Paul McCartney

Rocklegende sir Paul McCartney 80 jaar

De voormalige Beatle sir Paul McCartney bereikt op 18 juni 2022 de leeftijd van 80 jaar. De rocklegende treedt nog steeds op en brengt geregeld nieuwe platen uit. Samen met de andere Beatles heeft hij een nieuwe dimensie toegevoegd aan de popmuziek.

James Paul McCartney wordt op 18 juni 1942 geboren in Liverpool. Zijn vader Jim is werkzaam als handelaar in katoen en zijn moeder Mary is vroedvrouw. Zij overlijdt als McCartney 14 jaar is. Het betekent een groot verlies voor de jonge Paul. De dood van zijn moeder is een belangrijke connectie met John Lennon, die op 17-jarige leeftijd zijn moeder Julia verliest.

McCartney kan goed leren en gaat in 1953 naar de Britse versie van het gymnasium. Het jaar daarop leert hij de 1 jaar jongere George Harrison kennen, die dezelfde school bezoekt. McCartney leert pianospelen en krijgt van zijn vader op zijn 14e een trompet. Het zijn de beginjaren van de rock and roll en McCartney verruilt zijn trompet voor een gitaar, zodat hij kan spelen en zingen tegelijk.

1e composities Paul McCartney

Op piano componeert hij zijn 1e nummer, Call it Suicide, dat later When I’m Sixty-Four zal worden en dat verschijnt op het beroemde Sgt. Pepper’s Lonely Heart’s Club Band uit 1967. Zijn 1e nummer dat hij componeert op gitaar is I Lost My Girl na het overlijden van zijn moeder. In die tijd is Little Richard zijn idool. Long Tall Sally van Little Richard is het 1e nummer dat McCartney live speelt op een talentenjacht. Het nummer is lange tijd het laatste nummer tijdens optredens van The Beatles. Het is een schitterende uitsmijter met McCartney, die met zijn hoge stembereik á la Little Richard de pannen van de daken schreeuwt.

Lees ook: Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band: “It was fifty years ago today.”

Op 6 juli 1957 ontmoet McCartney John Lennon tijdens een optreden van diens band The Quarrymen. De band speelt een mengeling van rock and roll en skiffle. McCartney wordt gitarist bij de band en zijn ontmoeting met Lennon is het begin van de meest productieve en succesvolle samenwerking uit de geschiedenis van de popmuziek. Ze worden vrienden en beginnen met het schrijven van liedjes.

Hamburg

McCartney weet Lennon over te halen om Harrison als sologitarist bij de band in te lijven. Lennon zit op dat moment op de kunstacademie en hij haalt zijn medestudent Stuart Sutcliffe naar The Quarrymen als bassist. Zij nemen een nummer op dat is geschreven door McCartney en Harrison met de titel In Spite of All the Danger. Er wordt slechts 1 single van geperst en de bandleden mogen de plaat om de beurt een week bezitten.

De band heeft verschillende namen versleten, zoals Johnny and the Moondogs en The Silver Beetles. In augustus 1960 besluiten ze de naam The Beatles te adopteren. Tevens wordt Pete Best de drummer van The Beatles. Dan breekt een leerzame periode aan, als ze worden geboekt om op te treden in clubs op de beruchte Reeperbahn in Hamburg. Ze staan urenlang op het podium. Harrison zal later zeggen dat de jaren in Hamburg hun leerjaren zijn. Dat ze daar voor publiek hebben leren optreden. The Beatles spelen regelmatig in Hamburg tot eind 1962.

Paul McCartney wordt bassist

Op 10 april 1962 overlijdt Stuart Sutcliffe aan een hersenbloeding. Paul McCartney neemt zijn plaats in als bassist. In Hamburg nemen The Beatles enige nummers op als begeleidingsband van Tony Sheridan. My Bonnie wordt een bescheiden hit in Duitsland. Het verhaal gaat dat een zekere Raymond Jones op een dag de platenzaak van Brian Epstein in Liverpool binnengaat en vraagt naar een exemplaar van de single. Epstein bezoekt een optreden van The Beatles in de Liverpoolse Cavern Club en is direct onder de indruk. Hij wordt eind 1961 manager van de band.

