djs jaren 70

Terug naar de jaren 70: zo zagen de MAX dj’s er toen uit

Op NPO Radio 5 is de Week van de Jaren 70 in volle gang. Voor ons reden genoeg om de MAX radio-dj’s te vragen hoe zij er eigenlijk uitzagen in die tijd. Hieronder ziet u welke plaatjes wij toegestuurd kregen.

Tineke de Nooij

Tineke de Nooij was in de jaren 70 al een gevestigde naam in radioland. Hier ziet u haar omstreeks 1973 achterop de fiets bij niemand minder dan Billy Preston.Tinke de Nooij werkt destijds bij radio Veronica en Billy Preston was daar te gast.  Preston is in de jaren 60 en 70 een van de bekendste sessiemuzikanten ter wereld. Zo werkt hij samen met The Beatles en The Rolling Stones. Later, als The Beatles uit elkaar zijn, werkt hij ook nog nauw samen met voormalig lid George Harrison. De foto is gemaakt door Hans Becker. Tineke de Nooij heeft Veronica lange tijd geleden verlaten en is inmiddels elke vrijdag en zaterdag te horen in de TinekeShow.

Ron Brandsteder

Ron Brandsteder (of moeten we Ron Winchester zeggen?) begint in de jaren 70 te werken als radio-dj en brengt ook muziek uit in dit decennium. De foto die hij ons toestuurde is de voorkant van één van zijn singles, Albany. Het singeltje stamt uit 1974. Daarnaast is hij in de jaren 70 en 80 ook op nummers van anderen te horen. Zo is hij de vertolker van Dokter Bernhard in het gelijknamige nummer van Bonnie St. Claire. U hoort Ron Brandsteder elke vrijdagavond in het programma Ron Wacht Op De Nacht.

Jan Rietman

Naast radio- en tv-presentator is Jan Rietman ook muzikant. Zo speelt hij vanaf de eerste helft van de jaren 70 in de band Long Tall Ernie and the Shakers. Alle bandleden hebben een naam, dus Jan Rietman ook. Hij gaat binnen de groep door het leven ls Jumping Johnny. Hierboven ziet u de formatie. Jan Rietman, die namens MAX elke zaterdag Wekker-Wakker-Weekend! presenteert, staat in het midden.

Jeroen van Inkel

Op deze foto ziet u Jeroen van Inkel in 1979. Vermoedelijk is deze foto gemaakt tijdens een vakantie, want de bomen in de verte lijken verdacht veel op palmbomen. Op de foto leest Jeroen het tijdschrift Mad, een Amerikaanse komedie tijdschrift dat al sinds 1952 bestaat en in de jaren 70 haar hoogtepunt beleeft. Jeroen van Inkel is elke werkdag te horen in Je Dag is Goed!

Henkjan Smits

Als Henkjan Smits een jaar of 14 is ziet hij een band optreden en weet hij zeker dat hij later ook in een band wil spelen.later kwam sneller dan verwacht, want hierboven ziet u hem op 16-jarige als gitarist van het bandje Bubba Lew. Vernoemd naar de volledig fictieve beenloze bluesgitarist Bubba Lew. Henkjan over deze band: “We maakten bluesrock, vonden wij. Achteraf was het meer punk dan blues, denk ik. Hard in elk geval. Dat was het, keihard.”

Vanaf vandaag, 25 mei 2020, kunt u op de site van NPO radio 5 de podcast beluisteren die Henkjan Smits heeft gemaakt over het Holland Pop Festival uit 1970. Zelf was hij er niet bij, maar toch bewaart hij goede herinneringen aan dit eerste meerdaagse popfestival op Nederlandse bodem. Hierover vertelt hij in dit artikel.

Bert Haandrikman

Bert Haandrikman kent u natuurlijk als presentator van het MAX-radioprogramma Haandrikman! Hierboven ziet u hem als kind van een jaar of 6. Als kind is Bert al gek van het medium radio. Zo slaat hij geen uitzending over van het programma De Avondspits, dat in 1978 het levenslicht ziet.

Manuëla Kemp

Manuele Kemp

Op deze foto uit 1979 is Manuëla Kemp 16 jaar. Zij begint haar carrière als zangeres, maar is daarna ook veelvuldig te zien op tv en te horen op de radio. Inmiddels presenteert zij sinds 2018 elke werkdag samen met Henkjan Smits het programma De MAX!, waarin muziek uit de jaren 60, 70 en 80 centraal staat.

De Week van de Jaren 70 van NPO radio 5 is tot en met 29 mei 2020 te horen op de zender. De themaweek wordt afgesloten in De MAX! met de Toplijst van de Jaren 70. U kunt ook uw stem uitbrengen op deze lijst via de website van NPO Radio 5.

Geef een reactie