beslagen-raam

Beslagen ramen in huis? Dan is er dit aan de hand

De spiegel in de badkamer beslaat vaak, maar de ramen in huis kunnen ook beslagen zijn. Zowel aan de buiten- als aan de binnenkant. Zelf als u dubbel (en dus goed geïsoleerd) glas heeft. We leggen uit hoe dit kan.

Beslagen ramen aan de buitenzijde

Vooral in het voor- en najaar komt er vaak condens aan de buitenkant van uw ramen. Dit heeft te maken met een koude temperatuur en een hoge luchtvochtigheid. Dit komt vaak in de ochtend voor en trekt in de loop van de ochtend weer weg, als het buiten warmer wordt en de luchtvochtigheid omlaag gaat. Zelf de ramen droog vegen heeft geen nut, zolang het nog koud en vochtig is komt de condens gewoon terug. En het trekt uiteindelijk vanzelf weg.

Als uw ramen beslagen zijn aan de buitenkant, heeft dat te maken met de isolatiewaarde van het glas. Dat vertelt Elvira Sengers van ramenleverancier Bohaco aan het Algemeen Dagblad. “Mensen lijken vaak te denken dat er iets mis is met hun ramen, als ze van de buitenkant beslaan, maar het is juist het bewijs dat de isolatiewaarde goed is.”

Beslagen ramen aan de binnenzijde

Het kan ook voorkomen dat uw ramen aan de binnenzijde beslagen zijn. Dan is de luchtvochtigheid in huis hoog en de temperatuur buiten koud. Met uw ramen zelf is niks mis, als er condens op komt. Het kan bijvoorbeeld gebeuren als u met veel mensen in uw woonkamer zit of wanneer u aan het koken bent. Of als u een afzuigkap heeft die geen ingang naar buiten heeft, kunnen de ramen in huis snel beslaan. De oplossing om dit weg te krijgen is simpel. De ruimte heeft ventilatie nodig. De luchtvochtigheid gaat hiermee omlaag en het condens zal langzaam verdwijnen. Ventilatie is sowieso goed in huis, want als u weinig stookt verder is de kans op schimmels groot.

Condens tussen dubbel glas

Het kan ook nog voorkomen dat er condens ontstaat tussen het dubbele glas. Dan is er iets mis. De condens ontstaat door een defect in of om de ruit. In de open ruimte tussen de dubbele beglazing, de spouw, kan vocht ophopen als er ergens een breuk ontstaat. Als u dit heeft, wordt aangeraden om een expert op dit gebied in te schakelen. Het kan komen door een fabricagefout, achterstallig onderhoud of verkeerd geplaatst glas.

Spiegel in de badkamer beslagen

En voor die beslagen spiegel in de badkamer hebben we ook nog tips. En wist u dat tandpasta ook kan helpen hierbij?

Beslagen ramen in de auto

Ook in de auto kunnen uw ramen snel beslaan in het voor- of najaar. Dat is niet alleen gevaarlijk, maar u kunt ook een fikse boete krijgen. Om dit te voorkomen kunt u de airco aanzetten of als u die niet heeft de verwarming aan doen. Ook hier helpt het om te ventileren. Maar een vochtvreter in uw auto zetten is ook een goede aanrader. Een extra tip van de redactie van MAX Vandaag, als u een vochtvreter in uw auto zet doe hem dan in een teiltje. Mocht u (hard) moeten remmen, dan kan het opgenomen vocht zich niet verder over de auto verspreiden.

(Bron: AD, Bohaco, Glasprobleem Kwijt, Kassa, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (2)

  1. Metssr says:

    Zelfs mijn 3 dubbel Hr+ ramen zijn in deze tijd ‘s morgens helemaal beslagen aan de buitenkant. Dat is ook duidelijk verteld toen we de woning (nieuwbouwprojectje) kochten.

  2. Gerzo says:

    Jarenlang glaszetter geweest. Waarin ik me en met mij vele glaszetters kon ergeren is dat de meesten over dubbele ramen praten.
    Beslagen ramen zijn het n.l. niet. Het zijn beslagen ruiten, ruiten worden in ramen en kozijnen geplaatst.
    Men praat dus over beslagen ruiten.