Audities

Op zijn initiatief doen The Beatles een auditie bij platenmaatschappij Decca. Producer Dick Rowe maakt dan de grootste vergissing uit de geschiedenis van de popmuziek door The Beatles af te wijzen. Ongeveer 3 maanden later worden ze wel aangenomen bij platenmaatschappij EMI. Hun producer wordt George Martin. Hij is niet onder de indruk van het drummen van Best. Best wordt in augustus van 1962 vervangen door Ringo Starr, de drummer van Rory Storm and the Hurricanes. De klassiek geschoolde George Martin introduceert The Beatles met klassieke muziek. Hij arrangeert het klassieke deel van de composities en is onder andere als pianist te horen op menig Beatlesnummer.

Op 5 oktober 1962 wordt Love Me Do uitgebracht. De single bereikt de 17e plaats in de Britse hitlijst. Het is het begin van hun opmars naar eeuwige roem. Epstein zorgt ervoor dat ze pakken dragen in plaats van leren jacks en jeans. Ook moeten ze buigen na een nummer en mogen ze niet meer roken op het podium. The Beatles groeien uit tot één van de belangrijkste en meest invloedrijke popgroepen uit de geschiedenis. In tegenstelling tot veel artiesten in die tijd willen The Beatles eigen nummers maken. Lennon en McCartney zijn meesters in het schrijven van slimme popliedjes en produceren hit na hit. Meestal heeft de 1 een voorstel voor een nummer en komt de ander met aanvullingen. The Beatles worden de stem van jongeren in een snel veranderende wereld in de jaren 60.

Paul McCartneyBeatlemania

In januari 1963 komt Please Please Me uit, hetgeen de 1e nummer 1 hit is voor de band. In maart van dat jaar verschijnt de 1e lp van The Beatles met dezelfde naam. Het is de 1e in een reeks van 11 achtereenvolgende lp’s die de 1e plaats haalt. In april is From Me To You te koop in de winkels. Het is de 1e in een reeks van 18 singels in 6 jaar die, op 1 na, de 1e plaats bereiken. She Loves You is de 1e single van The Beatles die meer dan 1 miljoen keer over de toonbank gaat. In 1964 treden ze op in Nederland. The Beatles veroveren Amerika. Ze zijn de voorlopers van wat The British Invasion is gaan heten. Na The Beatles krijgen veel Britse bands namelijk succes in Amerika.

De populariteit van The Beatles kent geen grenzen en de bandleden kunnen de straat niet meer op zonder te worden lastiggevallen. Gillende fans begeleiden de optredens, waardoor ze zelf op het podium niet kunnen horen wat ze spelen. De hysterie rond The Beatles wordt door de pers ‘Beatlemania’ genoemd.

Laatste concert

In 1965 komt het door McCartney gecomponeerde Yesterday uit. Het is één van de meest gespeelde nummers op de radio ooit en één van de meest gecoverde nummers. Later in dat jaar, tijdens de opnames van Rubber Soul, wordt McCartney meer en meer de dominante factor van The Beatles. Hij groeit als componist en muzikant en wordt de regisseur van de band. Hij is tevens de meest werklustige van de 4. De nummers worden verfijnder en experimenteler van aard.

In 1966 geven The Beatles hun laatste geplande live concert in het Candlestick Park in San Francisco. John Lennon heeft dan tijdens een interview gezegd dat The Beatles populairder zijn dan Jezus. Het komt de band op bedreigingen te staan en hun platen worden verbrand. Ze zijn het gegil zat en hun nieuwe nummers zijn te complex om op het podium te spelen. Ze stoppen met optreden. Het is McCartney die dan met het idee komt om een alter ego te scheppen van The Beatles als een militaire band uit het Edwardiaanse tijdperk.

