Internationale Vrouwendag: 10 uitvindingen gedaan door vrouwen
Publicatiedatum: 7 maart 2025
Op 8 maart vieren we Internationale Vrouwendag, een dag waarop de prestaties van vrouwen erkend mogen worden. Wist u dat veel van de producten die we dagelijks gebruiken, bedacht zijn door vrouwen? Deze uitvindingen hebben ons leven aanzienlijk veranderd en makkelijker gemaakt.
Ruitenwissers
De ruitenwisser is uitgevonden door Mary Anderson. Op 36-jarige leeftijd bezoekt ze New York en maakt daar een tramrit. Het is winter, koud en het ijzelt. Door het slechte weer is het zicht beperkt. De trambestuurder heeft 2 mogelijkheden om beter te kunnen zien: de ramen, inclusief de voorruit, openen, wat onpraktisch is door de kou. Of regelmatig stoppen om de voorruit handmatig schoon te maken. Mary vindt dat dit anders moet. Ze ontwerpt een apparaat met een rubberen blad dat de ruit schoonveegt. De bestuurder kan dit dan vanaf de bestuurdersstoel bedienen met een hendel.
Mary wil haar patent verkopen aan Dinning en Eckenstein, alleen er wordt niet naar haar verzoek geluisterd. Waarom niet? Bestuurders rijden in die tijd gewoon in de open lucht. Als het regent verwijderen ze gewoon de voorruit. Zo hebben ze toch nog zicht. Mary is er simpelweg te vroeg bij met haar uitvinding. Nu zijn ruitenwissers niet meer weg te denken en is het zelfs verplicht.
De vaatwasser
De vaatwasser is te danken aan Josephine Cochrane. Na het overlijden van haar man heeft ze het druk met haar gezin en het huishouden. Hoewel ze bedienden heeft voor de afwas, wil ze een makkelijkere oplossing bedenken. Na een aantal mislukte prototypen slaagt ze erin de eerste vaatwasser te ontwikkelen. Daarna vraagt ze patent aan op haar uitvinding. Eerder heeft ze al koelkasten en ovens geproduceerd en het bekende merk KitchenAid opgericht. Dankzij haar is afwassen voor u een stuk eenvoudiger geworden!

Kogelvrij vest
De Pools-Amerikaanse Stephanie Kwolek droomt ervan om dokter te worden. Daarom gaat ze in 1946 werken bij het Amerikaanse bedrijf DuPont. Zo kan ze wat bijverdienen en haar studie betalen. Na een tijdje ontdekt ze dat ze haar werk daar erg leuk vindt. Ze besluit te blijven en laat haar studie varen. Op een gegeven moment krijgt Stephanie de opdracht om polymeerketens te ontwikkelen. Tijdens haar onderzoek stuit ze op een stroperige vloeistof die ze wil verwerken tot vezels. Hoewel de laborant aan het idee twijfelt, zet Stephanie door. Uiteindelijk slaagt ze erin om een nieuw materiaal te creëren. Dit materiaal, dat later bekend wordt als Kevlar, blijkt extreem sterk en hittebestendig. Sindsdien wordt Kevlar in verschillende toepassingen gebruikt, zoals kogelwerende vesten, helmen en auto-onderdelen.
Monopoly
The Landlord’s Game is de voorloper van het bekende spel Monopoly. Het wordt in 1904 bedacht door Elizabeth (Lizzie) Magie. Het spel is bedoeld om spelers te leren over de oneerlijkheid van landje pikken. 30 jaar nadat Lizzie het spel bedenkt, koopt Charles Darrow het spel voor 500 dollar. Hij blaast het spel een nieuw leven in: Monopoly. Hoewel Lizzie haar patent aan Charles verkocht heeft, erkent hij haar nooit als de bedenker van het spel. In 1973 wordt, na een rechtszaak tegen Lizzie, bekend dat zij de bedenker is van het spel.

Computer
Grace Hopper is een Amerikaanse wiskundige en computerwetenschapper. Ze speelt een grote rol in de ontwikkeling van de eerste computers. In de jaren 40 werkt ze aan de Mark I, een van de eerste programmeerbare computers. In 1952 ontwikkelt ze de eerste compiler, dit is een programma dat menselijke taal omzet in computertaal. Het programmeren wordt hierdoor veel makkelijker. Grace helpt ook bij de ontwikkeling van COBOL, een programmeertaal die nog steeds wordt gebruikt. Ze gelooft dat computers voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Dankzij haar werk is softwareontwikkeling een stuk eenvoudiger en efficiënter geworden.
