Uitsterven ambachtelijk klompen maken dreigt

In 2013 wordt het handmatig klompen maken op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed geplaatst, maar het ambacht wordt inmiddels ernstig bedreigd. Bijna niemand kan nog handmatig draagbaren klompen maken. Daarom slaan verschillende partijen nu de handen ineen om ons erfgoed te behouden.

Zorgelijk

klompen_maken_shutterstockDe Stichting Klompenmonument, de Klompenopleiding in Enter en het Klompenmuseum in Eelde maken zich gezamenlijk sterk om het ambacht van handmatig klompen maken te behouden voor de toekomst. Ineke Strouken, directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland: “Klompen maken is bedreigd immaterieel erfgoed. Als wij niet uitkijken hebben wij straks geen mensen meer die draagbare klompen kunnen maken. De situatie is heel zorgelijk. Het wordt tijd dat wij de kennis van het ambacht veilig gaan stellen en zorgen dat het wordt doorgegeven aan de toekomst. Anders zijn wij dit icoon van Nederland kwijt.”

Daling

De oudste klompen die in Nederland gevonden zijn dateren uit de 11e eeuw. Lang werden klompen in de wintermaanden gemaakt door boeren en vissers. Het werk buiten lag dan stil en de tijd werd besteed aan het maken van ambachtelijke voorwerpen. De kennis werd overgedragen van vader op zoon, van generatie op generatie. Eeuwenlang kende Nederland duizenden klompenmakers. In de vorige eeuw zette de daling echter fors in. Klompen werden alleen nog gedragen door boeren en stratenmakers. Machines namen het maken van de klompen voor de toeristenindustrie over. Nu heeft de hele bedrijfstak – zowel handmatig als machinaal klompen maken – het moeilijk.

Toekomst

Het ambacht van handmatig klompen maken wordt nu nog maar door een aantal mensen beoefend. De klompenmakers zijn zich er van bewust dat ze een zeldzaam geworden beroep uitoefenen. Toch geloven ze dat het ambacht toekomst heeft in een tijd waarin duurzaamheid en ambachtelijkheid hoog in het vaandel staan. Op het feest van het 40-jarig jubileum van de klompenopleiding in Enter – een plaats waar een eeuw geleden nog honderden klompenmakers hun brood verdienden – ondertekenen de 3 belangrijke organisaties onder toeziend oog van de directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed het certificaat van de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed waarin ze beloven er alles aan het doen om het ambacht te behouden voor de toekomst.

Draagt u nog wel eens klompen?

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

    RABE says:

    Op de camping draag ik altijd klompen en als ik in de tuin werk ook.
    Zo heb ik altijd warme droge voeten.
    Vaak zie ik op de camping mensen op rubber “klompen”.
    Die krijgen daar koude zweetvoeten in.
    Als de voeten warm zijn heb je het verder ook niet koud.