Einde aan gratis plastic tasje

Vanaf 1 januari mogen winkeliers geen plastic tasjes meer meegeven. Deze worden nu nog gratis verstrekt, maar in 2016 moet de klant hiervoor betalen. Winkels die zich hier niet aan houden riskeren een boete.

Milieu

De belangrijkste reden waarom deze maatregel wordt ingevoerd is vanwege het milieu. Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur & Milieu zegt daar het volgende over: “Met minder plastic tasjes verminderen we de plastic afvalberg. Zo worden minder grondstoffen verspild, is er minder plastic troep op straat en gaan we de plastic soep in oceanen tegen.”

Uitzonderingen

In een aantal winkels moesten klanten al betalen voor plastic tasjes, maar vanaf het nieuwe jaar geldt dit voor alle Nederlandse winkels. Winkeliers mogen zelf de prijs bepalen voor het plastic tasje. De richtprijs is vanuit de overheid vastgesteld op 25 cent. Tassen van papier of ander materiaal dan plastic mogen wel gratis meegegeven worden. Verswaren en levensmiddelen verpakken in dunne plastic zakjes is nog toegestaan als het voedselverspilling tegengaat of als er geen andere manier is om het hygiënisch te verpakken, zoals onverpakt groente en fruit.

Effectief

Met dit algehele verbod volgt Nederland het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Denemarken. Het grootste Britse supermarktconcern heeft sinds de betaalde plastic tassen al 80 % minder tassen meegegeven aan klanten. Volgens Dijksma zorgt een prijs voor plastic tasjes voor meer bewustwording over afval. De praktijk wijst uit dat bij een kleine vergoeding voor een tasje de meeste consumenten er liever voor kiezen zelf een tas mee te nemen. Er komt nog een landelijke campagne aan die klanten oproept om zelf een boodschappentas mee te nemen. Ook geeft de overheid winkeliers de ruimte om te wennen aan deze maatregelen door nog niet gelijk boetes uit te delen.

Geef een reactie

Reacties (5)

  Betty van der Kamp says:

  Ik erger mij al jaren aan die plastic tasjes en andere plastic verpakkingen. Goed dat ze verdwijnen. Maar waarom niet alle plastic verpakkingen. Vroeger kreeg je de vleeswaren en vlees in vetvrij papier. Tegenwoordig hebben we een koelkast dus daar kan het snel in. Ook de verpakte groente (wat soms teveel is voor 1 persoon). Gewoon los verkopen en dan in een papieren zak. Als je ziet hoeveel plastic ik naar de plastic container breng, mag ik er zelf wel een container voor kopen. Zelf een tas meenemen? Bij de Zeeman kun je voor 1 euro een handig nylon tasje krijgen voor je boodschappen.

  ineke18 says:

  Ik vind het wel een goed iets. Ik heb al jaren plastic tasjes in mijn handtas en die komen eruit als ik ze nodig heb. Een kleine moeite om er een of twee goed opgevouwen in je handtas te doen. Heb je ze altijd bij de hand. Ik doe dit al heel lang zo.

   Toos Fransman says:

   he he eindelijk die plastic weg …zo onzinnig maar niet alleen tasjes bekijk alles eens in de winkels al die verpakkingen vreselijk !!!!!

  RABE says:

  Ik denk dat het grootste plastic probleem ligt bij de hemt tasjes.
  De kleine tasjes op de markt of bij de kassa.

  Maar groente en fruit kan in een papieren zak of los in de tas.
  Vroeger ging dat ook zo en groente en fruit moet je toch eerst wassen.

  Kado tip voor een verjaardag is dus een boodschappentas.
  Die zijn heel leuk tegenwoordig.

  peter61j says:

  laat de mensen hun niet gebruikte tasjes weer inleveren bij al de winkels