De plaat Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band uit 1967 wordt geroemd als de belangrijkste en meest invloedrijke rockplaat aller tijden. Het toonaangevende muziekblad Rolling Stone plaats Pepper op de 1e plaats van de 500 belangrijkste platen uit de geschiedenis. Op 27 augustus 1967 overlijdt Brian Epstein. Lennon zal later zeggen dat dit het begin van het einde van The Beatles markeert. Er ontstaat een leegte na zijn dood.

Abbey Road

McCartney stelt voor een nieuwe film te maken, The Magical Mystery Tour. Het is de 3e film van het viertal, na A Hard Day’s Night en Help!. De film flopt, maar de plaat is een succes. De relaties binnen de band zijn niet goed en Starr verlaat de band, maar is na 2 weken weer terug. Op de plaat White Album uit 1968 spelen Lennon en McCartney op sommige nummers alle instrumenten. In 1969 nemen ze Let It Be op, waarvan filmopnames worden gemaakt. Het moet een relaas worden van een band die een plaat opneemt. Het lijkt meer op een verhaal van een band die op het punt staat uit elkaar te vallen. In maart 1969 trouwt McCartney met de Amerikaanse fotografe Linda Eastman.

Linda en Paul

Linda en Paul

Abbey Road is de laatste plaat die The Beatles opnemen. Het wordt een waardig afscheid. Al in de jaren 60 doet het gerucht de ronde dat McCartney is overleden. Hij zou in 1966 om het leven zijn gekomen na een ongeluk in zijn Aston Martin. Op verschillende nummers van The Beatles zouden aanwijzingen te vinden zijn over McCartney’s dood, door ze achterstevoren af te spelen. Ook op de platenhoezen zouden die aanwijzingen te vinden zijn zoals op Abbey Road. McCartney zelf hierover: “De geruchten over mijn dood zijn zwaar overdreven.”

Wings

In april 1970 gaan The Beatles officieel uit elkaar. McCartney raakt in een depressie. Linda overtuigt hem om door te gaan met componeren en muziek maken. Hij schrijft Maybe I’m Amazed, dat verschijnt op zijn 1e soloplaat getiteld McCartney. Hij speelt op deze plaat alle instrumenten. Paul en Linda McCartney brengen in 1971 de plaat Ram uit. McCartney is in die tijd in een hevige juridische strijd verwikkeld met de andere voormalige Beatles. Op Ram staan verwijzingen naar Lennon. Lennon op zijn beurt schrijft onder andere How Do You Sleep, dat op Imagine verschijnt. Hij haalt vreselijk uit naar zijn voormalige “verloofde” zoals Lennon McCartney omschrijft. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en uiteindelijk krijgen ze weer contact. In 1974 spelen ze zelfs weer samen. McCartney zegt later dat hij blij is dat de onderlinge problemen voor de moord van Lennon in 1980 zijn opgelost. Maar een reünie van The Beatles is er nooit van gekomen.

Zoetsappige liefdesliedjes

Samen met zijn vrouw en Denny Laine richt hij in 1971 de band Wings op. Het is moeilijk om na The Beatles een band te beginnen en McCartney weigert aanvankelijk nummers van The Beatles te spelen. Wild Life is de 1e plaat van Wings, gevolgd door Red Rose Speedway in 1973. In datzelfde jaar neemt hij Live and Let Die op, de titelsong van de gelijknamige James Bondfilm. Band on the Run komt in december 1973 uit en is één van de best verkochte platen uit de jaren 70.

Met een nieuwe bezetting neemt Wings in 1975 Venus and Mars op. Listen to What the Man Said is een grote hit van de lp. At the Speed of Sound is de plaat die in 1976 uitkomt, met de hits Let`em In en Silly Love Songs. Critici verwijten McCartney dat hij zoetsappige liefdesliedjes schrijft en dat hij het cynisme en het sarcasme van Lennon mist. McCartney vindt dat echter geen probleem, zoals hij in het lied Silly Love Songs aangeeft. De hoogtepunten van de Amerikaanse tournee komen in 1976 op de plaat Wings over America. McCartney scoort een grote hit in 1977 met Mull of Kintyre. London Town uit 1978 behaalt de 1e plaats in diverse hitlijsten en levert een aantal hits op.

