plaatwaarde

Plaatwaarde: Avalon van Roxy Music

De lp is helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke editie een bijzondere lp. Deze week: Avalon van Roxy Music.

Veelzijdigheid

Wie het repertoire van de Britse band Roxy Music doorneemt, zal bijna elke dominerende muziekstroming van de jaren 70 tegenkomen. Van experimentele art-rock tot aan liedjes die bijna punk aandoen: Roxy Music heeft het. Voeg daar nog een snufje glamrock en electro aan toe en het feest is compleet.

Avalon

Roxy Music ontstaat in 1970 en komt in 1972 met hun 1e plaat. Het is meteen een succes en behaalt de 10e plaats in de Britse hitlijsten. Wat men voorgeschoteld krijgt, is anders dan anders. Zo heeft Roxy Music een saxofoon- en hobospeler en natuurlijk Brian Eno. Eno, die u wellicht ook kent van zijn werk op David Bowie’s platen Low, Heroes en Lodger, experimenteert graag met allerlei geluidseffecten en dat is ook terug te horen op de 1e 2 albums van Roxy Music. Eno stapt in 1973 uit de band na onenigheid met frontman Bryan Ferry en nog geen 3 jaar later gaat de hele band uit elkaar.

2 jaar later komt de groep weer bij elkaar en maakt Roxy Music nog 3 albums. Deze albums luiden een nieuwe muzikale periode in. Een periode die gekenmerkt wordt door toegankelijkere, volwassenere liedjes, die bijna disco-achtig zijn en een stuk commerciëler klinken zijn dan de voorgangers. Het slotstuk is Avalon, uit 1982.

Succes

Volgens kenners komt op deze plaat alles samen waar de band op de voorgaande 2 platen naartoe werkt. Er zit een duidelijke lijn in, de nummers liggen lekker in het gehoor en kunnen dus ook prima gedraaid worden op de radio. Dit laatste gebeurt dan ook veelvuldig. Zelfs in Amerika, waar Roxy Music tot dan toe nooit echt voet aan de grond weet te krijgen, is men enthousiast. De plaat zelf wordt goed verkocht en weet zelfs de platina status te verwerven. Dat wil zeggen dat er minimaal 1 miljoen exemplaren verkocht zijn in de VS.

In ons eigen land is Avalon ook een groot succes en komt het zelfs op 1. Ook de singles van de plaat doen het goed. Het titelnummer bereikt de 3e positie in de Top 40; More Than This schopt het tot de 24e plek.

Al het succes smaakt blijkbaar niet naar meer. De spanningen tussen de bandleden lopen tijdens het maakproces van Avalon hoog op, waardoor ze besluiten er definitief een punt achter te zetten. Hierna komt de band nog verschillende keren bij elkaar, om vervolgens weer uit elkaar te gaan, maa reen nieuwe studioplaat wordt er nooit meer gemaakt. Zo blijft Avalon het sluitstuk van een zeer kleurrijk muzikaal palet.

Marjolein taxeert Avalon

“De waarde van de plaat Avalon van Roxy Music varieert van circa 8 tot 150 euro. Er zijn nog een paar uitschieters daarboven, tot zo’n 300 euro, maar dat betreft zeldzame testpersingen. Een Nederlandse persing is niet zoveel waard, in een perfecte staat van plaat en hoes rond 10 euro. Een vroege Amerikaanse persing doet iets beter, deze heeft een waarde van 25 tot 40 euro. Geseald kan de waarde oplopen tot zo’n 150. Een vroege, Engelse persing heeft een waarde van tussen de 20 en 35 euro. Een persing die zeker het noemen waard is betreft een uitgave op het audiofiele label Simply Vinyl. Deze heeft een waarde van rond de 100-150 euro. Gesigneerde exemplaren hebben ook een hogere waarde. Wanneer de plaat gesigneerd is door alle bandleden kan de waarde oplopen tot ruim boven de 100 euro.

Hieronder een beknopte omschrijving van de versies die ik genoemd heb. Dit is een richtlijn: er zijn zeker 78 verschillende versies die onderling soms minieme verschillen hebben. Zelfs als de omschrijving klopt, kan het toch zijn dat het een andere versie betreft, omdat er meerdere kenmerken een rol spelen bij het bepalen van de versie. Daarnaast is de staat belangrijk. Bij alle waardes die ik noem is het uitgangspunt een perfecte staat van plaat en hoes.

