vuurwerk

Hond bang voor vuurwerk? Zo loodst u hem door de jaarwisseling

Niet iedereen kijkt uit naar het vuurwerk tijdens Oud en Nieuw en voor honden kan het geknal zelfs een ware martelgang zijn. Koninklijke Hondenbescherming heeft tips en adviezen voor u om uw hond door Oud en Nieuw te loodsen.  

 • Laat uw hond op oudejaarsavond ruim voor middernacht uit. Zorg overdag voor een flinke wandeling in een rustig recreatiegebied, waar geen knallen te horen zijn. Wanneer uw hond moe is, is hij minder geneigd op de knallen te letten.
 • Houd uw hond in de dagen rond de jaarwisseling aangelijnd zodat hij niet uit paniek kan wegvluchten bij het horen van een harde knal. Een goed zittend, hondvriendelijk tuig kan een goede keus zijn, wanneer uw hond zich uit een halsband worstelt bij paniek.
 • Doe uw hond een halsband om met uw telefoonnummer mocht hij wegvluchten.
 • Vermijd groepjes mensen, die mogelijk vuurwerk bij zich kunnen hebben.
 • Houd op oudejaarsavond uw hond binnen en sluit ramen en ook de gordijnen, zodat de lichtflitsen niet zichtbaar zijn. Zorg daarbij voor afleidend, maskerend geluid door de radio en/of televisie aan te zetten. Een overheerlijk bot kan bij niet al te erg vuurwerk wat afleiding bieden.
 • Laat honden die niet bang zijn niet zonder meer samen met angstige honden of mensen die angst hebben voor vuurwerk. Honden die niet angstig zijn, kunnen de angst van anderen oppikken en daardoor zelf ook onzeker of angstig worden. Wanneer u zeker weet dat een niet-angstige hond het gedrag van de angstige hond niet overneemt, dan kan de angstige hond aan deze hond wel steun hebben.
 • Laat uw hond niet alleen op oudejaarsavond. Door uw aanwezigheid heeft de hond al veel steun aan u. Ga de hond niet troosten door hem betuttelend toe te spreken en overdreven veel aan te halen of te aaien. Wees gewoon kalm en rustig aanwezig voor uw dier.
 • Voor veel honden is een vertrouwde omgeving de beste keus. Uiteraard kunt u overwegen om de jaarwisseling bij vrienden, familie of in een recreatiewoning door te brengen, waar geen/nauwelijks vuurwerk wordt afgestoken en waar ook geen carbid wordt geschoten op nieuwjaarsdag.
 • Is uw hond een enthousiast apporteerder of erg nieuwsgierig? Voorkom dan dat hij achter weggegooid vuurwerk aanrent of probeert het in zijn bek te nemen.

Hondonvriendelijke medicijnen

Veel hondeneigenaren denken dat zij tijdens vuurwerk goed voor hun beestje bezig zijn, door ze medicijnen tegen hun angst te geven. Dierenarts Erik Dirks uit Breda waarschuwt echter voor een aantal van die medicijnen. “Gebruik dat soort middelen alsjeblieft niet”, zegt hij al in 2015. Hij doelt op middelen die acepromazine als werkzame stof hebben. De bekendste merknaam is het vrij verkrijgbare Vetranquil. De hondenbescherming noemt het middel in 2012 al ‘bijzonder hond-onvriendelijk’. Volgens Dirks verslapt het de spieren van de hond, maar worden de zintuigen juist enorm versterkt. Dat betekent meer stress voor de hond, terwijl deze te verslapt is om dit kenbaar te maken. Dirks gaat zelfs nog een stap verder. “De hond kan onder invloed van dit middel zijn temperatuur niet goed vasthouden, onderkoeld raken en zelfs doodgaan.” Hij adviseert hondeneigenaars vooral te overleggen met dierenartsen.

Vuurwerktraining

Er zijn ook speciale vuurwerktrainingen voor honden. Daar moet u wel ruim op tijd aan beginnen, dus voor dit jaar is dat te laat, maar wellicht een idee voor volgend jaar. Dierenarts Jenny heeft dit onderwerp besproken in Tijd voor MAX.

Miljoenen vogels in paniek tijdens vuurwerk

Dat de jaarwisseling door vuurwerk voor veel honden geen pretje is, is bekend, maar dat rond middernacht in Nederland miljoenen vogels het luchtruim kiezen, is minder bekend, meldt Vogelbescherming Nederland. Met nieuwe radartechnieken is dit vastgesteld. “Op sommige plekken vliegen er meer dan 1000 vogels per vierkante kilometer op. Totaal verstoord vliegen ze op tot gemiddeld 500 meter hoogte. Soms tot wel een half uur of langer blijven ze in de lucht”, aldus de Vogelbescherming.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Dreumes says:

  Goedenavond iedereen.
  Nou, niet alleen voor hondjes geldt het, vergeet de katjes niet, die van ons is gestrest, heeft vanavond voor het eerst niet gegeten.
  Ik wens iedereen, ook de diertjes een gezond en liefdevol 2017 toe
  Gr van Gea

  Hanneman says:

  Uit wat ik hier lees over het gedrag van vogels tijdens deze ziekelijke mensenactiviteit begrijp ik dat dieren veel natuurlijker en verstandiger zijn. Ik hoop dat er steeds meer mensen door deze kennis ook liever kiezen voor een mooie vuurwerkshow voor iedereen in plaats van voor de oorlogszone. Mede namens mijn kat Jip wens ik alle honden, katten, vogels, muizen, koeien, konijnen kortom de gehele bevolking van de ark een zo geweldloos mogelijke jaarwisseling. Oh ja. U ook!

  oosterwijck says:

  Buiten al dit dierenleed, zijn er weer 3 doden te betreuren en vele honderden gewonden, waarvan de meesten gehandicapt zijn en blijven. Minstens 30 miljoen materiele schade, en dan komt daar nog een veelvoud bij voor de medische schade en vervolgschade aan WAO uitkeringen. In Nederland en wereldwijd wordt een verontreiniging van lucht, water en de aardbol veroorzaakt, die zijn weerga niet kent. Het lijkt me zinvol, om eens op een rijtje te zetten hoeveel leed en schade, deze waanzin weer heeft gekost dit jaar en dan per land en in totaal weergegeven. Leuk feestje? Leuke traditie? Een overheid, die pretendeert iets aan de verontreiniging te willen doen, valt elk jaar weer door de mand als leugenachtig en bedrieglijk.