File

Waarom november dé filemaand bij uitstek is

November is de maand van Allerheiligen, Allerzielen, Sint-Maarten, carnaval, de intocht van Sinterklaas én de files. In november staan we het vaakst stil op de weg. Waarom is juist de 11e maand van het jaar de filemaand bij uitstek? En wat zijn de prognoses voor november 2022?

Van zomertijd naar wintertijd in november

Dat november zo filegevoelig is, heeft in 1e instantie te maken met de tijd van het jaar. Doordat de wintertijd net is ingegaan, moeten veel automobilisten plots ’s ochtends én ’s avonds in het donker rijden. Bovendien is het dan vaak slecht weer, waardoor ze voorzichtiger rijden en meer afstand houden dan gewoonlijk. “Wennen aan de nieuwe situatie duurt 1 tot 2 weken: eerder donker, natte weg. Je krijgt dat in de winter ook als het gaat vriezen”, vertelt Tim Schaap van ANWB Verkeersinformatie aan het Algemeen Dagblad.

Precies tussen de vakanties in

November zit bovendien ingeklemd tussen de herfstvakantie in oktober en de feestdagen in december. “Veel mensen sparen hun vakantiedagen op, zodat ze een paar extra dagen rond kerst kunnen opnemen”, merkt Arnoud Broekhuis, manager bij ANWB Verkeersinformatie. “Er zijn dus simpelweg meer verkeersdeelnemers dan in andere maanden.”

rijden als het regent
Lees ook: Als het regent, staat er file. Maar waarom?

Dinsdag en donderdag de drukste dagen op de weg

November 2022 wordt een extra interessante maand. Tijdens de coronacrisis is thuis werken het devies geweest, maar nu is het weer ouderwets druk op de weg. Met name op dinsdag en donderdag pakken werkenden weer massaal de auto. Op die dagen is de gemiddelde lengte van de ochtendspits 300 kilometer of meer, blijkt uit cijfers van Rijkswaterstaat. Dat is aanzienlijk meer dan op de dinsdagen en donderdagen in 2019, het laatste jaar voor de start van de coronapandemie. En dan moet de traditionele filemaand dus nog komen. De avondspitsen van 2022 zijn vooralsnog niet zo lang als in 2019, behalve op de vrijdagavond. Maar de gemiddelde avondspits in 2022 is toch nog tussen de 218 en 364 kilometer lang.

Ook overdag steeds drukker

Opvallend genoeg is het tussen de beide spitsen in ook een stuk drukker geworden. De piekmomenten zijn nog wel 8.30 en 17.30 uur (en 16.30 op vrijdag), maar de traditionele werkdag van 9.00 tot 17.00 uur lijkt verleden tijd. Werkenden zijn iets flexibeler met hun werktijden geworden en pakken buiten spitsuren ook de auto. Dat er minder treinen rijden en dat er in 2022 stakingen in het openbaar vervoer geweest zijn, speelt ook mee. Als er ongelukken gebeuren, kunnen er midden op de dag zomaar files ontstaan.

Waar staan de meeste files in november?

De cijfers van januari tot oktober 2022 lijken een opmaat naar de drukste filemaand. “We hebben het voorspeld dat de files weer toe zouden nemen en helaas lijken we gelijk te krijgen. De grootste toename komt door meer vrachtverkeer, bestelbusjes en woon-werkverkeer”, aldus ANWB-manager Broekhuis. De ANWB noteert 360.000 nieuwe auto’s in Nederland sinds 2019. “Blijkbaar worden die dagelijks gebruikt.” In 2022 staan de meeste files traditiegetrouw in Zuid-Holland. In Noord-Brabant (toename van 21 procent) en Gelderland (toename van 17 procent) is het steeds drukker op de weg geworden. In Noord-Holland is juist een tegenovergestelde trend te zien, want daar is de filedruk gedaald met 17 procent.

(Bron: Archief, Algemeen Dagblad, ANWB, Rijkswaterstaat. Foto: Aerovista Luchtfotografie/Shutterstock)

Geef een reactie