autobanden

60 procent van de autobanden te zacht: zo pompt u ze wél goed op

Mensen die zelf de banden van hun auto oppompen doen dit vaak niet goed. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het onafhankelijke adviesbureau CE Delft, dat zich vooral bezighoudt met het vinden van innovatieve oplossingen voor milieuvraagstukken. Volgens CE Delft pompen de meeste automobilisten hun banden niet voldoende op, wat nadelige gevolgen kan hebben voor de auto én de portemonnee.

60 procent pompt niet goed op

Een autoband goed oppompen blijkt een kunst. CE Delft observeert 92 mensen terwijl zij hun banden oppompen bij een tankstation. Het onderzoekbureau ziet dat het meestal al mis gaat voordat er ook maar een beetje nieuwe lucht in de band  zit. Wie een pomp bij een tankstation gebruikt, moet een bepaalde druk instellen voordat er opgepompt kan worden. Als die druk niet goed wordt ingesteld, worden de banden dus ook niet voldoende opgepompt. Daarnaast houden veel mensen ook geen rekening met hoe koud of warm de banden al zijn. Mensen die na een autorit van meer dan 5 kilometer hun banden oppompen moeten er rekening mee houden dat de band meer lucht nodig heeft dan zij wellicht denken. Ook winterbanden hebben een hogere druk nodig dan banden waar men in de zomer op rijdt. Volgens CE Delft neemt geen enkele deelnemer van het onderzoek deze factoren in ogenschouw. Uit eerder onderzoek van de landelijke overheid blijkt dat 60 procent van de Nederlanders rondrijdt op banden met een te lage spanning.

5.000 euro schade door zachte banden

Het rondrijden op zachte banden is geen goed idee. Niet alleen verbruiken auto’s dan meer brandstof, de banden slijten ook sneller en het kan gevaarlijke verkeerssituaties veroorzaken. Zo hebben mensen die de banden niet hard genoeg oppompen meer risico op een klapband en kunnen zij makkelijker de controle over het stuur verliezen. Niels Aussems uit Waalwijk weet hier alles van. Hij vertelt aan RTL Nieuws dat hij door een te lage druk in zijn banden in de vangrail belandt:”Mijn auto begon te aquaplanen, waardoor ik in een slip terecht kwam. Ik had geen enkele controle meer, tot ik tegen de vangrail botste. Ik baal behoorlijk van de schade. Het kost zeker 5.000 euro om het allemaal te repareren.”

Goed voor veiligheid, protmonee én milieu

Naast gevaarlijk en onvoordelig, is het het rijden op te zachte banden ook slecht voor het milieu. Om deze reden start de overheid in 2018 de campagne Geef je banden lucht. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Milieu in een artikel over dit onderwerp op de site van de overheid: “Als alle auto’s met de juiste bandenspanning zouden rondrijden, zouden we zo’n 0,4 megaton CO2 per jaar aan uitstoot besparen. Dat is vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van alle huishoudens in de gemeente Groningen.”

Dit kunt u zelf doen

Pompt u altijd zelf de autobanden op en bent u benieuwd hoe u dit zo goed mogelijk kunt doen? Dan heeft u wellicht iets aan deze handige tips:

  • Controleer eens per 2 maanden de bandenspanning en pomp ze indien nodig op. De juiste spanning voor de banden vindt u in het instructieboekje van uw auto.
  • Rijdt u op winterbanden? Houdt er dan rekening mee dat u de banden harder moet oppompen. 0,2 bar optellen bij de adviesspanning is geen overbodige luxe. Ook all weather banden hebben mogelijk wat meer lucht nodig.
  • Heeft u meer dan 5 kilometer of 15 minuten gereden? Tel dan 0,3 bar op bij de adviesspanning.
  • Weet dat er ook zogenoemde slimme pompen zijn in Nederland. Deze pompen houden zelf rekening met bovengenoemde factoren.
  • Vergeet het reservewiel niet. Het is belangrijk om dit wiel ook altijd goed op te pompen. 0,5 bar extra is een goed idee zodat het altijd klaar is voor gebruik.
  • Gaat u op wintersport? Zorg dat u kort voor vertrek de bandenspanning opmeet. Het is erg belangrijk dat u niet vertrekt op te zachte banden, want dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen.

(Bron: RTL Nieuws, CE Delft, Rijksoverheid)

Geef een reactie