APK

APK van de auto uitstellen of toch niet?

Nu we voor werk de weg niet op hoeven en het sowieso wordt aangeraden om zoveel mogelijk thuis te blijven, staat de auto vaker stil. Wat wel doorloopt is het onderhouden, waaronder de APK. Is het in deze coronatijd nog wel mogelijk om de auto te laten keuren? Of mag u de APK uitstellen en toch voor een klein ritje de weg op?

Wat wordt er gecontroleerd?

De APK (Algemene Periodieke Keuring) is een wettelijke verplichte keuring. De keuring geldt niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. Bij een keuring wordt de auto onder andere getest op:

  • Remmen
  • Banden en bandenspanning
  • Verlichting
  • Wielophanging
  • Schokdempers
  • Gordelspanners
  • Airbags
  • De uitstoot van uitlaatgassen
  • De kilometerstand en identificatienummer
  • Van dieselauto’s wordt de roetfilter gecontroleerd

De keuring geeft een beeld van de technische staat van de auto. Het is wel een momentopname en geen garantie dat er nooit meer iets met de auto gebeurt.

Zonder APK de weg op

Officieel mag u met de auto zonder een geldig APK niet de weg op. Een verlopen APK kan al snel een boete opleveren van rond de 140 euro. En ook in deze coronatijden is rijden zonder APK niet toegestaan en is het van belang dat u op tijd een afspraak plant bij uw garage.

Uitstellen of schorsen

Uitstellen, of verlopen, kan tot 2 maanden. Maar dan mag de auto nog steeds niet de weg op, alleen voor de afspraak rechtstreeks naar de garage voor de keuring. Rijd dan niet met een omweg en met een gemaakte afspraak bij de garage op zak, anders loopt u nog de kans op een boete. Wilt u de auto enige tijd niet gebruiken, dan kunt u hem laten schorsen bij de RDW (Rijksdienst voor Wegverkeer) waardoor de keuring niet verplicht is.

Eerder keuren

Verlopen is één, eerder keuren is een ander verhaal. Dat kan namelijk ook. U kunt de auto 2 maanden voor de verloopdatum laten herkeuren. De keuring blijft dan gewoon 1 jaar geldig vanaf de oorspronkelijke datum. Dus moet uw auto op 1 augustus gekeurd worden, dan kunt u hem al vanaf 1 juni laten keuren. De keuringsdatum blijft dan gewoon 1 augustus. Overigens krijgt u  6 weken voor het verlopen van de APK van de RDW een herinnering. Dat geeft in principe voldoende tijd om een afspraak te maken bij de garage. Veel garage’s sturen zelf ook een herinnering om een afspraak voor de keuring in te plannen.

Garage’s zijn open

Ondanks de coronacrisis zijn veel garages gewoon geopend. Wel zijn er maatregelen getroffen om de verspreiding van het virus te voorkomen. Neem daarom te allen tijde contact op met uw garage over de gang van zaken. Dan weet u precies waar u rekening mee moet houden en welke maatregelen u eventueel zelf kunt treffen.

Lees ook: Hoe zit het? Mag u nog meer meerdere mensen in 1 auto zitten?Kan de auto wel zo lang ongebruikt stilstaan?Deze delen van de auto kunt u beter regelmatig schoonmaken in coronatijdHoe zit het? Mogen honden los in de auto? en Met mist in de auto? Zo bent u goed voorbereid

(Bron: ANWB/RDW/archief)

Geef een reactie