Nederland

Hier irriteert vakantievierend Nederland zich aan

Een toeristische trekpleister bezoeken, maar vervolgens niets kunnen zien doordat het zwart ziet van de mensen: bij de meeste Nederlandse reizigers zorgen dergelijke scenario’s ervoor dat de vakantievreugde tot onder de nulpunt daalt. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van NBTC Nipo Research in opdracht van reiswebsite Zoover. 

Hekel aan drukte

Het onderzoeksbureau vraagt aan 2000 Nederlanders in de leeftijd van 18 tot 74 jaar waar zij zich het meest aan irriteren als zij op reis zijn. Drukte staat met stip op 1, maar toch weerhoudt dit de meesten er niet van om tóch die ene plek te bezoeken die elke toerist wil zien. Waarom Nederlandse reizigers de drukte trotseren, verschilt per leeftijdscategorie. Zo zegt 64 procent van de vakantiegangers tussen de 18 en 24 jaar dat zij dit doen zodat zij kunnen zeggen dat zij op een bepaalde plek zijn geweest, een motivatie die wordt gedeeld door 40 procent van de respondenten tussen de 65 en de 74 jaar. Daarnaast bezoeken mensen binnen de laatstgenoemde leeftijdcategorie ook relatief vaak toeristische trekpleisters zodat zij erover kunnen meepraten met hun naasten. Een andere motivatie waarom 65- tot 74-jarigen drukke toeristische plekken bezoeken is omdat deze vaak grote historische en culturele waarde hebben.

Andere Nederlanders en asociaal gedrag

Drukte is niet het enige waar Nederlanders op vakantie zich aan storen. Ook toeristen die van werkelijk elke stap die zij zetten een foto maken wekken de nodige irritaties op. Vooral vrouwen en mensen ouder dan 24 irriteren zich hieraan. Daarnaast wordt asociaal rijgedrag vaak als hinderlijk ervaren en worden ook een aantal klassieke vakantie-irritaties opnieuw genoemd. Zo vinden veel reizigers het bijzonder irritant als iemand zijn handdoek ’s ochtends vroeg op een ligbed bij het zwembad legt, om maar even een voorbeeld te noemen. Ook het tegengekomen van landgenoten op het vakantieadres vindt niet iedereen even prettig.

Hoe ouder, hoe minder irritaties

Naast door de mens veroorzaakte situaties, zijn ook betaalde WiFi, ongedierte en rijen voor het buffet dingen die Nederlanders liever kwijt dan rijk zijn. Slecht weer wordt door velen ook aangemerkt als een groot irritatiepunt, maar niet per se onder oudere reizigers. 45 van de 65-plussers ergert zich hieraan, tegenover meer dan 50 procent van de jongeren. Sowieso hebben oudere reizigers over het algemeen een stuk minder reisirritaties dan jongere reizigers, zo blijkt uit het onderzoek.

(Bron: AD, ZOOver, NBTC-NIPO Research)

Geef een antwoord