klompenindustrie

Toeristen houden klompenindustrie in leven

Nederland trekt steeds meer toeristen. Niet iedereen zal dit scharen onder de categorie ‘goed nieuws’, maar voor de klompenbranche is dit het zeker wel. Deze industrie wordt in stand gehouden door de vele toeristen, die staan te springen om klompen-gerelateerd souvenirs mee naar huis te nemen.

Afhankelijk van toeristen

Hoewel de klomp na de Tweede Wereldoorlog alleen maar aan populariteit heeft ingeleverd in eigen land, zijn ze in de groeiende aantallen souvenirwinkels nog alom vertegenwoordigd. Zowel de traditionele klomp als klompenflessenopeners, klompensleutelhangers en alle andere spulletjes in de vorm van klompen zijn niet aan te slepen. Ze zijn zelfs zo populair dat de klompenindustrie anno 2018 volledig steunt op het toerisme.

Toenemend toerisme

Dit moet een geruststellende gedachte zijn voor de weinige klompenmakerijen die Nederland nog telt, want de komende jaren zullen er alleen maar meer toeristen ons land komen bezoeken. In 2017 komen er meer dan 18 miljoen toeristen en in 2018 zal dit aantal alleen maar stijgen. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) sluit niet uit dat er tegen 2030 29 miljoen buitenlanders ons land bezoeken. Als deze mensen allemaal een klompensouvenir willen kopen, dan betekent dit een hoop werk voor de klompenmakers.

Dalend aantal klompenmakers

De klomp is van origine een echte werkschoen en wordt al eeuwenlang vervaardigd in Nederland. Niet zo gek dat dit juist in ons land gebeurt, want de klomp is waterdicht en bovendien veel veiliger én goedkoper dan leren schoenen. Daardoor worden ze veel gedragen door bouwlieden en landarbeiders die op poldergrond werken. De klompenindustrie floreert aan het begin van de 20e eeuw, maar zoals al gezegd neemt de populariteit na de tweede Wereldoorlog af. In 1942 zijn er ongeveer 1829 ondernemingen waar klompen worden gemaakt, in 1949 nog 1500 en in 1960 neemt dit verder af tot 540. In 1968 krimpt dit aantal naar 216 en bijna 10 jaar later worden er slechts 133 geteld. In 2017 zijn er nog maar 15 klompenmakerijen over, waaronder de grootste klompenfabriek ter wereld. Deze staat in het Achterhoekse Beltrum.

Massaproductie uit China

Veel van de klompensouvenirs die te vinden zijn in de souvenirwinkels zijn voor een groot deel afkomstig uit deze laatstgenoemde fabriek. Daarnaast worden er in China ook veel van dit soort souvenirs gemaakt, wat niet bevorderlijk is voor de Nederlandse productie.

(Bron: NRC, ANP, de Ondernemer, NBTC, PZC)

Geef een reactie