john denver

Plaatwaarde: Poems, Prayers & Promises van John Denver

De lp is helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke editie een bijzondere lp. Deze week: Poems, Prayers & Promises van John Denver.

Van Deutschendorf naar Denver

John Denver wordt in 1943 geboren als Henry John Deutschendorf Jr. Later moet Deutschendorf plaats maken voor Denver, want zijn muzikale carrière neemt een vlucht. Een geen muzikale carrière zonder bijpassende artiestennaam, menen zijn vrienden. De keuze valt op de naam Denver, naar de hoofdstad van de Amerikaanse staat Colorado, zijn favoriete staat. Hij woont er een groot deel van zijn leven en beschrijft in zijn liedjes vaak zijn liefde voor de natuur aldaar. Op het hoogtepunt van zijn roem wordt hij zelfs hofdichter van Colorado. Ironisch genoeg draait het in één van zijn bekendste nummers allemaal om de staat West-Virginia. We hebben het dan natuurlijk over Take Me Home, Country Roads, afkomstig van zijn album Poems, Prayers & Promises.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Doorbraak

Met dit album en het benoemde nummer weet hij definitief door te breken bij het grote publiek. Althans, bij het grote publiek in sommige landen. Met name in Amerika weet hij behoorlijk wat publiek aan zich te binden en groeit hij zelfs uit tot één van de grootste en best verkopende artiesten van de jaren 70.

In Nederland is dit een heel ander verhaal. Take Me Home, Country Roads komt niet verder dan een notering in de tipparade. Pas in 1975, als hij zijn nummer Calypso als single uitbrengt, krijgt hij bij ons ook wat succes.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Inmiddels is de zanger al jaren niet meer onder ons. Hij verongelukt in 1997 tijdens een vliegtocht. Naast natuur en muziek, is vliegen zijn allergrootste passie. Helaas wordt deze laatste liefhebberij hem op 12 oktober 1997 fataal. Hij wordt 53 jaar.

Marjolein taxeert Poems, Prayers & Promises

“De waarde van de plaat Poems, Prayers & Promises van John Denver ligt gemiddeld genomen tussen de 10 en 15 euro. Er is geen Nederlandse persing van de plaat, maar wel een Duitse. Een vroege persing hiervan is rond de 15 euro waard. Een vroege Amerikaanse persing ligt qua waarde tussen de 10-20 euro. Soms zijn de platen nog geseald en dan kan de waarde oplopen tot circa 100 euro. Dat geldt overigens ook voor gesigneerde exemplaren. Een vroege Engelse persing is 5-10 euro waard.

Er is een Amerikaanse persing uit 2016 op het Night Fever Music label in oranje vinyl. Deze is het vermelden waard. Daarvan ligt de waarde tussen de 50 en 80 euro.

Hieronder een beknopte omschrijving van de versies die ik genoemd heb. Dit is een richtlijn: er zijn zeker 37 verschillende versies die onderling soms minieme verschillen hebben. Zelfs als de omschrijving klopt, kan het toch zijn dat het een andere versie betreft, omdat er meerdere kenmerken een rol spelen bij het bepalen van de versie. Daarnaast is de staat belangrijk. Bij alle waardes die ik noem is het uitgangspunt een perfecte staat van plaat en hoes.

Vroege Amerikaanse persing

Catalogusnummer: LSP-4499
Label: RCA Victor
Belangrijkste kenmerken hoes: op de voorkant een foto van John Denver die gitaar speelt. Rechtsboven het logo van RCA Victor. De achterkant van de hoes is zwartwit, met een grote foto van John Denver. Linksboven de titel en de naam eronder. Rechts hieronder de tracks, met links ervan aanvullende informatie over de tracks. De credits staan onder de tracks. Rechtsboven vind je het catalogusnummer de titel en de naam. Hieronder de naam van de producer.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: oranje label, met in zwarte letters bovenaan ‘Side 1 stereo’, hieronder het catalogusnummer en rechts daarvan (APRS-4594). Hieronder de titel en naam. De tracks staan onder het gat. Links op het label in witte, grote letters staat ‘RCA, haaks op de andere tekst. Rechts van het gat, in iets kleinere, witte letters, staat Victor. Onderaan het label de tekst ‘Made in the USA’.
Waarde: 10-20 euro, geseald kan de waarde oplopen tot 100 euro.

Vroege Duitse persing

Catalogusnummer: LSP-4499
Label: RCA Victor
Belangrijkste kenmerken hoes: gelamineerde hoes. Foto van John Denver die gitaar speelt op de voorkant. Rechtsboven het logo van RCA Victor met daartussen het catalogusnummer. De achterkant van de hoes is zwartwit, met een grote foto van John Denver. Linksboven de titel en de naam eronder. Rechts hieronder de tracks, met links ervan aanvullende informatie over de tracks. De credits worden vermeld onder de tracks. Rechtsboven het catalogusnummer de titel en de naam. Hieronder de naam van de producer.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: oranje label, met in zwarte letters bovenaan ‘Side 1 stereo’, hieronder het catalogusnummer. Hieronder de naam en titel en links van het gat ‘GEMA’, de Duitse muziekrechten organisatie. De tracks staan onder het gat met daaronder de naam. Links op het label in witte, grote letters staat ‘RCA, haaks op de andere tekst. Rechts van het gat in iets kleinere, witte letters staat ‘Victor’.
Waarde: 10-15 euro

Vroege Engelse persing

Catalogusnummer: SF8219
Label: RCA Victor
Belangrijkste kenmerken hoes: foto van John Denver die gitaar speelt op de voorkant. Rechtsboven het logo van RCA Victor met daartussen het catalogusnummer. De achterkant van de hoes is zwartwit, met een grote foto van John Denver. Linksboven het logo van RCA en de titel en de naam eronder. Rechts hieronder de tracks, met links ervan aanvullende informatie over de tracks. De credits onder de tracks. Rechtsboven het catalogusnummer de titel en de naam. Hieronder de naam van de producer.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: oranje label, met in zwarte letters bovenaan ‘Side 1 stereo’, hieronder het catalogusnummer en  de code (LSP 4499) APRS 4594. Hieronder de titel. De tracks staan boven en onder het gat met daaronder de naam en (P)1971. Links op het label in witte, grote letters staat ‘RCA, haaks op de andere tekst. Rechts van het gat in iets kleinere witte, letters staat Victor. Informatie over de productie in kleine witte letters onderaan het label.
Waarde: 5-10 euro

Bijzondere uitgaves

Catalogusnummer: NFM03-12
Label: Night Fever Music
Belangrijkste kenmerken: oranje vinyl. Op het oranje label staat onderaan in het wit de naam van het label: Night Fever Music.
Waarde: 40-80 euro (hoogste waarde is in gesealde staat)

Plaatwaarde in Wekker-Wakker-Weekend!

Jan Rietman vertelt elke 2 weken in het MAX-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde taxeert. Op 11 december 2021 bespreekt hij Poems, Prayers & Promises.in de uitzending. Wekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.

Geef een reactie