file rijden veilig

Filerijden? Met deze tips houdt u het veilig

Rijdt u geregeld in de auto? Dan ontkomt u haast niet aan files. Zeker in periodes waarin veel mensen tegelijk naar het buitenland afreizen, zijn de files enorm lang. Niemand wordt gelukkig van file en vaak zijn ze zelfs ook vrij onveilig. Hoe komt u die file nou veilig door? 

Alarmlichten aan?

Rijdt u op een file af? Veel mensen waarschuwen het achteropkomend verkeer dan met knipperende alarmlichten. Dit is in principe een goede zet, hierdoor valt de file namelijk sneller op. Maar wanneer de halve file met knipperende lichten staat wordt het geheel wel erg onrustig en overzichtelijk, knipper daarom met mate. Wanneer u ziet dat de boodschap duidelijk is (de auto die aankomt rijden remt af) of wanneer u niet meer de achterste auto in de file bent kunnen de alarmlichten weer uit. Hierdoor voorkomt u dat de knipperende lichten averechts werken en mensen juist afleiden.

Telefoongebruik

Wanneer u eenmaal in de file bent aangesloten staat u (bijna) stil en kan het lange wachten beginnen. Het is dan heel verleidelijk om uw mobiele telefoon er even bij te pakken. Toch is dit geen goed idee, want ook wanneer uw auto stilstaat in de file is het gebruik van een mobieltje nog altijd verboden. Uw telefoon is namelijk een grote afleider die ervoor zorgt dat de file nog langer duurt. U heeft namelijk minder snel door wanneer er weer wordt opgetrokken, waardoor er steeds langer moet worden gewacht en de file steeds stroperiger wordt. Laat uw telefoon dus ook in de file met rust.

Filevermaak

Wat u wel kunt doen om de tijd te doden is naar een gezellig muziekje of leuke radioshow luisteren, hierbij kunt u uw ogen namelijk nog wel op de weg gericht houden. Ook kunt u natuurlijk om u heen kijken, u bent namelijk niet de enige die in de file staat. Wie weet haalt u er inspiratie voor een nieuwe auto uit, of kunt u even zwaaien naar uw ‘filebuur’, dat is nog volledig coronaproof ook.

Blijf in uw baan

Staat u in de file op een weg met meerdere banen? Dan lijkt de ene baan altijd sneller te gaan dan de ander. Toch is het niet zinvol om van baan te wisselen. Al dat in- en uitvoegen zorgt er namelijk alleen maar voor dat de file nog langer duurt. Dat geldt overigens ook van het maken van een bochtje buitenom om te kijken wat de oorzaak van de file is. Dit is niet alleen onverstandig, maar ook gevaarlijk. Hulpdiensten moeten namelijk snel tussen de file door en over de vluchtstrook kunnen rijden en die wilt u natuurlijk niet in de weg zitten.

(Bron: RTL Nieuws, Deverkeerspsycholoog.nl, InShared.nl)

Geef een reactie