We zijn er Bijna! in Gairo Vecchio

We zijn er Bijna! 2023 van Gairo Vecchio naar Nuraghe

In 2023 staan de eilanden Corsica en Sardinië op het programma in een nieuwe serie We zijn er Bijna!. Omroep MAX-presentatrice Martine van Os pakt voor de 12e keer haar koffers voor een nieuwe groepskampeerreis. De georganiseerde trektocht van 32 dagen. In aflevering 5 gaat de reis van Gairo Vecchio naar Nuraghe. 

Gairo Vecchio de meest verlaten stad

De kampeergroep reist door het zuidelijk deel van Sardinië. Tijdens een reisdag maken Niek en Joleen een grote omweg via het binnenland voor een bezoek aan Gairo Vecchio. Deze stad wordt in 1951 na dagenlange hevige regenval door een modderstroom verwoest. De stad lag aan puin en is nooit meer opgebouwd. De kapotte en half ingestorte huizen maken van Gairo Vecchio nu de meest verlaten stad van het eiland: de laatste inwoner vertrok in 1963.

Tijdens de lunch onderweg praten ze met Martine over de periode dat Joleen in behandeling was voor borstkanker. De 2 kenden elkaar net een jaar toen die diagnose viel. Deze zware periode heeft hun prille liefde alleen maar sterker gemaakt. Joleen: “Het feit dat Niek er zo onvoorwaardelijk voor mij was, heeft zeker bijgedragen aan mijn herstel.”

Flink regenen

Gairo Vecchio laten we achter ons en we gaan verder naar het zuiden. En dat het in het zuiden van Sardinië flink kan regenen, wordt op een vrije campingdag duidelijk. Met bakken komt het onophoudelijk uit de lucht vallen. Een overdekt terras bij het restaurant biedt uitkomst. Een groot deel van de groep amuseert zich met klaverjassen. Renée die niet van spelletjes houdt, kijkt samen met Martine toe.

De kampeerreis die ze samen met buurvrouw Brenda maakt, bevalt haar goed. Na het overlijden van haar man 7 jaar geleden is ze hooguit een keer 10 dagen weggeweest. Deze lange kampeertrip van 5 weken is daarom een proef en uitdaging. Renée: “Na de dood van mijn man ben ik verhuisd naar een appartement. Daar moest ik eerst aan wennen. Toen kregen we de Coronajaren en nu breekt de tijd aan dat ik weer op zoek ga naar andere manieren van reizen.”

Excursie Nuraghe

Als er een excursie staat gepland naar de best bewaarde Nuraghe schijnt gelukkig de zon weer. Alleen op Sardinië zijn wereldwijd overblijfselen gevonden van de zogenaamde Nuraghe beschaving, een volk dat leefde in de Bronstijd (zo’n 3000 tot 4000 jaar voor Christus) en pas in de jaren 40 van de vorige eeuw zijn bouwwerken van dit volk ontdekt. Voor de claustrofobische deelnemers is het bezoek aan deze Nuraghe met zeer smalle gangen en trappen een meer dan flinke uitdaging.

Aflevering 5 van We zijn er Bijna! door Corsica en Sardinië is te zien op dinsdag 12 september 2023 om 21.20 uur op NPO 1. 

(Foto: © MAX)

Geef een reactie