monopoly

De verzonnen regels van Monopoly en andere weetjes over bordspellen

Online zijn er ontelbare spelletjes te vinden, maar het oude, vertrouwde bordspel blijft stiekem toch het allerleukst. Tijd voor wat interessante feitjes over dit soort spelletjes.

Wij spelen Monopoly verkeerd

Monopoly is misschien wel het allerbekendste en populairste bordspel ter wereld. Het doel is vrij simpel: zorgen dat de andere spelers al hun geld verliezen en zelf zo slim mogelijk investeren in straten, stations en bedrijven. Het spel is pas afgelopen als alle bedrijven, stations en straten zijn verkocht. Door die laatste regel duurt het spel soms enorm lang, want veel mensen spelen door als iets niet gekocht kan worden door degene die op het vakje komt. Dat is dus niet de bedoeling. In de originele spelregels staat dat het bedrijf, station of straat in zo’n geval geveild moet worden, zodat er wat schot in de zaak komt. Bovendien is het ook niet de bedoeling dat iemand die op het vakje ‘vrij parkeren’ komt het geld krijgt dat hier is opgespaard. Vermoedelijk zijn deze regels erin geslopen omdat weinig mensen de spelregels lezen.

Scrabble ging altijd mee op tour met Queen

De Britse rockband Queen was gek op Scrabble. Het spel waarbij de spelers woorden moeten leggen ging altijd mee op tour met de band. Vooral drummer Roger Taylor en zanger Freddie Mercury waren fan. Zij waren naar verluid zelfs zo fanatiek dat gitarist Brian May en bassist John Deacon op een gegeven moment niet meer met hen wilden spelen. Ondanks dat May een minder grote fan was van Scrabble, is hij volgens Taylor wel degene die het woord met de meeste woordwaarde op tafel weet te leggen. Het ging om het woord lacquers, wat het Engelse benaming voor lak is. In de video hieronder ziet u Roger Taylor en Brian May praten over hun Scrabble-avonturen onderweg. Let op! De video is wel in het Engels.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Almere brengt de populairste spellen voort

Nederland kent verschillende grote spelletjesuitgevers die stuk voor stuk beroemde spellen uitbrengen. Zo geeft Goliath het welbekende Rummikub uit en Jumbo is onder meer verantwoordelijk voor Stratego. Al deze spellen zijn natuurlijk erg bekend, maar uit een analyse van NRC uit 2014 blijkt dat de spelletjes van 999 Games in Almere het allerpopulairst zijn onder Nederlanders. Zij geven bijvoorbeeld Kolonisten van Catan uit en het kennisspel 30 Seconds. Inmiddels zijn we een aantal jaar verder, maar zowel Catan als 30 Seconds behoren nog steeds tot de best verkochte spellen van het land. Volgens 999 Games heeft 1 op de 5 huishoudens in Nederland en België een versie van Kolonisten van Catan in de kast liggen en ook 30 Seconds kan reken op veel fans.

kolonisten van catan

1 op de 5 huishoudens in Nederland en België hebben Kolonisten van Catan in huis.

Triviant is in 45 minuten bedacht

Triviant is al sinds begin jaren 80 het bordspel om de algemene kennis mee te testen. Het spel wordt in 1979 bedacht door 2 Canadese journalisten die voornemens zijn een potje Scrabble te spelen. Omdat er zoveel Scrabblestukjes missen wordt hen dit onmogelijk gemaakt en besluiten zij zelf een nieuw spel te verzinnen. In 45 minuten denken zij Triviant uit. Na wat schaven wordt in 1981 de eerste editie uitgebracht. Inmiddels wordt het spel in meer dan 100 landen uitgegeven en gespeeld.

triviant

Bombardementen staan aan de wieg van Cluedo

Het spannende bordspel Cluedo wordt begin jaren 40 bedacht door de Brit Anthony Pratt. Pratt woont in Birmingham, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog verschillende keren gebombardeerd wordt. Als zo’n bombardement zich aandient vlucht Pratt snel naar zijn schuilkelder. Tijdens de momenten in deze schuilkelder bedenkt hij Cluedo. Hij laat zich hiervoor inspireren door de spannende verhalen van Agatha Christie en Raymond Chandler. Tijdens de oorlog werkt hij zijn ideeën samen met zijn vrouw uit en uiteindelijk vraagt hij in 1944 patent aan voor het spel.

Stratego is een Nederlandse uitvinding mét Frans tintje

Stratego, wie kent dit tactische oorlogsspel niet? Het wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog bedacht door de Nederlander Jacques Johan Mogendorff en wordt gespeeld met figuurtjes die doen denken aan de napoleontische tijd. Hoewel de uitvinding op het conto komt van Mogendorff, bedenkt de Française Hermance Edan in 1910 al een soortgelijk spel. Zij noemt het L’Attaque. Dit spel wordt, net als Stratego, nog steeds verkocht.

stratego

Stratego is al sinds jaar en dag een bestseller.

Spellen op MAX Vandaag

Kunt u geen genoeg krijgen van spelletjes? Wij hebben op MAX Vandaag elke dag een nieuwe puzzels voor u klaarstaan.

Op 29 juli 2021 spreekt MAX-dj- Daniel Dekker in zijn show Lunch Lekker met Daniel Dekker met spelletjeskenner Geert Kuijt. U hoort Lunch Lekker elke werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur.

(Bron: Q Magazine, Buzzfeed, hasbro, 999 games, Jumbo, mentalfloss.com, YouTube, margriet.nl)

Geef een antwoord