IVF
Jean Purdy is een Britse embryoloog en een van de uitvinders van in-vitrofertilisatie (IVF). Samen met Robert Edwards en Patrick Steptoe werkt ze in de jaren 60 en 70 aan een methode om bevruchting buiten het lichaam mogelijk te maken. Hoewel Edwards en Steptoe vaak de meeste erkenning krijgen, speelt Purdy een grote rol in het onderzoek en de uitvoering van IVF. In 1978 wordt de eerste IVF-baby geboren. Jean Purdy is degene die de embryo’s kweekt en observeert. Dit is een belangrijke stap in het proces. Tegenwoordig wordt IVF wereldwijd gebruikt om mensen met vruchtbaarheidsproblemen te helpen. Jean Purdy’s werk heeft daarmee het leven van miljoenen mensen beïnvloed.
Papieren tasjes
Margaret Knight is een Amerikaanse uitvinder die de papieren draagtas met platte bodem ontwerpt. In 1868 werkt ze in een fabriek waar papieren zakken worden gemaakt. Ze merkt dat de zakken onpraktisch zijn, omdat ze geen grote, rechthoekige voorwerpen kunnen dragen. Daarom ontwerpt ze een machine die in één handeling een papieren tas kan knippen, vouwen en plakken. Haar uitvinding vormt de basis voor de boodschappentas.
Ondanks haar beperkte opleiding bouwt Margaret thuis een werkend houten model van de machine. Voor haar patent heeft ze een ijzeren model nodig. Terwijl dit wordt gemaakt, steelt een man genaamd Charles Annan haar ontwerp en vraagt zelf het patent aan. Margaret laat het hier niet bij zitten en spant met succes een rechtszaak aan. In 1871 krijgt ze officieel het patent op haar uitvinding. Om haar uitvinding op de markt te brengen, richt ze de Eastern Paper Bag Company op. Naast de papieren draagtas bedenkt ze ook andere innovaties, zoals een telapparaat, een schuifraam met kozijn en een barbecuespit.
Barbie
Barbie is bedacht door Ruth Handler, een Amerikaanse zakenvrouw en mede-oprichtster van Mattel. Het idee ontstaat wanneer ze haar dochter ziet spelen met papieren poppen. Vaak zijn die poppen baby’s of kinderen. Ruth wil graag een pop voor haar dochter creëren met het uiterlijk van een volwassen vrouw. Zo is Barbie ontstaan, vernoemd naar haar dochter, Barbara. Op 9 maart 1959 is de eerste Barbie een feit. Ze is geen gewone pop; ze is een fashionista met vele outfits. Barbie is bedoelt om meisjes te inspireren en hen aan te moedigen hun dromen na te jagen. Al snel wordt Barbie een wereldwijd icoon. Ruth blijft betrokken bij het ontwerp en de marketing van Barbie tot de jaren 70. Het succes van Barbie leidt tot talloze varianten en een heel universum van accessoires en films.
Wegwerpluiers
De eerste wegwerpluiers maken het verschonen van baby’s veel makkelijker. Ouderwetse katoenen luiers moeten met de hand gewassen worden. Dit neemt veel tijd in beslag. Nog voor de katoenen luiers, worden bladeren en dierenhuiden gebruikt voor kinderen. In 1946 krijgt Marion Donovan het idee van de eerste wegwerpluier. Ze naait plastic in een doek, wat zorgt voor een waterdichte luier. Fabrikanten zien eerst weinig in het idee van Marion. Begin jaren 50 krijgt ze toch haar patent. Al snel verspreiden de luiers zich wereldwijd.
De cirkelzaag
De cirkelzaag is in 1813 uitgevonden door de Amerikaanse uitvinder Tabitha Babbitt. Ze is een Shaker-vrouw, een lid van een religieuze gemeenschap die bekend staat om hun eenvoudige levensstijl en ambachtelijke vaardigheden. Tabitha werkt in een molen en merkt dat de traditionele zaagbladen inefficiënt zijn en veel energie kosten. Ze bedenkt een oplossing: een zaagblad dat in een cirkel draait, wat het zagen veel sneller maakt.
Haar ontwerp bestaat uit een roterend cirkelzaagblad dat wordt aangedreven door een draaiende kracht. Dit zorgt voor een snellere zaagsnede en wordt uiteindelijk een van de belangrijkste uitvindingen in de gereedschapsindustrie. Tabitha’s cirkelzaag wordt nog steeds in veel zaagmachines gebruikt.
(Bron: Quest, ruitenwissers.com, NEMO, KitchenAid, KIJK, isGeschiedenis.nl, harperzbazaar.com, Elle, Libelle, Margriet, lobbes.nl, marieclaire.be. Foto: Shutterstock)