mosselen

Goede of slechte mosselen? Met dit trucje weet u het

Een pannetje verse mosselen is voor menigeen iets om naar uit te kijken als het mosselseizoen weer van start gaat. U kunt ze in een restaurant eten, maar ook heel eenvoudig zelf bereiden. Maar van een verkeerde mossel kunt u behoorlijk beroerd worden. Het is dus zaak ze goed te controleren voor u ze kookt. Hoe u dat doet? Daar is een heel eenvoudige manier voor.

De ‘r’ in de maand is een misverstand

Er wordt nog wel eens gezegd dat het mosselseizoen start als de ‘r’ in de maand zit. Dat is een misvatting, want het seizoen loopt van juli tot april van het volgende jaar. Dit misverstand stamt nog uit de tijd dat vis niet gekoeld vervoerd kon worden en de mosselen pas in de koudere maanden aan de man werden gebracht. De mossel is dus praktisch het hele jaar door te eten. De echte Zeeuwse mosselen zijn van half april tot begin juli niet geschikt voor consumptie. Dat heeft te maken met het voorplantingsproces.

Voorselectie

De selectie van de goede en slechte mosselen begint voor u ze kookt. Wanneer u mosselen koopt, koopt u ze over het algemeen voorverpakt. Door die verpakking staan ze vaak al iets open en reageren ze iets trager. Maar om te controleren of ze goed zijn, houdt u ze onder de koude kraan. Sluiten ze, dan zijn ze goed. Het kan dus zijn dat ze iets trager reageren, dus wacht even tot ze gesloten zijn. Sluiten ze niet, dan zijn ze niet goed en kunt u ze weggooien. Mosselen die gebroken of beschadigd zijn of wagenwijd open staan (en dus ook niet sluiten als u ze afspoelt) kunt u sowieso direct weggooien.

Tikken

Twijfelt u of de mossel goed is, omdat hij naar uw idee niet helemaal goed sluit, geef hem dan een tikje. Tik de bolle kant tegen het aanrecht. Als het een goede mossel is dan wordt hij ‘wakker’ en sluit alsnog. Blijft hij wel open, dan moet u hem weggooien. Mosselen komen rechtstreeks uit de zee, dus dat er af en toe een verkeerde tussen zit is niet vreemd. Op een pak van ongeveer 2 kilo is het niet gek dat er een stuk of 6 niet goed zijn.

Weinig vocht

Bereiden is kinderspel, want als u de mosselen heeft afgespoeld en gecontroleerd, kunnen ze de pan in. Doe er water, wijn of bier bij en breng aan de kook. Laat 5 tot 8 minuten op een hoog vuur koken met de deksel op de pan en schud af en toe de mosselen om. Er hoeft niet veel vocht bij, want de zeevruchten kookt u niet, maar stoomt u als het ware gaar. Ze zijn gaar als ze open zijn.

Mosselen dicht na het koken?

En om nog maar een misverstand uit de wereld te helpen: er wordt wel eens gezegd dat mosselen die dicht zijn na het koken niet goed zijn. Dat is niet waar. Ten eerste heeft u ze van tevoren met het spoelen en tikken gecontroleerd. Dat hij na het koken niet opent, komt omdat deze mosselen beschikken over een sterke sluitspier, waardoor ze de schelp ook tijdens het koken dicht kunnen houden. De kans is groot dat ze zelfs nog meer vlees hebben dan de open varianten. Maak hem alleen niet boven de pan open, maar op een apart bordje. Er kan slikmossel inzitten, het zand waarmee de mossel zich vol heeft gezogen. Is dit het geval, dan kunt u hem beter niet opeten.

Zin om direct aan de slag te gaan? Klik hier voor verschillende mosselrecepten.

Dit artikel is eerder gepubliceerd en is door de redactie aangepast op 22 juni 2024.

(Bron: Schmidt Zeevis, 24Kitchen, Margriet, Culy. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (8)

  dragon says:

  Ik heb 3 keer een poging gewaagt om mosselen te eten, en liep 3 keer voedselvergifteging op.
  5 uur na het eten werd ik kotsmisselijk, en gooiden er alles uit.
  Men had het toen tegen mij, dat ik een verkeerde mossel had gegeten.
  Ik ga er vanuit dat als ik in een restaurant mosselen opgedient krijg, dat het te eten is.
  En niet , dat ik allerlei foefjes moet uithalen om te bepalen of de mossel goed is.
  Voor mij nooit geen mossel meer.

  Jojo52 says:

  Misschien bent u allergisch voor mosselen.

  Jacky X45 says:

  Ik doe naast de controle van de mosselen bij het wassen, bij het koken altijd een grote doorgesneden ui bij de mosselen. Als na het koken de ui verkleurd is betekent dit dat er ’n slechte mossel bijzit en gooi ik alles weg. Dit is mij in alle jaren slechts 1x overkomen en ik ben nog nooit ziek geworden na het eten van mosselen.

  Ricardan says:

  Dat zal het zijn Dragon, wat Jojo schrijft.
  Maar ik snap dat u er geen trek meer in heeft…….
  En de foefjes uithalen is als je ze zelf kookt…
  Restaurant mosselen zijn in feite ook van een betere kwaliteit dan de mossels uit de supermarkt.
  Ik haal ze zelf bij een goede viswinkel.

  Beauwine says:

  Mij is vroeger ( 40 jaar geleden) geleerd om een pan mosselen te checken op ongezonde exemplaren door in ieder geval één verse ui mee te koken. Als de ui blauw verkleurt is er met één of meer mosselen iets niet goed en moet je alle mosselen weggooien.

  efpe says:

  Terwijl ik mijn mosselen één voor één sta te controleren vraag ik mij af hoe ze dit in de horeca doen en tijdens braderieën en mosselfeesten. Hier zijn ze trots op de grootste mosselpan waar vele jutezakken met mosselen tegelijk in een pan worden gekookt en niemand die allergisch is voor mosselen ziek naar huis gaat. Zijn wij thuis in de keuken niet te voorzichtig?

   Proefkonijn says:

   Ik heb in een restaurant vaker heel magere mosseltjes gegeten, maar ik vind t klaarmaken zo makkelijk dat ik dat niet meer in een restaurant ga bestellen. Ik maak ze al jaren zelf met bier en kruiden en zelf gesneden peen en selderij. Ik was ze in een grote teil en je krijgt best routine in het checken. Als ze drijven, tik ik er tegen of gooi ik ze weg. Ze staan trouwens een beetje open door de verpakking, dat is dus niet erg. Ik ben nooit ziek geworden en haal ze gewoon bij de supermarkt 😋

  Proefkonijn says:

  Ik heb in een restaurant vaker heel magere mosseltjes gegeten, maar ik vind t klaarmaken zo makkelijk dat ik dat niet meer in een restaurant ga bestellen. Ik maak ze al jaren zelf met bier en kruiden, ben nooit ziek geworden (gewoon goed nakijken bij t wassen), en haal ze gewoon bij de supermarkt. Ik krijg opeens erg zin in mosselen…morgen ff halen 😋