Mosselseizoen

Het is nu officieel: het mosselseizoen is begonnen

Het begint dit jaar later dan gewoonlijk, maar het mosselseizoen is nu echt van start. In Tholen zijn de eerste mosselen naar bovengehaald. Volgens de kenners zijn ze iets kleiner dan normaal, maar van goed kwaliteit. 

Hang- en bodemcultuur

Normaal start het Zeeuwse mosselseizoen 5 weken eerder. Er zijn al mosselen te krijgen, maar dat zijn mosselen van de hangcultuur. Deze mosselen groeien aan de oppervlakte van het water. Hierdoor krijgen ze meer zonlicht en groeien sneller. De mosselen waar het hier om gaat zijn de bodemcultuurmosselen. Waarom zel dit jaar op zich laat wachten is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk heeft het weer hier een belangrijke rol in gespeeld. “Het is een natuurproduct. Weersomstandigheden, of er veel of weinig voedsel en zuurstof in het water zit, de cyclus van de mossel zelf; dat zijn allemaal factoren waar de mosselkweker geen invloed op heeft”,  vertelt mosselkweker Marinus Padmos aan het AD. Padmos laat weten dat de mossel dit jaar met een groeiachterstand is begonnen. Dit kwam doordat er in het voorjaar van 2017 te weinig voedsel in de zee was. De mossel kent een tweejarige groeicyclus dus die is niet zomaar ingehaald.

Kleiner, maar lekker

De eerste mosselen zijn in Tholen naar boven gehaald. Ze zijn dit jaar wat aan de kleinere kan, maar dat betekent niet minder lekker. De mossel heeft de laatste weken alle energie gestoken in het ontwikkelen van het vlees en niet van de schelp. Daardoor heeft de mossel dit jaar 30 procent vlees tegenover 25 procent in 2017. Grote mosselen zijn door de schaarste dit jaar dus ook een stuk duurder. Overigens gaan de meeste mosselen naar België, gevolgd door Frankrijk en Duitsland. In Nederland zit de populariteit van de mossel in de lift!

(Bron: AD/Nu.nl/ANP)

Geef een reactie