nummerbord

Zo ziet het nieuwe nummerbord eruit

In de loop van 2019 wordt een nieuwe nummerbord ingevoerd. De plaat krijgt 1 medeklinker gevolgd door 3 cijfers en 2 medeklinkers (X-999-XX). Wanneer de nieuwe serie daadwerkelijk wordt uitgebracht, wordt door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) nog angstvallig geheim gehouden. Dit om te voorkomen dat mensen de aankoop van een nieuwe auto uitstellen. 

Invoering

Eind 19e eeuw introduceert Nederland de kentekenplaat. Frankrijk en Duitsland gaan ons voor. Het eerste kenteken begint letterlijk met het getal 1. Later wordt er een systeem doorgevoerd waarbij er kentekens per provincie worden verstrekt. De serie cijfers en letters zoals wij die nu kennen start begin jaren 50. De huidige nummerborden beginnen met het blauwe EU-symbool met daarin het land-teken gevolgd door het kenteken. In de plaat zijn ook nog een unieke code en keurmerk van de producent van de plaat te vinden.

Wisselende combinaties

Nummerborden bestaan uit klinkers en cijfers, in wisselende combinaties. De C en Q worden niet gebruikt, die lijken teveel op een 0, evenals klinkers. Die worden alleen gebruikt voor kentekens van opleggers. GVD, KKK, NSB, PKK, PSV, TBS, SS en SD worden vanwege de (beladen) betekenis ook niet gebruikt. Daar zijn in de nieuwste kentekenserie PVV, SGP en VVD bijgekomen.

De nieuwe serie nummerborden is de 10e reeks en gaat naar verwachting 3 tot 5 jaar mee. Dit is net zo lang als de laatste reeks.

(Bron: AD)

Geef een reactie