De vouwwagen wordt een steeds populairder vakantiemiddel.

De vouwwagen is populairder, let op deze punten bij de aanschaf

Kamperen is door de coronajaren weer populair geworden. Caravans en campers zijn zelfs een tijd moeilijker te verkrijgen. Ook de vouwwagen is weer helemaal hip geworden. Maar er is een aantal punten waar u op moet letten bij de aanschaf.

Vouwwagen minder gewicht

Het voordeel van een vouwwagen ten opzichte van een caravan is, dat het minder zwaar weegt. Daardoor kan met een kleinere (en minder zware) auto al een vouwwagen getrokken worden. Ook de elektrische auto’s zorgen voor een toename in het aantal vouwwagens op campings, omdat hier gewicht een grote rol speelt.

Tips voor de koop van een vouwwagen

Wie overweegt een vouwwagen te kopen, doet er goed aan vooraf bepaalde afwegingen te maken. Er zijn diverse soorten wagens en meerdere factoren spelen een rol in wat het beste bij uw wensen past. Heeft u nog nooit met een vouwwagen gekampeerd? Dan kunt u ook eerst eens een weekend op pad gaan met een wagen van vrienden of familie of er 1 huren.

Kamperen
Lees ook: Kamperen maakt gelukkig, dit zijn de voordelen van een vakantie op de camping

Soort vakantie

Bent u iemand die graag lang op 1 plek verblijft of verkast u liever een paar keer tijdens de vakantie? Dat bepaalt mede wat voor soort vouwwagen het beste past. Wie langer op 1 plek blijft staan, heeft meer aan een ruime wagen met grote voortent. Het opzetten neemt dan wat meer tijd in beslag. Wie juist naar verschillende plekken gaat met de wagen of voornamelijk weekendjes weg gaat, kan beter een kleinere versie kiezen, die sneller op te zetten is.

De soorten tentdoek

Hoe lang u ermee weggaat en waarheen, is ook bepalend voor welk tentdoek het beste past. Er zijn grofweg 2 soorten doeken. Een (poly)katoen en all-weather doek. Gaat u vaker naar warmere landen? Dan is een (poly)katoen fijner, omdat het meer ventileert. Gaat u ook tijdens wat kouder en regenachtig weer op pad met de vouwwagen? Dan is een all-weather doek aan te raden.

Hoeveel personen gaan er mee?

Daarnaast ligt het eraan wie er allemaal mee gaan op vakantie. Gaat u met z’n 2en of gaan er nog (klein)kinderen mee? Het aantal slaapplekken kan wisselen. Nieuwere modellen hebben tegenwoordig wel de optie om extra tentjes erbij te ritsen. Zo kunnen extra slaapplekken gecreëerd worden.

ergernissen op de camping
Lees ook: Ergernissen op de camping: zo worden ze draaglijk

De indeling van een vouwwagen

Vouwwagens zijn ingenieuze systemen waarbij, zoals de naam al zegt, alles in 1 bak gevouwen zit. Hoe die uitgeklapt worden, is te verdelen in een symmetrische en asymmetrische wagen. Bij de symmetrische variant klapt aan beide kanten van de bak een slaapgedeelte uit. Dit is handig als er (klein)kinderen meegaan. Ook kan hieronder nog een extra tent vast geritst worden, als er nog meer slaap- of opbergplekken nodig zijn. Bij de asymmetrisch optie klapt de deksel in de lengte of breedte uit en is er dus minder ruimte.

Een andere variant is nog de tenttrailer. Hierbij is het slaapgedeelte op de wagen zelf en klapt alleen de tent uit. Deze hebben minder binnenruimte, maar wel weer wat meer opbergruimte. En dan zijn er nog tussenvormen.

Met een vast of los keukenblok?

Tegenwoordig hebben steeds meer vouwwagens een los keukenblok. Maar de wat oudere wagens hebben nog een vaste. Dan zit het keukentje op een vaste plek en kan niet verplaatst worden. Het voordeel van een losse is dus dat u die op een eigen plek neer kunt zetten. Let bij de aanschaf op of de prijs van de keuken erbij in zit, dat is niet altijd het geval. En bekijk bij een tweedehands variant of het blok aan uw eisen voldoet. Is er genoeg opbergruimte? Zijn er genoeg pitten om op te koken? Zijn de leidingen nog goed?

eenpansgerechten
Lees ook: Deze eenpansgerechten zijn ideaal voor op de camping (en voor thuis)

Gaan er fietsen mee op de vouwwagen?

De ene vouwwagen heeft een harde deksel, de andere een zachte afdekking. Wie fietsen mee wilt nemen op vakantie en een harde deksel op de wagen heeft, kan ze daarop monteren. Bij een zachte afdekking is een speciale fietssteun nodig. Maar een fietsendrager kan ook op de dissel gemonteerd worden. Dit is het stuk tussen de auto en de aanhangwagen, wat aan de trekhaak vastzit. Let dan wel op de maximale kogeldruk, dit is na te lezen op het kentekenbewijs van de auto.

Combinatie auto en vouwwagen

Let ook goed op hoeveel gewicht uw auto mag trekken. De beladen aanhanger mag niet meer dan 75 procent van de beladen auto wegen. Ook het trekgewicht mag niet de toegestane maximum overschrijden. Dit is te controleren op het kentekenbewijs.

Wie alleen rijbewijs B heeft, mag met een aanhanger rijden, zolang de aanhanger niet meer weegt dan 750 kilo. Of wanneer de combinatie van auto en aanhanger niet boven de 3.500 kilo (leeg gewicht en laadvermogen) uitkomt. Daarboven is E extra nodig. Maar een vouwwagen weegt, inclusief bepakking, bijna nooit meer dan 750 kilo.

(Bron: ANWB, Kampeermeneer, Obelink, Ohra, Rijksoverheid. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    BartM says:

    De opmerking “Wie alleen rijbewijs B heeft, mag met een aanhanger rijden, zolang de aanhanger niet meer weegt dan 750 kilo.” Klopt niet.

    Met een rijbewijs B mag je ook met zwaardere aanhangwagens rijden zo lang het ledig gewicht van het trekkende voertuig zwaarder is dan het maximale gewicht van de aanhangwagen. (wat totaal onder de 3500kg moet blijven)

    In theorie mag je dus met rijbewijs B een aanhangwagen rijden die tot maximaal 1749kg belast mag worden als je er een auto voor zet met een ledig gewicht van precies 1750kg.

    Vouwwagenclub says:

    Maar doe wel goed je huiswerk want er zijn zoveel verschillende vouwwagens op de markt dat een teleurstelling zo gekocht is.