Vroege Amerikaanse persing

Catalogusnummer: 1-23686
Label: Warner Brothers / EG
Belangrijkste kenmerken hoes: afbeelding van een gehelmd persoon met een valk op de gehandschoende hand, kijkend over een uitgestrekt water/landschap. Bovenaan in rode letters ‘Roxy Music’. De achterkant van de hoes is een zwart (een soort gedrapeerd velours) met onder de naam Avalon in rode letters een gouden cirkel met een veermotief en een rood/zwarte kern. Rechts bovenaan in roze de barcode. De tracks staan in grijswitte letters op het onderste deel van de hoes. Tussen de algemene info over de persing (o.a. ‘Made in the USA’) staan de logo’s van Warner en EG
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: beige label met bovenaan het gekleurde logo van Warner Brothers. De rest van de opdruk is zwart. Onder het logo staan onder elkaar de naam, de titel en de producers. Links hieronder het logo van EG. Rechts van het gat het catalogusnummer en de plaatkant. De tracks staan op het onderste deel met daaronder info over de publisher en het jaartal. De plaat heeft groene, bedrukte binnenhoezen.
Waarde: 25-40 euro. Geseald kan de waarde oplopen tot circa 150 euro.

Vroege Nederlandse persing

Catalogusnummer: 2311154
Label: EG
Belangrijkste kenmerken hoes: afbeelding van een gehelmd persoon met een valk op de gehandschoende hand, kijkend over een uitgestrekt water/landschap. Bovenaan in rode letters ‘Roxy Music’. De achterkant van de hoes is een zwart (een soort gedrapeerd velours) met onder de naam Avalon in rood/witte letters een gouden cirkel met een veermotief en een rood/zwarte kern. De tracks staan in witte letters op het onderste deel van de hoes. Helemaal onderaan, onder algemene info over de persing, staat ‘Printed in Holland’.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: zwart label met in rode letters bovenaan Roxy Music. De rest van de opdruk is wit. Onder de naam het catalogusnummer 2311154 of 2311.154 (2 varianten, de waarde is ongeveer gelijk). Op het onderste deel van het label staan achtereenvolgens de tracks, de producer, de copyright en het jaartal. Helemaal onderaan het logo van het platenlabel EG. Bij deze persing horen zwarte, bedrukte binnenhoezen.
Waarde: circa 10 euro

Vroege Engelse persing

Catalogusnummer: EGHP 50
Label: EG / Polydor
Belangrijkste kenmerken hoes: afbeelding van een gehelmd persoon met een valk op de gehandschoende hand, kijkend over een uitgestrekt water/landschap. Bovenaan in rode letters ‘Roxy Music’. De achterkant van de hoes is een zwart (een soort gedrapeerd velours) met onder de naam Avalon in rood/witte letters een gouden cirkel met een veermotief en een rood/zwarte kern. Rechts bovenaan het catalogusnummer. De tracks staan in witte letters op het onderste deel van de hoes. Hieronder in het midden algemene info over de persing.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: zwart label met in rood/witte letters bovenaan ‘Roxy Music’. De rest van de opdruk is wit/zilver. Onder de naam de catalogusnummers EGHP50 en 2302116. Op het onderste deel van het label staan achtereenvolgens de tracks, de producer, de copyright en het jaartal. Helemaal onderaan het logo van het platenlabel EG. Deze versie heeft zwarte, bedrukte binnenhoezen.
Waarde: 20-35 euro

Bijzondere uitgaves

Simply Vinyl uitgave
Catalogusnummer: F7900F
Label: Simply Vinyl
Belangrijkste kenmerken hoes: goudkleurige Simply Vinyl sticker op de voorkant,
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: de bovenkant van het label is beige, de onderkant zwart. In het bovenste gedeelte in geelgroen het logo van Virgin. Rechts van het middengat SVLP311
Waarde: 100-150 euro
Er is ook een Europese persing met een rood label op de plaat en de vermelding van het catalogusnummer SVLP311. Deze heeft een waarde van 25-50 euro.

Plaatwaarde in Wekker-Wakker-Weekend!

Jan Rietman vertelt elke 2 weken in het MAX-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde taxeert. Op 5 februari 2022 bespreekt hij Avalon in de uitzending. Wekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.

Geef een antwoord