Martine en Koos in Porto Vecchio

We zijn er Bijna! 2023 van Porto Vecchio naar Bonifacio

In 2023 staan de eilanden Corsica en Sardinië op het programma in een nieuwe serie We zijn er Bijna!. Omroep MAX-presentatrice Martine van Os pakt voor de 12e keer haar koffers voor een nieuwe groepskampeerreis. De georganiseerde trektocht van 32 dagen. In aflevering 3 reist de groep naar de andere kant van het eiland Corsica, naar Porto Vecchio. 

Assistent-reisleider en groenteboer

De kampeergroep reist van de ruige westkust van Corsica naar de andere kant van het eiland, naar Porto Vecchio. Koos reist alleen in zijn camper. Al 17 jaar neemt hij een week of 6 vrij om met een georganiseerde kampeerreis mee te gaan als assistent-reisleider. Zelf noemt hij dat de afdeling improvisatie: “Iedereen kan bij mij aankloppen voor hulp bij alle onverwachte gebeurtenissen.” Meestal gaat het om hulp bij autopech of ander technisch ongemak. De camper van Koos zit daarom vol met gereedschapskoffers- en kisten.

Thuis runt hij een groenten- en fruithandel samen met zijn vrouw en broer en als Koos op reis is, houden zij het bedrijf gaande. Koos: “Mijn vrouw houdt meer van een weekje kamperen op de Veluwe en ik ben het avontuurlijker type. Het is een vrouw uit duizenden die mij dit elk jaar gunt.”

Van Porto Vecchio naar Bonifacio

We maken ook kennis met Jan en Hanneke. 70 jaar geleden kreeg Jan als kind polio. Hij vertelt dat inentingen tegen deze kinderverlamming in zijn kinderjaren nog niet gebruikelijk waren. Door dit poliovirus heeft Jan een afwijking met lopen: “Ik weet niet anders en het heeft mij niet gehinderd om zowat over de hele wereld te reizen.” Op zijn 50e verruilde hij een vast dienstverband naar een freelance leven als adviseur in de bouw van melkfabrieken en dat bracht hem naar alle continenten.

Er staat naast Porto Vecchio een excursie op stapel naar Bonifacio, de zuidelijkste stad van het eiland met haar hoge krijtrotsen. En de groep neemt afscheid van Corsica en maakt de oversteek naar het Italiaanse Sardinië waar de jeu de boules competitie begint.

Aflevering 3 van We zijn er Bijna! door Corsica en Sardinië is te zien op dinsdag 29 augustus 2023 om 21.20 uur op NPO 1. 

(Foto: © MAX)

Geef een reactie