Huub Stapel

Documentaire ‘Eens ging de zee hier tekeer’ bij MAX

De 4-delige documentaireserie Eens ging de zee hier tekeer is vanaf 28 mei 2022 te zien bij MAX. Op deze dag is het exact 90 jaar geleden dat de Afsluitdijk volledig wordt gedicht en de woeste Zuiderzee voorgoed verandert in het rustige IJsselmeer. Hiermee komt een einde aan een unieke cultuur. Huub Stapel duikt in de geschiedenis van de Zuiderzee vanaf haar gloriejaren in de Gouden Eeuw tot de meest recente ontwikkelingen in het huidige IJsselmeer. Hij onderzoekt wat de bouw van de Afsluitdijk betekende voor de voormalige kustbewoners van de Zuiderzee.

In gesprek met nazaten en kustbewoners

Hoe was het om getroffen te worden door de ingrijpende beslissing van de overheid om een zee te temmen? Huub Stapel spreekt met zowel deskundigen als met directe nazaten van de voormalige kustbewoners. Afstammelingen van Zuiderzeevissers, vissersvrouwen, dijkwerkers en pioniers van het nieuwe land vertellen de verhalen die zij uit de overlevering hebben meegekregen. Eens ging de zee hier tekeer is losjes gebaseerd op het gelijknamige boek van Eva Vriend.

De gevaarlijke Zuiderzee

Stormvloeden en scheepsrampen waren eeuwenlang een vast gegeven voor de kustbewoners rond de Zuiderzee. Huub spreekt in aflevering 1 met wedstrijdzeiler Gerd-Jan Poortman en schrijfster Eva Vriend over wat de Zuiderzee zo gevaarlijk en problematisch maakte. Verder ontmoet hij een visser op Urk én hij bezoekt de oude haven van Schokland.

De documentaire (4 delen) Eens ging de zee hier tekeer is te zien vanaf zaterdag 28 mei 2022 om 20.40 uur op NPO 2. 

(Foto: Ronald J. Reinders/MAX)

Geef een antwoord