Zo kunt u mosselen het beste bewaren (en waarom invriezen niet altijd verstandig is)

Het is weer mosseltijd: veel mensen genieten dan van deze schelpdieren. Maar houdt u ook vaak wat over? Dan is het zonde om de mosselen weg te gooien. Voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu. Daarom leggen we u in dit artikel uit hoe u ze het beste kunt bewaren en in hoeverre invriezen wel of niet verstandig is.

Richtlijn voor hoeveelheid mosselen per persoon

Mosselen zijn gezond en veel mensen smullen ervan. Maar het is vaak wel lastig inschatten hoeveel u precies nodig heeft. Ze bestaan grotendeels uit schelpen en de hoeveelheid vlees verschilt per mossel.

Als richtlijn geldt: reken op 1 tot 1,5 kilo per persoon als hoofdgerecht en 750 gram als u ze verwerkt in een ander gerecht. Heeft u toch te veel ingekocht? Dan kunt u de rest bewaren. Het is alleen wel belangrijk om dit op de juiste manier te doen.

Mosselen
Lees ook: Mosselen gekookt en gestoomd van Janny van der Heijden

Mosselen zijn in de koelkast beperkt houdbaar

Verse mosselen zijn levende dieren. U koopt ze meestal rauw, in de schelp. Een levende mossel herkent u aan een gesloten schelp (of doordat de schelp sluit als u erop tikt). Dode mosselen kunnen u ziek maken. Daarom is het belangrijk dat ze blijven leven tot u ze kookt.

Wanneer u de schelpdieren in de supermarkt koopt, moet hier een houdbaarheidsdatum op staan. Heeft u ze bij een lokale visboer gekocht, waardoor er geen houdbaarheidsdatum op staat? Bewaar ze dan maximaal 1 tot 2 dagen in de koelkast, in een open schaal met een vochtige doek erover.

Verse mosselen invriezen? Liever niet

Wanneer u rauwe mosselen invriest, gaan de schelpdieren dood. Hierdoor bederven ze snel, waardoor u ze beter niet meer kunt eten. U loopt dan risico op voedselvergiftiging. Daarnaast verliezen ze bij het ontdooien hun typische zilte smaak en worden ze papperig van structuur.

Na bereiding kunt u ze prima invriezen

Mosselen die u bevroren koopt bij de supermarkt of lokale vishandel (bijvoorbeeld in een zeevruchtenmengsel of paella) zijn eerst bereid en daarna professioneel ingevroren. Hierdoor zijn ze veilig om te eten.

Heeft u zelf mosselen gekookt en houdt u over? Dan kunt u deze ook invriezen. Laat ze eerst goed afkoelen, haal ze vervolgens uit de schelp en doe ze in een afsluitbare bak of zak. Zet de datum erbij en vries ze in op minimaal -18 graden. Ze blijven zo tot 3 maanden goed.

Tip: ook kookvocht kunt u invriezen

Mosselen geven tijdens het koken vocht af dat lekker zilt en aromatisch is. Het kookvocht na afloop weggooien is daarom (ook) zonde. In een ijsblokjesvorm kunt u er krachtige bouillonblokjes van maken. Gebruik deze later bijvoorbeeld voor visgerechten of als basis voor het maken van een lekkere saus.

Mosselen gebruiken nadat ze ingevroren zijn

Wilt u mosselen uit de vriezer weer gebruiken? Ontdooi ze dan in de koelkast en warm ze bij bereiding goed door. Gebruik ze bijvoorbeeld in een soep of pasta(salade). Of wat denkt u van deze gemarineerde mosselen? Let er wel op dat de structuur na het invriezen vaak iets zachter is, maar de smaak blijft meestal goed. Opbakken en frituren is ook een smakelijke manier om ze te verwerken in een gerecht.

(Bron: Archief, Voedingscentrum, VTM Koken, Libelle. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Anneke176 says:

    Je kunt mosselen, na het koken en bereiden, ook prima uit de mosselschelpen halen en ze b.v de volgende dag, na bewaren in de koelkast, lekker opbakken. Heerlijk !