goede-voornemens

Hoe zijn goede voornemens ontstaan?

Zodra het nieuwe jaar start, beginnen veel mensen weer met goede voornemens. Stoppen met roken, afvallen of misschien wel zuiniger leven. Maar sinds wanneer hebben we al goede voornemens en hoe is het ontstaan?

De Babyloniërs zijn begonnen met een versie van goede voornemens

Daarvoor gaan we een heel stuk terug in de tijd. Zo’n 4.000 jaar, naar de tijd van de Babyloniërs. In wat wij nu kennen als het voorjaar, vieren zij 12 dagen lang feest om een nieuw jaar in te luiden. Onderdeel hiervan is bepaalde geloftes te doen aan de goden. Bijvoorbeeld dat ze iets zouden teruggeven wat ze van anderen hebben geleend. Doen ze dat niet, dan worden de goden boos, is het verhaal.

De Romeinen gaan verder

In 46 voor Christus verschuift de start van het nieuwe jaar naar januari. Dit doet Julius Caesar. De maand januari komt van de Romeinse god Janus. Hij is de god van de doorgang en heeft 2 hoofden. De Romeinen geloven dat hij symbolisch terugkijkt naar het afgelopen jaar en vooruit kijkt naar het komende jaar. Door hem offers te brengen beloven ze zich goed te gedragen.

De pauwengelofte in de Middeleeuwen

Gaan we zo’n 500 jaar verder, naar de Middeleeuwen, is er ook een traditie rond de jaarwisseling. Ridders hadden toen een soort van goede voornemens. Aan het eind van het jaar vernieuwen ridders hun eed van ridderlijkheid. Dit doen ze door hun handen op een pauw te leggen, de pauwengeloften. Hiermee beloven ze in het nieuwe jaar hoffelijk te zijn. Al is de exacte oorsprong van deze mythe onduidelijk, schrijven meerdere geschiedkundige websites.

Christendom

Volgens de NOS nemen de Methodisten in 1740 de goede voornemens over. Dit is een stroming in het protestantisme. Op oudjaarsavond vernieuwen gelovigen hun geloften bij de nachtwachtdienst.

Hoe zit het tegenwoordig?

Wat er in de tussentijd veranderd is, is onduidelijk. Tegenwoordig draaien de goede voornemens vooral om persoonlijke doelen stellen. De bekende stoppen met roken en starten met afvallen dus. Uit onderzoek blijkt dat januari eigenlijk helemaal geen goede maand is om te starten met deze goede voornemens. Wanneer wel? Wanneer u terugkomt van een (zomer)vakantie. Dan moet u vaak weer wennen aan nieuwe routines en kunnen nieuwe daarin makkelijk opgenomen worden.

Tips om goede voornemens vol te houden

Gaat u goede voornemens maken voor het nieuwe jaar? Dan kan het helpen om ze juist niet aan anderen te vertellen. De lat kan te hoog komen te liggen om ze daadwerkelijk waar te maken. Door anderen tijdens uw proces te verrassen met uw voortgang, kan het juist helpen stimuleren.

Maak uw doelen concreet

En als u dan een doel stelt, zorg dan dat het afgebakend is. Meer gaan sporten is een breed begrip. Door het voor uzelf concreter te maken, wordt het haalbaarder om uw doel te halen. Lees meer tips in ons eerdere artikel.

(Bron: NOS, Is geschiedenis, Historianet, Quest, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie