american pie

Plaatwaarde: American Pie van Don McLean

De lp is helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke 2 weken een bijzondere lp. Deze week: American Pie van Don McLean.

1 liedje

Muziek kan een artiest onsterfelijk maken. Soms moeten zij 300 liedjes schrijven voordat zij deze status bereiken, sommigen 3.000, maar er zijn ook artiesten die aan 1 nummer genoeg hebben. Dit geldt voor de Amerikaanse singer-songwriter Don McLean.

American Pie

In 1971 brengt hij het album American Pie uit, met daarop het gelijknamige nummer American Pie. Net na de release begint men zich al af te vragen waar het titellied toch over gaat. Hij noemt sterren als James Dean bij naam, de vermoorde Amerikaanse president John F. Kennedy komt voorbij en er zit een verwijzing in naar de dood van onder meer Buddy Holly. Dit alles moet toch met elkaar te maken hebben, toch? Voor het antwoord op deze vraag hoeft de pers niet aan te kloppen bij de zanger zelf. Die houdt zijn kaken immers al 50 jaar stijf op elkaar. Waarom hij dat doet, is niet helemaal duidelijk. In een interview met de Britse krant The Guardian laat hij doorschemeren dat hij enerzijds de mysterie graag in stand houdt, maar zegt hij eigenlijk ook dat hij niet eens zou kunnen vertellen waar het nummer over gaat. “Het is een autobiografisch lied. Ik wilde iets zeggen wat bijna niet onder woorden te brengen is. Daarom praat ik er ook niet graag over.”

We zullen vermoedelijk dus nooit precies weten waar het over gaat, maar desalniettemin doen fans verwoede pogingen om er toch achter te komen. Er bestaan websites vol mogelijke verklaringen, maar of zij op het juiste spoor zitten?

Over 1 aspect van American Pie is de zanger zelf overigens wel duidelijk: door dit nummer hoeft hij nooit meer te werken.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Vincent

Uiteraard is het mysterieuze American Pie niet het enige nummer op deze lp. Ook het lied Vincent wordt als single uitgebracht en wordt een hit. Dit lied is een eerbetoon aan schilder Vincent van Gogh en wordt soms ook wel Starry, Starry Night genoemd. Dit is een verwijzing naar een wereldberoemd schilderij van Van Gogh. U ziet het hieronder.

starry night

Van Gogh schildert zij sterrennacht in 1989.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Marjolein taxeert American Pie

“De waarde van de plaat American Pie van Don McLean ligt tussen de 5 en 50 euro. Er moet al iets bijzonders mee aan de hand zijn, wil deze plaat boven de 10 euro uitkomen. Er zijn door de loop der jaren veel van verkocht, maar ook veel gedumpt als cut-out vanuit Amerika. Een nog gesealde vroege Amerikaanse persing kan in waarde nog oplopen tot zo’n 100 euro, een gesigneerd exemplaar doet het ook nog aardig en kan nog boven de 100 euro uitkomen. Een reguliere vroege Amerikaanse persing ligt qua waarde in een perfecte staat zo rond de 10 euro. Er zijn wel verschillende vroege Amerikaanse persingen, omdat deze plaat in meerdere perserijen is geperst. Deze kunnen in waarde nog een beetje verschillen, maar minimaal. Een vroege Engelse persing ligt qua waarde eveneens rond de 10 euro. Een vroege Nederlandse persing komt helaas nauwelijks boven de 5 euro uit.

Hieronder een beknopte omschrijving van de versies die ik genoemd heb. Dit is een richtlijn: er zijn zeker verschillende versies die onderling soms minieme verschillen hebben. Zelfs als de omschrijving klopt, kan het toch zijn dat het een andere versie betreft, omdat er meerdere kenmerken een rol spelen bij het bepalen van de versie. Daarnaast is de staat belangrijk. Bij alle waardes die ik noem is het uitgangspunt een perfecte staat van plaat en hoes.

Vroege Amerikaanse persing

Catalogusnummer: UAS-5535
Label: United Artists
Belangrijkste kenmerken hoes: bruine hoes met een foto van Don, hierop heeft hij z’n duim, waar de Amerikaanse vlag op geschilderd is, omhoog. Rechtsboven in witte, vette letters Don Mclean, daaronder in rode, vette letters American Pie. De achterkant van de hoes is rood, met bovenaan in gele letters The Rainbow Collection. Hieronder het logo van United Artists. De tracks van kant 1 staan hieronder. In het midden een foto van Don McLean, onder de foto de tracks van kant 2. Onderaan info over de productie. Bedrukte binnenhoes met hierop een zwart-witfoto van een man op een paard.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: bovenaan het crèmekleurige label The Rainbow Collection. Daaronder links het logo van United Artists. Rechts ervan bovenaan staat one side (of Another side), STEREO, het catalogusnummer en info over de productie. In het midden links Don McLean, rechts de titel American Pie. De tracks staan op het onderste deel van het label. Daaronder ‘All selections written by Don McLean BMI’. Helemaal onderaan info over het label en ‘Made in USA’.
Waarde: 10-15 euro, geseald kan de waarde oplopen tot zo’n 100 euro.

Vroege Engelse persing

Catalogusnummer: UAS 29285
Label: United Artists
Belangrijkste kenmerken hoes: bruine, gelamineerde hoes met een foto van Don, hierop heeft hij z’n duim waar de Amerikaanse vlag op geschilderd is omhoog. Rechtsboven in witte, vette letters Don Mclean, daaronder in rode vette letters American Pie. De achterkant van de hoes is rood, met bovenaan in gele letters The Rainbow Collection. Hieronder het logo van United Artists. De tracks van kant 1 staan hieronder. In het midden een foto van Don McLean, onder de foto de tracks van kant 2. Onderaan info over de productie en ‘Printed in England’.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: bovenaan het crèmekleurige label het logo van United Artists in bruin. Rechts eronder in zwarte letters UAS29285A (of B), UAS 29285 en daaronder (UAS 55352). Links onder het logo side A (of B). Onder het middengat in dikke letters de titel met daaronder one side (of Another side), de tracks en de naam. Hieronder info over de productie, het jaartal 1971 en STEREO. Rondom de rand info over de rechten en ‘Manufactured in England’.
Waarde: 8-15 euro.

Vroege Nederlandse persing

Catalogusnummer: UAS 29285
Label: United Artists Records
Belangrijkste kenmerken hoes: bruine hoes met een foto van Don, hierop heeft hij z’n duim waar de Amerikaanse vlag op geschilderd is omhoog. Rechtsboven in witte, vette letters Don Mclean, daaronder in rode vette letters American Pie. De achterkant van de hoes is rood, met bovenaan in gele letters The Rainbow Collection. Hieronder het logo van United Artists. De tracks van kant 1 staan hieronder. In het midden een foto van Don McLean, onder de foto de tracks van kant 2. Onderaan info over de productie. Rechts bovenaan het catalogusnummer met eronder info en het logo van United Artists daar weer onder.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: bovenaan het crèmekleurige label het logo van United Artists in bruin. Rechts eronder in zwarte letters UAS29285, (UA 29285-A of B) Daaronder Side 1 (of 2) en STEREO. Onder het middengat in de titel met daaronder de tracks en de naam. Hieronder info over de productie en STEMRA. Rondom de rand info over de rechten en made in Holland.
Waarde: 5-10 euro.

Plaatwaarde in Wekker-Wakker-Weekend!

Jan Rietman vertelt elke 2 weken in het MAX-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde taxeert. Op 28 augustus 2021 bespreekt hij American Pie in de uitzending. Wekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.

Geef een reactie