auto

Dit zegt de samenstelling van het kenteken over uw auto

Wij hebben een identiteitsbewijs en een auto heeft een kenteken. Wat kan het u vertellen over uw auto? 

Verschillende combinaties

Sinds 1951 worden kentekens van voertuigen landelijk geregistreerd. Het eerste nummerbord is ND-00-01, dus 2 letters, 2 cijfers en dan weer 2 cijfers. Dit wordt als volgt genoteerd: xx-99-99. In 1965 is de 1e reeks opgebruikt en is het tijd voor serie 2. Auto’s worden dan voorzien van een nummerplaat die bestaat uit 99-99-xx, dus 2 keer 2 cijfers en 2 letters. De huidige nummerborden zien er zo uit: x-999-xx . Zij behoren tot de 10e serie nummerborden, ingegaan in 2019.

Hoe het nummerbord van de auto eruit ziet, zegt dus iets over de periode waarin de auto is toegelaten op de weg. Voor 2019 is bijvoorbeeld serie 9 van kracht, bestaande uit xx-999-x. Deze reeks wordt in 2015 in gebruik genomen en loopt dus tot 2019. De combinaties uit voorgaande series kunt u terugvinden op de de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). De RDW gaat overigens pas over op een nieuwe reeks als alle combinaties zijn gebruikt voor bepaalde voertuigen. Zo gaat reeks 7 in 2005 van start voor de bromfietsen, maar wordt de eerste personenauto pas in 2008 voorzien van een serie 7-kentekenplaat.

Letters

Niet alleen de samenstelling, maar ook de letters op nummerborden zeggen in het verleden iets over de tijd waarin de auto is toegelaten op de weg. Zo  zijn nu alleen de letters G, H, J, K, L, N, P, R, S, T, X en Z terug te vinden op kentekens van personenauto’s, maar tot 1978 staan er soms ook klinkers op de nummerplaten. Ook wordt de K een tijdje niet gebruikt, maar dat is nu wel weer zo. De D is inmiddels ook gesneuveld, maar voorheen prijkt ook de D op nummerplaten, zoals u op onderstaande foto uit 1985 kunt zien. Op nummerborden uit kentekenreeks 11 zullen de letters L en T overigens ook niet meer verschijnen. Het is nog onbekend wanneer de RDW overgaat op deze serie.

auto
Daarnaast zijn er ook een aantal lettercombinaties die u nu niet meer tegen zult komen. Zo worden de afkortingen PVV, SGP en VVD een jaar of 10 geleden afgeschaft. Als u een auto ziet met 1 van deze lettercombi’s, dan weet u dus dat de auto al wat ouder is. Andere verboden combinaties zijn GVD, KKK, KVT, LPF, NSB, PKK, PSV, TBS, SS en SD.

Inmiddels hebben vrijwel alle auto’s in Nederland nummerplaten met ‘passende’ letters erop. Ook oldtimers. Wie een auto bezit die voor 1 januari 1978 is toegelaten op de weg, kan in sommige gevallen het originele, donkerblauwe nummerbord weer op de auto laten schroeven.

(Bron: RDW, Archief, ANP, Autoweek. Foto: ANP/Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Boeboe says:

  Ik heb nooit begrepen dat men in Nederland zo moeilijk doet over steeds maar weer kentekens verzinnen bij aankoop van een nieuwe auto. In buurland Belgie krijgt men zijn/haar kentekenplaat bij de eerste aankoop van de auto. Daarna blijft men in het bezit van dit kenteken totdat men het rijbewijs beeindigd en/of geen auto meer aankoopt. Het kenteken blijft dus in het bezit van de persoon in kwestie en gaat niet mee met het voertuig. Dit vergroot o.a. de sociale controle in de omgeving van de eigenaar van de auto en bij bijvoorbeeld diefstal of aanrijding.
  In Nederland heb ik het idee dat, door maar steeds weer opnieuw te moeten verwisselen (lees aanmaken) van kentekenplaat, hier een verdienmodel achter zit.

  Bull says:

  De letter D komt nog steeds voor op de nieuwe kenteken platen .

   Bull says:

   En de letter B komt ook nog steeds voor op nieuwe kenteken platen .