MijnOverheid

Pas op, er zijn valse e-mails van MijnOverheid in omloop

De Fraudehelpdesk en de overheid waarschuwen voor bedrieglijk echt lijkende e-mails van MijnOverheid. Daarmee wordt gepoogd de DigiD van ontvangers te ontfutselen.

Goede imitatie

Ontvangers van de mail krijgen de melding van een gereedstaand bericht van de Belastingdienst in de persoonlijke Berichtenbox op MijnOverheid. Door het vermelden van de voor- en achternaam van de ontvanger in de aanhef lijkt het e-mailbericht betrouwbaar, ook al omdat verwezen wordt naar een website die begint met MijnOverheid. Het webadres is daarnaast voorzien van een vertrouwenwekkend groen slotje met de vermelding ‘Beveiligd’. Wie doorklikt op de toegezonden link ziet een echt lijkend aanmeldscherm van DigiD met het wapen van de Rijksoverheid. “Deze e-mail is een goede imitatie van berichten die daadwerkelijk vanuit MijnOverheid worden verstuurd”, waarschuwt de Fraudehelpdesk. Aangeraden wordt het webadres mijn.overheid.nl uit voorzorg altijd zelf in te typen op de adresbalk.

Stuur valse berichten naar MijnOverheid

MijnOverheid maakt op de website duidelijk dat het om een phishingmail gaat. “Overheidspartijen sturen u nooit een dergelijk verzoek via e-mail.” Ontvangers wordt verzocht de e-mail als bijlage door te sturen naar valse-email@mijn.overheid.nl.

Ook valse mails uit naam van de RDW

Ook de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) waarschuwt voor phishingmails. Er zijn valse e-mails in omloop met als afzender info@mail.rdw.nl en als onderwerp Afdeling Service. Ontvangers wordt gevraagd persoonlijke gegevens te controleren en bij te werken op een website. RDW waarschuwt dat zijn mailadressen eindigen op @rdw.nl. Net als andere overheidsdiensten zegt RDW nooit mails met dergelijke verzoeken te versturen.

Lees ook: Digitip: hoe werkt MijnOverheid.

(Bron: ANP)

Geef een reactie