accu auto

Zo houdt u de accu van uw auto ook in de winter in goede staat

De accu is een essentieel onderdeel van een auto, maar in de winter zijn accu’s extra kwetsbaar. Waar moet u op letten bij het goed houden van de accu van uw auto? 

Winter

Wanneer de temperatuur onder het vriespunt zakt, begeven relatief veel accu’s het. Dit kan gebeuren doordat er meer van de accu wordt gevraagd, omdat er in de winter gewoonweg meer verwarming nodig is, maar ook omdat de kou zorgt voor verminderde presentaties van de accu. Gelukkig kunt u hier als automobilist rekening mee houden door op de onderstaande punten te letten.

Geen korte ritjes

Gebruikt u uw auto voornamelijk voor korte ritjes? Dat is een grote belasting voor de accu, omdat deze bij het starten van de motor elke keer veel kracht moet gebruiken en vervolgens maar weinig tijd krijgt om op te laden. Op die manier gaat de accu snel achteruit, zeker wanneer u ook nog andere functies zoals de verwarming of autoradio gebruikt. Daarom is het goed om eens in de zoveel tijd een wat langer stuk te rijden, of wanneer dit niet mogelijk is regelmatig bij te laden met een acculader.

Laat uw auto niet stilstaan

Ook als u uw auto een paar weken helemaal niet start, kan dat de accu beschadigen. Dit komt doordat de accu na verloop van tijd de spanning verliest, als deze niet wordt gebruikt. Laat u uw auto in de winter liever in de garage staan? Neem dan voorzorgsmaatregelen zoals het aansluiten van de accu op een druppellader met onderhoudsfunctie.

Maak de accu schoon

U denkt er misschien niet direct aan, maar een auto-accu heeft ook de nodige verzorging nodig. Wanneer u dit niet doet ontstaat er vuil op de accu, waardoor de accu langzaamaan minder vol kan laden. Bij het schoonmaken van de accu is het vooral belangrijk om te letten op de accupolen en de aansluitingen. Wilt of kunt u dit niet zelf schoonmaken? Laat dit dan eens in de zoveel tijd bij een autogarage doen.

Vergeet niets uit te zetten

Wanneer u de lichten van uw auto vergeet uit te schakelen is de accu de volgende dag vaak leeg, maar ook andere stroomverbruikers in de auto kunnen dit veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan 12-volt stekkers in de auto, of dashcams en navigatiesystemen. Vergeet ook deze apparaten niet uit te schakelen, om de accuduur te verlegen.

Let op waarschuwingssignalen

De misschien wel belangrijkste tip is dat u eventuele waarschuwingssignalen die uw auto geeft niet moet negeren. De meeste auto’s geven namelijk van te voren al aan dat er mogelijk wat mis is met de accu. Denk hierbij aan flikkerende koplampen bij het opstarten, of een motor die sowieso moeizaam opstart. Ook kunt u zelf controleren of uw accu bijna leeg is door het dimlicht aan te zetten bij het opstarten van de motor, als de lichtintensiteit na een tijdje afneemt weet u dat uw accu niet meer helemaal naar behoren werkt.

(Bron: Algemeen Dagblad, Autoblog.nl)

Geef een reactie