Tropische temperaturen

Tropisch weer op komst in grote delen van Europa (en ook in Nederland)

Wie de komende weken een vakantie heeft gepland in Europa, moet rekening houden met hoge temperaturen. In het zuiden van Europa kunnen die zelfs oplopen tot tropische waarden waarbij meer dan 30 graden geen uitzondering is. Wie in eigen land blijft en denkt dat het hier meevalt heef het mis, want ook Nederland krijgt te maken met tropisch weer.

Tropische temperaturen in Zuid-Europa

Wie als bestemming de binnenlanden van Spanje en Portugal heeft, moet rekening houden met extreem hoge temperaturen. De komende weken kan het kwik daar stijgen tot boven de 40 graden. Maar ook het zuiden van Frankrijk en de westkust ter hoogte van Bordeaux kampt met tropische temperaturen. Ook in Italië en Griekenland lopen de temperaturen de komende week op tot ver boven de 30 graden.

Auto hittebestendig
Lees ook: Zo is uw auto hittebestendig en gaat u voorbereid op weg

Droogte en kans op natuurbranden

De tropische temperaturen brengen droogte met zich mee. Voor de komende periode wordt er in Frankrijk en Spanje geen druppel regen verwacht. Italië kampt al langere tijd met droogte en beleeft de droogste periode in 70 jaar. Dit heeft tot gevolg dat er in de noordelijke provincies de noodtoestand is afgeroepen; er is een beperking op het waterverbruik. Ook in de rest van Europa valt er nauwelijks regen en zijn er zorgen over de beschikbaarheid van water. Daarnaast brengt droogte nog een gevaar met zich mee en dat is de kans op natuurbranden. In Spanje, Portugal, Griekenland en Zuid-Frankrijk kampen ze hier al weken mee.

Mogelijke consequenties voor Nijmeegse Vierdaagse

Ook Nederland krijgt de komende weken met een tropisch weerbeeld en hoge temperaturen te maken. Goed te doen voor wie aan het water zit en niets hoeft, maar niet voor wie meedoet aan de Nijmeegse Vierdaagse. Die gaat dinsdag 19 juli 2022 van start. De weermodellen tonen nu nog temperaturen ver boven de 30 graden. Komend weekend wordt besloten of er maatregelen getroffen worden. Denk hierbij aan de start- en eindtijden aanpassen, militairen zonder bepakking laten lopen en koelmogelijkheden langs de route. “In een heel extreem geval zouden we een dag kunnen laten vervallen”, aldus marsleider Henny Sackers tegen AD.

zout
Lees ook: Moet u extra zout eten bij hitte of als u veel zweet?

Omgaan met (tropische) hitte

We ontkomen de komende weken door de het tropische weer hoe dan ook niet aan de warmte. Er zit niets anders op dan ons aan te passen, ons tempo te verlagen, voldoende te drinken en de koelte opzoeken. Houd ouderen om u heen in de gaten dat ook zij voldoende drinken, eten en koel blijven. Vergeet ook de (huis)dieren niet met deze tropische temperaturen en help hen waar mogelijk. Wij hebben tips hoe u kunt omgaan met hitte in huis (verdrijven), verminderde eetlust en hoe u de warmte het best kunt weerstaan.

(Bron: RTL Nieuws, AD, Weeronline, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie