In de religieuze kunst werden de frambozen gekoppeld aan het bloed van Christus.

En omdat ze in moeilijke omstandigheden toch kunnen groeien worden ze juist ook geassocieerd met doorzettingsvermogen, kracht en overwinning. Eigenlijk het tegenovergestelde van de uitspraak “grote mond, klein hartje”, een soort krachtpatser incognito.

Frambozen zijn goed voor de (moes)tuin

Frambozen behoren tot de rozenfamilie, net als aardbeien. Hoewel we ze vooral in rood-roze kennen, zijn ze er ook in goudgeel, paars en zelfs zwart. En het grappige is: elk klein onderdeeltje, is eigenlijk een klein vruchtje met een pitje erin, dat samen een grotere vrucht vormt. De bladeren werden vroeger gebruikt om insecten te weren in de moestuin, omdat ze een natuurlijk insecticide bevatten.

Daarnaast trekken de planten bijen en vlinders aan, wat heel goed is voor de biodiversiteit in de tuin. Ze doen het goed in koelere gebieden, zoals Nederland, dus wilt u meer leven in uw tuin, geef de frambozen eens een kans.

Geneeskrachtige werking

Oorspronkelijk groeiden deze rood-roze schatjes in het wild in bossen, maar in de middeleeuwen werden ze al door monniken gekweekt in kloostertuinen, vanwege bovengenoemde symboliek, maar ook vanwege medicinale krachten. Vooral de bladeren van de frambozen werden in de kruidengeneeskunde gebruikt om bijvoorbeeld thee van te trekken, want ze zouden onder andere helpen bij ontstekingen, keelpijn en de spijsvertering. De vruchtjes zelf bevatten veel antioxidanten en vitamine C, goed voor het immuunsysteem en de huid. En vooral bij koorts werden ze vroeger aangeraden.

Vers versus een paar dagen oud

Mocht u verse frambozen hebben zou ik vooral adviseren om ze zo uit het vuistje te eten, als verse garnering bij baksels of salades. Maar zoals geschreven, frambozen zijn gevoelig en bederven snel, dus mochten ze al wat plekjes vertonen, dan pas zou ik ze verwerken door baksels, siropen, azijn, jam of zelfs invriezen voor later gebruik. Ze combineren ontzettend goed met basilicum, geitenkaas, balsamicoazijn en mousserende wijn…

Hieronder een recept voor een zomers nagerecht met amandelmeel, citroen, witte chocola en framboosjes, eigenlijk meer een dikke pakkerd dan een zomers kusje. Geniet er van!

Recept clafoutis met amandelmeel, witte chocolade en verse frambozen

Ingrediënten:

  • 3 eieren
  • 125 gram amandelmeel
  • 50 gram suiker
  • 250 milliliter volle melk (of kokosmelk)
  • 1 citroen
  • snufje zout
  • 100 gram witte chocolade
  • 125 gram ricotta
  • 125-250 g verse frambozen
  • paar blaadjes munt

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ovenschaal in.

Meng in een kom de eieren, amandelmeel, suiker en melk. Rasp de citroen boven de kom, voeg een snufje zout toe en roer goed door. Schenk het beslag in de ovenschaal en bak in circa 40 minuten goudbruin. Laat afkoelen.

Breng de ricotta op kamertemperatuur. Hak de chocolade en smelt au bain-marie. Laat de chocolade iets afkoelen en voeg steeds een beetje van de ricotta toe om schiften te voorkomen. Hak de munt fijn.

Verdeel de clafoutis over de borden. Serveer met de witte chocolade-ricotta en de verse framboosjes. Bestrooi met de munt.

TIP: zijn de framboosjes niet meer zo vers, verwerk ze dan door het beslag en bak ze mee. In dat geval kunt u ook diepvriesframbozen gebruiken.

Culinair journalist Emina Zorlak ontwikkelt al jong een passie voor eten. Naast haar passie voor eten klopt haar hart ook sneller voor media. Voor onder andere MAX bedenkt ze de recepten voor Kook mee met MAX en Bak mee met MAX en heeft ze een eigen kookrubriek hier op MAX Vandaag: Dit kookt MAX Vandaag. Lees hier al haar columns.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie