file

In de file: welke baan is het snelste en helpt het om te wisselen?

Het leed dat in de file rijden heet. Veel mensen hebben er regelmatig mee te maken. Maar is het nou het beste om op de linkerbaan te blijven rijden of toch rechts? En heeft het zin om steeds van baan te wisselen?

Onderzoek naar file

Het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW) heeft hier in 2016 onderzoek naar gedaan. Op 4 trajecten zijn 64 ochtendspitsen bestudeerd. En wat blijkt? Tegen onze eigen verwachting in is de linker rijbaan het snelst. De verschillen tussen de reistijden op de snelste en langzaamste rijstrook zijn ook nog wel bijzonder te noemen. Als voorbeeld geven ze een traject van 5 kilometer en de gemiddelde verschillen komen uit op 4 tot 6 minuten. Ze gaan er hier wel vanuit dat iedereen in zijn eigen rijbaan blijft.

file
Lees ook: Eerste officiële file tijdens Pinksteren 1955

Van rijbaan wisselen

Heeft het dan nog nut als u in de file regelmatig van rijbaan wisselt? Het levert heel iets tijdswinst op, maar niet veel. In meer dan de helft van de onderzochte gevallen bracht het minder dan 1 minuut winst op. Het NDW zegt ook dat steeds wisselen van baan meer concentratie vergt en dat u uw medeweggebruikers er weinig plezier mee doet. Hun advies luidt dan ook: kies de rijstrook die lekker doorrijdt en blijf daar dan ook vooral rustig hangen.

file rijden veilig
Lees ook: Filerijden? Met deze tips houdt u het veilig

Perceptie

Wat tijdens het filerijden vooral ook meespeelt bij het afvragen of u wel in de juiste rijstrook zit, is een deel perceptie, zegt het NDW. Ze stellen als voorbeeld een stuk file van 4 kilometer, waarbij wisselende snelheden van 20 en 40 kilometer per uur gereden wordt. Op de andere rijstrook wordt dezelfde, gemiddelde, constante snelheid gereden. In beide gevallen is de reistijd dan 9 minuten.

Maar dan komt het belangrijkste. De tijd dat u 40 rijdt, gaat veel sneller dan de tijd dat u 20 rijdt. Langzaam rijden kost meer tijd. En dat betekent dat u 6 van de 9 minuten langzaam heeft moeten rijden en dus de andere strook sneller hebt zien gaan. En dat geeft aan het einde van de file het gevoel dat de andere strook toch echt sneller ging. In dit onderzoek zijn de weersomstandigheden overigens niet meegenomen. Want als het regent, staat er steevast veel file.

(Bron: Nationaal Dataportaal Wegverkeer, RTL Nieuws, Autoweek. Foto: Frank Cornelissen/Shutterstock)

Geef een reactie