auto vuurwerk tijdens jaarwisseling

Tips om uw auto de jaarwisseling door te helpen

Vuurwerk is onlosmakelijk verbonden met de jaarwisseling. Prachtig om naar te kijken, en voor sommigen leuk om af te steken, maar voor de auto is het een beproeving. Jaarlijks zorgt rondvliegend vuurwerk voor miljoenen euro’s schade aan auto’s. Met onderstaande tips is uw auto beter voorbereid. 

Veilig parkeren

Behalve lakschade kan vuurwerk ook schade aanrichten aan de rubberen strips van de auto en aan de kunststof onderdelen. Banden kunnen smelten en ramen kunnen door hevige knallen barsten. Wie zeker wil zijn dat de auto niets overkomt, moet hem in een overdekte parkeergarage zetten. Daar kan het vuurwerk er niet bijkomen. Bent u niet in de gelegenheid om dit te doen, zet de auto dan in ieder op een plek waar u zeker van weet dat er niet of nauwelijks vuurwerk wordt afgestoken. Denk hierbij aan een vuurwerkvrije zone.

Bescherm de auto

Staat de auto toch buiten dan is het goed hem te beschermen tegen vuurpijlen die naar beneden komen en ander vuurwerk snippers en kruitresten. Dit kan namelijk de lak van de auto behoorlijk beschadigen. Dit doet u door bijvoorbeeld een vochtige oude deken of laken over de auto heen te leggen. Hier komen dan de kruitrestsen en snippers op terecht waardoor het niet direct in de lak brandt. Wat nog beter is om te doen is de auto op oudjaarsdag nog door de wasstraat te halen. Bij het wassen wordt een waslaagje achter gelaten die de auto een extra beschermlaagje geeft.

Verwijder vuurwerkresten zo snel mogelijk

Is er toch vuurwerk op de auto gekomen, dan is het zaak het zo snel mogelijk te verwijderen. De wasstraat is doorgaans niet open op nieuwjaarsdag dus dan moet u zelf aan de slag. Spoel de auto in ieder geval eerst goed af. Zo verwijdert u al de eerste resten en voorkomt u dat u resten in de lak wrijft. Controleer ook goed de kunststof onderdelen. Reinig deze eventueel met een kunststofreiniger. Zit er een kras op de auto, dan zijn er middelen waarmee u deze weg kunt poetsen. Ga voor diepe krassen langs bij een autospuiter. Behalve vuurwerk zijn beschonken feestgangers ook een gevaar voor de auto. Klap spiegels en antennes in. Dan kunnen ze in een vlaag van baldadigheid die onderdelen in ieder geval niet afbreken.

De weg op

Kijk uit als u ’s nachts de weg nog op moet. De straten liggen vaak vol met vuurwerkafval. Er kan nog vuurwerk op de weg liggen dat nog niet is afgegaan. Dat kan een behoorlijke klap, en vooral schrikreactie, geven. En weer alert op flessen op de weg. Om vuurwerk af te steken worden vaak flessen gebruikt. Die worden alleen niet altijd direct opgeruimd. Voor u het weet heeft u een lekke band.

Schade aan uw auto door vuurwerk? Vraag na bij uw verzekering wat er eventueel vergoed wordt. In veel gevallen van vuurwerkschade is de dader niet bekend, dus kunt u de schade niet verhalen en gaat het af van uw eigen no-claim.

(Bron: AD/ANWB)

Geef een antwoord