Vakanties naar het buitenland goed voor Nederlandse economie

Vakanties in buitenland goed voor Nederlandse economie

De Nederlandse economie houdt steeds meer over aan de vakanties die Nederlanders over de grens vieren. Het rechtstreekse belang van buitenlandse vakanties voor de economie steeg in de afgelopen vijf jaar met 17 procent, zo heeft het economisch bureau van ABN AMRO samen met de ANVR uitgerekend.

Impuls Nederlandse economie

Van de totale uitgaven die Nederlanders doen voor een buitenlandse reis, blijft nu zo’n 29 procent in Nederland hangen. Onder meer in de vorm van brutomarges voor de reisbranche, luchthavengelden en aankopen en consumpties op luchthavens. Ook de marges van reisorganisaties als TUI, Kras en KLM horen hierbij. Die geven ook een impuls aan de Nederlandse economie.

Geen bezuiniging op de zomervakantie

Nederlanders zoeken de laatste jaren steeds vaker een vakantiebestemming over de grens op. In de afgelopen 25 jaar eeuw steeg het aantal vakanties naar het buitenland met zeker 68 procent. Ook tijdens de crisis wilden Nederlanders de economische terugval niet ten koste laten gaan van hun zomervakantie. Zij bezuinigden de laatste jaren wel, maar vooral op kortere trips en op de wintersportvakantie.

ABN AMRO gaat er vanuit dat de rechtstreekse bijdrage van de buitenlandse vakanties in 2016 uitkomt op 7 miljard euro. Dat is ongeveer 1 procent van het totale bruto binnenlands product (bbp). Daarbij rekent de bank op een totaal van 18,6 miljoen buitenlandse vakanties, oftewel 3 procent meer dan vorig jaar.

Vakantiebenodigdheden

Verder wordt er in Nederland natuurlijk ook nog een hoop uitgegeven aan zaken die gerelateerd zijn aan vakanties, zoals caravans, campers, tenten en koffers. Het is echter moeilijk te om vast te stellen welk deel hiervan bestemd is voor gebruik tijdens een verblijf in het buitenland. Hetzelfde geldt voor zonnecosmetica, zwemkleding, boeken en etenswaren.

Liever met de auto

Het toerisme maakt wereldwijd een groei door en het aantal geboekte vliegvakanties in Nederland is ook sterk toegenomen. Toch kiest de gemiddelde Nederlandse vakantieganger er nog altijd het vaakst voor om met auto en caravan er op uit te gaan, meldde het CBS begin dit jaar nog.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Laat ik nu een vakantie geboekt hebben, naar Benidorm, bij een reisbureau in Belgie! We vertrekken vanaf Zaventem. Ik geloof niet dat ik één Euro gespendeerd heb, aan deze reis, in Nederland.