Internationale vrouwendag staat dit jaar in het teken van heldinnen

Elk jaar op 8 maart wordt in Nederland Internationale vrouwendag gevierd. Deze dag staat in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld. Ook is er elk jaar een thema verbonden aan deze dag, dit jaar is het thema: Heldinnen.

Ontstaan van Internationale Vrouwendag

Op 8 maart 1908 vindt er in New York een grote staking plaats vanwege slechte werkomstandigheden voor vrouwen. In 1910 is vervolgens besloten om een Nationale Vrouwendag in te voeren. Nationale Vrouwendag wordt voor het eerst gevierd in 1911. Nederland volgt met deze dag en op 12 maart 1912 vindt de eerste viering plaats. De meningen zijn nog verschillend over een specifieke datum, maar in 1922 wordt 8 maart als vaste datum gekozen. Veel landen volgen met deze dag en daarom wordt het nu Internationale Vrouwendag genoemd.

Heldinnen

Dit jaar is het thema van de Internationale Vrouwendag, Heldinnen. Iedereen in zijn of haar omgeving kent wel een heldin. Of deze nou opvallend, onzichtbaar, dood of levend, groot of klein is. Op deze dag wordt er een beetje extra aandacht besteed aan de vrouwelijke helden in ons land.

Verschillende activiteiten

Speciaal voor Internationale Vrouwendag zijn er in Nederland gedurende deze dag verschillende activiteiten gepland. Veel van deze activiteiten staan gepland in en rondom de randstad, maar ook daarbuiten. In Den Haag heeft Minister Bijleveld ontbeten met een doorsnee selectie van 75 vrouwen werkzaam bij defensie, ter viering van 75 jaar vrouwen bij de krijgsmacht. In het centrum van Groningen is er een stadswandeling met de naam : Vrouwen op de kaart. Tijdens deze wandeling vertelt Paulien Ex over de vrouwen die door de eeuwen heen mede de Groningse geschiedenis hebben gemaakt. Wilt u meer informatie over welke activiteiten er nog meer plaatsvinden die te maken hebben met deze dag, dan kunt u terecht op de website.

In de uitzending van Tijd voor MAX van vrijdag 8 maart 2019 is Lieke Lamb te gast. Zij zal vertellen over verschillende Tech-heldinnen in de wereld. De uitzending van Tijd voor MAX is te zien op NPO 1 om 17:10.

(Bron: ANP)

Geef een reactie