Reactie op moord Lennon

In de zomer van 1979 verschijnt Back to the Egg, maar de verkoop valt tegen. Datzelfde jaar komt het kerstlied Wonderful Christmastime uit, dat nog jaarlijks tijdens de feestdagen op de radio te beluisteren is. In januari 1980 wordt McCartney met drugs aangehouden op het vliegveld van Tokio. Hij moet 10 dagen de bak in. McCartney II verschijnt in mei 1980. Net als op McCartney speelt McCartney alle instrumenten zelf op deze plaat.

John Lennon wordt in december 1980 doodgeschoten in New York. De pers wil van de overgebleven Beatles een reactie op het overlijden Lennon. McCartney reageert met de woorden: “Waardeloos, niet?” Die reactie komt hem op grote kritiek te staan. Hij verkeert op dat moment echter in shock, zal hij later verklaren.

Wings gaat in 1981 uit elkaar. Hij heeft begin jaren 80 hits met Stevie Wonder, Ebony and Ivory, en met Michael Jackson, The Girl is Mine. Hij is te horen op Do They Know It’s Christmas Time? van Band Aid. Give My Regards To Broad Street is een film met McCartney, diens vrouw en Ring Starr. Op de plaat speelt hij onder andere nieuwe interpretaties van Beatlesnummers. Van Flowers in the Dirt uit 1989 komt de single My Brave Face. Hope of Deliverance is een grote hit voor McCartney in 1993. Midden jaren 90 werkt hij aan de Anthology-reeks met nooit eerder verschenen materiaal van The Beatles. Daarop verschijnen 2 nummers, Real Love en Free as a Bird van Lennon. De 3 overgebleven Beatles bewerken de demo’s van Lennon en beide nummers worden ongeveer een kwart eeuw na het uiteenvallen van de groep hits.

Sir Paul

McCartney mag zich vanaf 11 maart 1997 sir Paul noemen, nadat hij is geridderd door de koningin. The Beatles hebben in 1965 al een lintje ontvangen van de Britse vorstin. In april 1998 overlijdt zijn liefde Linda, met wie hij 4 kinderen heeft. Hij trouwt in 2002 met voormalig Brits model Heather Mills, met wie hij een dochter krijgt. Het huwelijk is geen lang leven beschoren, want ze scheiden in 2006. In 2011 trouwt hij met de Amerikaanse Nancy Shevell.

Paul McCartney

Paul en Nancy.

Driving Rain komt in 2001 uit, dat niet goed wordt ontvangen. Tijdens zijn optredens zingt hij veel Beatlesnummers. De concertregistraties komen in 2003 uit. In 2005 scoort hij een hit met Fine Line en heeft hij succes met de lp’s Memory Almost Full (2005) en Kisses on the Bottom (2011). In 2012 speelt McCartney op de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen. Ook werkt hij samen met Kanye West en Rihanna. Egypt Station bereikt in 2018 de 2e plaats in de hitlijsten. Op McCartney III uit 2020 speelt hij wederom alle instrumenten. De plaat bereikt de 1e plaats in de Britse lp-lijst.

Paul McCartney gaat in 2022 weer op tournee, Got Back genaamd. Hij bewijst hiermee dat leeftijd slechts een getal is en dat je nooit te oud bent om te rocken. De 80-jarige rocklegende haalt de hoogste noten niet meer en heeft een kraak in zijn stem. Maar hij overtuigt nog steeds, zowel op het podium als op de plaat. Zijn liedjes worden door jong en oud tijdens concerten uit volle borst meegezongen. Met de andere Beatles heeft Paul McCartney het muzikale landschap voor wat betreft de popmuziek voorgoed veranderd.

(Bron: NOS.nl, Beatlesbible.com, Rollingstone.com, Radioveronica.nl, History.com, Volkskrant.nl, NPOradio2, Wikipedia. Foto: )

Geef een reactie