schoonmaken

Geen fan van schoonmaken? Deze klussen hoeven maar 1 keer per jaar

Er zijn van de dingen die moeten, zoals schoonmaken. Sommige schoonmaakklussen komen wekelijks of zelfs dagelijks terug. Maar voor wie iets minder fan van schoonmaken is, is het goed om te weten dat er ook klussen zijn die niet zo vaak hoeven. Klussen die wel goed zijn om te doen, maar waarvoor eens per jaar voldoende is. 

Leeghalen dakgoot

Laten we buiten beginnen, want ook de buitenkant van het huis moet onderhouden worden, zoals de dakgoot. Het is aan te raden om deze minimaal eens per jaar schoon te maken. Haal de bladeren eruit en controleer de of de afvoer naar de regenpijn goed doorloopt. Vooral in de herfst als de bladeren vallen, is de kans groot dat hij verstopt raakt. Het beste tijdstip is dan ook om tijdens of net na de herfst de goot te controleren. Woont u in een bosrijke omgeving, controleer de dakgoot dan wat vaker.

De kozijnen

De ramen aan de buitenkant zemen doet u misschien regelmatig. Maar vergeet ook de kozijnen niet. Schilderwerk blijft langer goed als u de kozijnen minimaal 1 keer per jaar grondig schoonmaakt. Dat geldt ook voor al het andere houtwerk rondom het huis. Het beste is natuurlijk om het direct bij het zemen mee te nemen. Dan gaat uw schilderwerk nog langer mee. Ook kunststofkozijnen dient u minimaal 1 keer per jaar schoon te maken. Kunststof lijkt sterker dan houtwerk, maar is minstens zo gevoelig voor weersinvloeden.

Tuinmeubilair schoonmaken

Bent u van plan tuinmeubilair binnen te zetten in de winter? Maak ze dan eerst schoon. Afhankelijk van het materiaal kunt u dit doen met een sopje met wat schoonmaakazijn of een andere reiniger en water. Zorg dat het goed droog is. Kunststof is makkelijk te drogen, hout heeft meer tijd nodig. Dankzij deze schoonmaakbeurt kunt het meubilair in het voorjaar zo weer buiten zetten. Bekijk ook extra tips om groene aanslag en mos te verwijderen in de tuin.

Neem de schuur, garage en zolder onder handen

De schuur of garage is een plek die makkelijk over het hoofd wordt gezien. Net als de zolder. Het zijn in principe ook plekken waar u juist de ‘rommel’ kwijt kunt. Toch loont het om eens per jaar deze ruimtes onder handen te nemen. Stof spullen af, til ze op, veeg en stofzuig de ruimte en bekijk of u deze spullen echt nodig heeft. Niet meer nodig? Geef het weg of breng ze naar de kringloop.

Keukenkasten op orde

Binnen zijn er ook van die klussen die goed zijn om eens per jaar te doen. Laten we beginnen in de keuken. Want het is goed om minimaal 1 keer per jaar de keukenkasten uit te ruimen en te soppen. Zo kunt u direct nagaan of alle ingrediënten die erin staan nog houdbaar zijn en de indeling nog eens kritisch onder de loep nemen. Want met een goed overzicht kunt u verspilling voorkomen. Bekijk ook nog even of u alle apparaten in de keuken wel echt gebruikt. Geef ze anders weg of breng ze naar de kringloop.

Tapijt reinigen

Heeft u vloerkleden? Ook daarvoor is het goed om ze eens per jaar extra schoon te maken. U stofzuigt ze ongetwijfeld regelmatig, maar een tapijt heeft behoorlijk te lijden, zeker met huisdieren. Als u de ruimte daarvoor heeft, klop hem dan uit. U zult verstelt staan van de hoeveelheid stof die er dan nog uitkomt. Daarnaast zijn er speciale tapijtreinigers waarvan het kleed echt opfrist. Hardnekkige vlekken kunt u eventueel verwijderen met een stoomreiniger. Die kunt u huren bij een bouwmarkt.

De gordijnen

Nog zo’n stofvanger zijn de gordijnen. Het maakt niet uit van welk materiaal ze zijn gemaakt, stof blijft er aan hangen. Regelmatig even wapperen met de gordijnen verwijdert al een hoop stof, maar het is aan te raden ze eens per jaar te wassen. Veel gordijnen kunnen tegenwoordig gewassen worden. Controleer op het etiket of dat ook voor uw gordijnen geldt. Strijk ze na het wassen voor een mooi en glad resultaat.

De kledingkast

Van buiten, naar de keuken en via de woonkamer naar de slaapkamer. Want ook daar zijn van die jaarlijkse klussen te vinden. Neem bijvoorbeeld de kledingkast. Ook al zitten er vaak deuren voor, achter in de kasten is genoeg stof te vinden. Haal alle kleding eruit, maak de kasten van binnen en buiten schoon en leg alles netjes opgevouwen en gehangen weer terug. Direct een goede aanleiding om eens kritisch door uw kledingkast te gaan. Past alles nog, is het nog heel en vindt u het nog leuk? Kledingstukken die u niet meer wilt kunt u weggeven of doneren aan een goed doel.

Het bed

De laatste klus, maar zeker niet onbelangrijk is het matras en beddengoed. Het dekbed en uw kussen kunt u gewoon wassen. Op het etiket staan de voorschriften. Dit kunt u beter niet beperken tot 1 keer per jaar. Kussens, afhankelijk van het materiaal, liefst eens in de 2 maanden. Het dekbed minimaal 2 keer per jaar. Het matras kunt niet in de wasmachine doen. Soms kan de tijk wel gewassen worden. Het is in ieder geval aan te raden om minimaal 1 keer per jaar het matras goed uit te zuigen en eventueel vlekken te verwijderen met water en een klein beetje wasmiddel. Laat het daarna goed drogen. Een matrasbeschermer (molton) kan veel opvangen en die kunt u wekelijks in de was doen.

(Bron: Margriet, kozijn-weetjes, archief)

Geef een reactie

Reactie

    Ellykreukniet says:

    Gordijnen na het wassen direct op zijn plaats hangen en sluiten, zo drogen ze kreukvrij op.