Pistachenoten zijn populair: zo (on)gezond zijn ze

Pistachenoten winnen enorm aan populariteit. Dat is niet gek, vanwege de zoete, boterachtige smaak. Het zit tegenwoordig bijna overal in, van salades tot aan gebak en van ijs tot aan zelfgemaakte pesto. Maar is deze groen gekleurde noot eigenlijk wel goed voor onze gezondheid of is het alleen een lust voor het oog?

Wat zijn de voedingswaarden van 1 handje pistachenoten?

In 1 handje (20 gram) ongezouten pistachenoten zitten de volgende voedingswaarden:

  • 118 kilocalorieën
  • 9,7 gram vet, waarvan 1,1 gram verzadigd vet
  • 2,2 gram koolhydraten, waarvan 1,1 gram suikers
  • 1,9 gram vezels
  • 4,8 gram eiwit

Iedereen heeft vet nodig. Het is een belangrijke brandstof voor het lichaam. Hierbij gaat het wel om de onverzadigde vetten. Vet zorgt ervoor dat je vitamine A, D en E binnenkrijgt. Een handje noten per dag is dus goed voor uw gezondheid en staan ook in de Schijf van Vijf. Het verlaagt het LDL-cholesterol, wat bijdraagt aan gezondere bloedvaten. Bovendien zijn noten rijk aan goede voedingsstoffen: vezels, eiwit, ijzer, vitamine E, vitamine B1 en onverzadigd vet.

Lees ook: Dit zijn gezonde noten en zo voegt u ze aan uw voedingspatroon toe

Zijn alle ongezouten noten goed?

Alle ongezouten noten zijn goed. Denk aan amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, walnoten én pistachenoten. Gezouten noten, dragen niet bij aan uw gezondheid vanwege het verhoogde natriumgehalte. Volgens het Voedingscentrum mogen de noten mogen gebrand, ongebrand en geroosterd zijn. Gebrande noten zijn noten die zijn gefrituurd in olie. Doordat de noten op hoge temperatuur zijn gebrand, bevatten ze iets minder vitamines en mineralen dan de ongebrande rauwe variant. Voor hun gezondheidswaarde maakt dat niet veel uit. Omdat noten al veel gezonde onverzadigde vetten bevatten, nemen ze vrijwel geen olie meer op. Gebrande noten bevatten daarom ongeveer evenveel vet als rauwe noten. Geroosterde noten zijn helemaal niet bereid met olie, maar worden geroosterd met droge lucht. Ongebrande zijn uiteindelijk wel de beste keuze, omdat die niet bewerkt zijn en alleen hun eigen aanwezige voedingsstoffen bevatten.

Welke voordelen heeft de pistachenoot voor uw gezondheid?

Pistachenoten hebben meerdere gezondheidsvoordelen. Ze bestaan voor één vijfde uit proteïne. Dat is een veel hoger calorie/proteïneverhouding dan de meeste noten. Dat geeft u langer een verzadigd gevoel, waardoor u uw gewicht makkelijker op peil kunt houden.

Daarnaast bevatten pistachenoten een hoge concentratie antioxidanten. Ze zijn ook een goede bron aan onverzadigde vetzuren en kalium en die stoffen hebben een antioxiderende en ontstekingsremmende werking. Deze noten bevatten ook veel vezels, die fungeren als probiotica – wat goed is voor de darmflora – en uw cholesterol verlagen.

Pistachenoten smaken misschien zoet, maar kennen een lage glycemische index. Dat betekent dat uw bloedsuikerspiegel niet spontaan de hoogte in schiet na het eten van deze groene noten. Dat heeft ook te maken met de aminozuren die in pistachenoten zitten. Die zorgen voor een lager vet- en suikergehalte in uw bloed en het verstevigen en flexibeler maken van de bloedvaten.

Ooit gehoord van zeaxanthine en luteïne? Dat zijn stoffen die uw ogen beschermen tegen schade die veroorzaakt wordt door blauw licht – van computers, smartphones en dergelijke – en maculadegeneratie: een oogziekte die kan leiden tot gezichtsverlies. Waar zitten deze stoffen in? Exact, in pistachenoten.

Hebben pistachenoten ook negatieve werking?

Pistachenoten zijn voor sommige mensen met het prikkelbare darmsyndroom niet aan te raden. Ze kunnen vervelende klachten veroorzaken, zoals irritatie in de buik, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en buikpijn. Mensen met een notenallergie kunnen pistachenoten beter niet consumeren. In het ergste geval kan het een anafylactische schok veroorzaken en dat kan dodelijk zijn.

Conclusie

Pistachenoten zijn een gezonde keuze voor uw dieet en staan niet voor niets in de Schijf van Vijf. Ze zijn rijk aan allerlei vitaminen en mineralen. Dagelijks eten van deze groene energiebom draagt  bij aan uw gezondheid, maar let er wel op dat u de onbewerkte/ongezouten variant kiest en eet ze in mate. Eén handje per dag is voldoende. En het pellen van deze noten kost vaak veel tijd, waardoor u er ook minder van eet!

Bron: Voedingscentrum, Gezondheid.be, Margriet. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie