Marjolein

Maak kennis met Marjolein, de nieuwe lp-expert van MAX Vandaag

Marjolein van Dam van muziekhandel Evelyn Novacek uit Hoogezand taxeert vanaf 5 september 2018 elke 2 weken bijzonder vinylplaten in onze nieuwe rubriek Plaatwaarde. Niet zonder reden natuurlijk, want lp’s zijn weer helemaal terug van weggeweest en sommige zijn behoorlijk wat geld waard. Maak nu alvast kennis met Marjolein.

Al 81 jaar open

In de loop van tijd zijn er behoorlijk veel platenzaken verdwenen en weer bijgekomen in Nederland, maar Evelyn Novacek in Hoogezand is altijd blijven bestaan. Inmiddels is de winkel 81 jaar oud en is het één van de oudste, nog bestaande platenzaak van het land.

Orkestleider

Al die tijd is de winkel al in handen van 1 en dezelfde familie. “Mijn oma Evelyn Novacek begint de winkel in 1937, waar zij 78-toerenplaten en muziekinstrumenten verkoopt”, legt Marjolein van Dam uit als wij haar bellen. De winkel is overigens niet het enige waarmee Evelyn zich bezighoudt, want zij is in die tijd ook een bekende muzikante. “Ze was ook violiste, speelde saxofoon en had een eigen orkest. Dat was best wel bijzonder, want dit was al voor de oorlog én zij had als vrouw de leiding over mannelijke muzikanten.”

 Evelyn met een sax
Evelyn Novacek met haar viool en saxofoon.

Landelijk bekend

Het orkest van Evelyn Novacek speelt onder andere salonmuziek en verwerft landelijke bekendheid door op te treden in grote uitgaansgelegenheden zoals Heck’s. “Dat was in die tijd een bekende plek met meerdere vestigingen in het land. Daar speelde ze dan een aantal maanden achter elkaar”, legt Marjolein uit.

Evelyn Novacek Heck's

Billboard van het orkest van Evelyn Novacek bovenop een vestiging van Heck’s.

Begin van een familiebedrijf

Het orkest van Novacek heeft veel succes en zij reist door het hele land. Als zij een keer in Groningen optreedt, ontmoet zij daar een man op wie zij verliefd wordt. Zij is toen verhuisd naar Hoogezand en daar is zij toen de winkel begonnen.” Met het openen van de deuren van muziekhandel Evelyn Novacek is een familiebedrijf geboren. “In 1970 heeft mijn vader de zaak van haar overgenomen, maar ze heeft tot haar dood in 1979 ook nog in de winkel gestaan. Mijn vader is ook tot op hoge leeftijd actief geweest in de winkel. Hij is 90 geworden, maar heeft zeker tot zijn 85e nog de boekhouding gedaan.”

evelyn novacek jaren 70

De winkel in de jaren 70.

Cd verdrijft de lp

Zelf groeit Marjolein praktisch op in de winkel. “Ik was er altijd te vinden en vanaf mijn 13e hielp ik al mee. Het is er eigenlijk met de paplepel ingegoten.” Sinds 1988 heeft zij de leiding over Evelyn Novacek, een jaar waarin de cd hoogtijdagen viert. Vinylplaten worden dan niet zo veel verkocht en nemen een minder prominente plek in de winkel in dan voorheen. “Ze zijn zelfs een tijdje helemaal weg geweest uit de winkel.”

Privéverzameling

Ook bij Marjolein thuis moeten de lp’s een tijd lang ruimte maken voor andere geluidsdragers. “Ik moet toegeven dat ze een periode in de vergetelheid zijn geraakt en dat ik zelfs een deel van mijn privéverzameling heb weggedaan.” Van deze beslissing heeft zij nu spijt, maar: “Gelukkig heb ik nu mijn verzameling weer bijna compleet en draai ik ze weer met veel plezier.”

Terug van weggeweest

Marjolein is niet de enige die de lp weer helemaal heeft herontdekt, want vinyl is bezig aan een enorme opmars. Waar Nederlandse vinyl perserijen eerst amper nog werk hebben, moeten ze nu overuren draaien en worden er zelfs nieuwe fabrieken worden geopend. Ook in de winkel van Marjolein neemt de lp steeds meer plek in. “Eerst ging de opmars langzaam, maar de laatste 3 à 4 jaar is er echt een explosieve groei in de vraag en aanbod van nieuw vinyl. We krijgen bijna dagelijks wel iemand in de winkel die de platenspeler van zolder heeft gehaald of die er net 1 aangeschaft heeft.”

Marjolein in de winkel
Marjolein in de winkel.

Nieuw succes

Dat vinyl de weg naar boven weer heeft gevonden, heeft volgens haar verschillende oorzaken. “De beleving van muziek is veranderd door de opkomst van online muziekdiensten. Als je daar muziek op aanzet, is het meer behang. Maar als je een lp opzet, ga je gerichter luisteren. Je moet veel meer handelingen verrichten voordat je überhaupt kunt luisteren, waardoor je je bewuster wordt van de muziek. Ik denk dat dat veel mensen aantrekt”, legt zij uit. “Daarnaast zien de hoezen van de platen er natuurlijk ook mooi uit. Het is dus niet alleen de muziek, maar de hele beleving er omheen.”

Plaatwaarde

Veel van de lp’s die nu in muziekhandels liggen, zijn heruitgaven, maar er wordt ook druk gehandeld in tweedehandsplaten. Sommige van deze platen zijn nu een klein fortuin waard. In onze nieuwe rubriek Plaatwaarde, die op 5 september 2018 start, behandelt Marjolein van Dam elke 2 weken een plaat met aanzienlijke waarde. De eerste editie gaat over Help! van The Beatles.

Heeft u nog lp’s in huis en bent u benieuwd wat een bepaalde titel waard is? Meld deze plaat dan aan via het Plaatwaarde-aanmeldformulier en wellicht gaat Marjolein voor u op onderzoek uit. Aanmelden kan nu al.

Wekker-Wakker-Weekend!

Ook het MAX-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! duikt in de wereld van de lp’s. Jan Rietman vertelt elke 2 weken het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde bespreekt. Op 8 september 2018 bespreekt hij Help! van The Beatles in de uitzending. Wekker-Wakker-Weekend!, elke zaterdag van 06.00 uur tot 10.00 uur op NPO Radio 5.

Beeld: Marjolein van Dam

Geef een reactie