Vulkaan La Palma

Vulkaanuitbarsting La Palma, dit zijn de gevolgen voor reizigers

In de middag van zondag 19 september 2021 barst de Cumbra Vieja-vulkaan op La Palma uit. Het is de eerste vulkaanuitbarsting die plaatsvindt op het eiland in 50 jaar. Er zijn vooralsnog gelukkig geen doden of gewonden gevallen, maar grote aantallen eilandbewoners en toeristen zijn geëvacueerd. Wat betekent deze vulkaanuitbarsting voor de (geplande) vakanties op La Palma?

Evacuaties

Hoewel de directe omgeving van de Cumbra Vieja-vulkaan dunbevolkt is, hebben al zo’n 5.000 bewoners van het eiland La Palma hun huis verlaten. Honderden woningen zijn verwoest en wegen zijn overstroomd met lava.

Toeristen die in het hotel Sol de Palma in de buurt van de vulkaan verbleven, in het dorp Puerto Naos, zijn eveneens geëvacueerd. Onder hen zijn enkele tientallen Nederlanders. De gasten zijn ondergebracht in andere hotels op La Palma zelf en op het buureiland Tenerife. Los van de onverwachte wissel van verblijfplaats, kunnen zij in principe gewoon vakantie blijven vieren.

Toeristen op La Palma

Het merendeel van de toeristen dat momenteel op het eiland verblijft, is nooit in direct gevaar geweest. Het ministerie van Buitenlandse Zaken vraagt reizigers de aanwijzingen van lokale overheden op te volgen. Een belangrijkste instructie van de autoriteiten is om niet de wegen op te gaan die richting de vulkaan lopen. Deze wegen moeten vrij worden gehouden.

Hoewel iedereen in veiligheid is gebracht, is het begrijpelijk als reizigers hun vakantie niet voort willen zetten. Luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties proberen deze reizigers de mogelijkheid aan te bieden om zo snel mogelijk naar huis terug te keren.

Geplande vakanties

De luchthaven van La Palma is vooralsnog open, maar het aantal vakantievluchten wordt daarentegen wel gereduceerd. Door rook en vulkaanas in de lucht kunnen niet alle vluchten veilig doorgang vinden. Enkele terugvluchten, die onder andere Nederlandse toeristen op moeten halen, zijn voor nu uitgesteld. De Spaanse luchtvaartautoriteit raadt ook af om op La Palma te vliegen.

Reisorganisatie TUI neemt contact op met degenen die een vakantie gepland hebben staan naar het eiland om te informeren wat zij met hun boeking willen doen. Zo worden zij geholpen om hun reis om te boeken naar een ander hotel, een ander eiland, of te annuleren.

Reist u met een andere organisatie of luchtvaartmaatschappij, neem dan contact met hen op en bespreek de mogelijkheden. Het dringende advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken is om voorlopig niet naar La Palma te reizen.

Duur van vulkaanuitbarsting

Hoe lang deze vulkaanuitbarsting precies gaat duren, is niet met zekerheid te zeggen. Kijkend naar de eerdere uitbarstingen die plaats hebben gevonden op de Canarische Eilanden is de kans groot dat het nog weken of zelfs maanden duurt.

De laatste vulkaanuitbarsting bij de Canarische Eilanden vond in 2011 onder water plaats. Dit was vlakbij het eiland El Hierro, ten zuiden van La Palma. Deze uitbarsting duurde uiteindelijk ongeveer 5 maanden.

(Bron: NOS, AD, Telegraaf, Nu.nl, Het Parool)

Geef een reactie