reislustig

Nederlanders reizen vaak, maar het meest reislustige Europese volk zijn we niet

Of u nou naar een afgelegen bergdorp in Portugal reist of naar een natuurpark in de Verenigde Staten: de kans dat u hier vakantievierende landgenoten tegenkomt is aanzienlijk. Nederlanders gaan relatief vaak op vakantie, maar uit onderzoek van het Europese onderzoeksbureau Eurostat blijkt dat de titel ‘meest reislustige volk van Europa’ een ander land toekomt. 

7,5 keer vakantie voor de Finnen

Het onderzoek van Eurostat, het onderzoeksbureau van de Europese Unie, baseert zich op cijfers uit het jaar 2017. Deze analyse laat zien dat Nederlanders gemiddeld genomen 3 keer per jaar op vakantie gaan. Het gaat hier zowel om korte tipjes (tot 3 nachten) als langere vakantie (alles boven de 3 nachten). Dat is iets meer dan de Europese mediaan van 2,6 vakanties op jaarbasis, maar een stuk minder dan het Finse gemiddelde. Gemiddeld gaan Finnen 7,5 keer per jaar op vakantie. Vooral zonnige bestemmingen zijn favoriet, maar ook in eigen land vermaken zij zich prima. In totaal is een vakantie voor 90 procent van de Finse bevolking weggelegd.

Scandinaviërs spannen de kroon

Ook de Zweden en Denen gaan veel vaker op vakantie dan Nederlanders. Hier liggen de gemiddelden zo rond de 6 a 5 vakanties per jaar. Omdat Eurostar enkel de cijfers van EU-lidstaten onder loep neemt, zijn de reisresultaten van de Noren niet meegenomen. Uit andere onderzoeken blijkt dat ook zij meer reizen dan Nederlanders.

Naast de Finnen, Denen en Zweden gaan ook Tsjechen, Fransen, Esten, Ieren, Cyprioten en Luxemburgers vaker op vakantie dan Nederlanders. Hun vakanties gaan lang niet altijd naar buitenlandse bestemmingen. Met name Fransen blijven vaak in eigen land; ruim 9 op de 10 vakantiegangers gaat de Franse grens niet over.

Hier viert men het minst vaak vakantie

Natuurlijk zijn er ook heel veel Europese landen waar men een stuk minder vaak op vakantie gaat. Uit de berekeningen van Eurostat blijkt dat vooral de inwoners van de Oost-Europese EU-lidstaten relatief weinig vakantie vieren. Hongaren gaan bijvoorbeeld ‘slechts’ 1 keer per jaar op vakantie; voor Roemenen geldt nagenoeg hetzelfde. De Grieken gaan het minst vaak van alle Europeanen op vakantie. Zij halen 1 vakantie per jaar niet.

Volledig toegespitst op Nederlanders

Hoewel veel andere Europeanen ons voorbij streven op het gebied van reislustigheid, zijn er maar weinig andere landen die kunnen zeggen dat er hele vakantieoorden speciaal voor hen zijn ingericht. Wie een kijkje neemt aan de Spaanse kuststrook, zal regelmatig een snackbar of restaurant tegenkomen waar zij frikandellen en kroketten serveren. Ook het Portugese Albufeira en het Bulgaarse Sunny Beach veranderen in de zomerperiode in Nederlandse enclaves. Vooral jongeren komen hier graag.

Ook in bepaalde delen van Frankrijk verandert de samenstelling van de bevolking in de zomermaanden behoorlijk. Neem bijvoorbeeld de Ardèche. De campings die u hier vindt bieden stuk voor stuk Nederlandse animatieprogramma’s aan en serveren soms zelfs frikandellen.

Speciaal voor Duitsers en Britsen

Ook voor Duitsers en Engelsen bestaan dit soort plekken. Het Spaanse Torremolinos is bijvoorbeeld bijzonder populair onder Duitsers, waardoor er nu zelfs jaarlijks een Spaanse editie van het Oktoberfest wordt georganiseerd. Het eveneens Spaanse Magaluf is zeer populair onder Britse toeristen. Nederlanders ziet u hier dan weer (bijna) niet.

Lees meer over reizen

Helemaal in de vakantiestemming gekomen door dit artikel? Dat is mooi, want wij hebben op MAX Vandaag nog heel veel ander reisartikelen staan.

(Bron: Eénvandaag, CBS, Eurostat, QMusic)

Geef een antwoord

Reacties (2)

  1. oosterwijck says:

    Dat je bijna geen (Nederlandse) toeristen tegenkomt op plekken waar Britten komen is niet verwonderlijk. Dit luidruchtige en bezopen, en slecht geklede volkje, is zo irritant, dominant, dat je ze liever ontwijkt.

    1. Nelleke reageert says:

      Ben genoeg Britten tegengekomen de afgelopen jaren die zich wel fatsoenlijk gedragen. Zijn echt niet allemaal asociale zuipschuiten. Slecht gekleed heeft niets met irritant en bezopen te maken maar alles met smaak. En ja, smaken verschillen nou eenmaal. Maar helaas vallen de irritante zuipschuiten op waardoor degenen die zich wel fatsoenlijk gedragen niet of nauwelijks opvallen, maar ze zijn er echt wel.